Læsetid: 3 min.

Kvinder er bolværket mod ekstremisme

Når islam bliver fundamentalistisk, er kvinder blandt de første ofre. Derfor udgør støtte til kvinders rettigheder i muslimske lande og i vesten en vigtig opgave, når det gælder kamp mod islamisk ekstremisme, mener sikkerhedspolitisk tænketank
6. juni 2008

BRUXELLES - Kvindekamp er sikkerhedspolitik. Det er ræsonnementet, når tænketanken European Strategic Intelligence and Security Center laver en undersøgelse om, hvilken rolle kvinders rettigheder spiller i kampen mod islamisk ekstremisme.

"I Tunis og andre steder er kvinderne vinduet til den fremtidige udvikling. Derfor forsøger islamisterne at gøre dem tavse. Og derfor burde vi lytte til dem," skriver forskeren Genovefa Etienne, der på vegne af tænketan-ken har undersøgt eksemplet Tunesien, hvor kvinders rettigheder er veletablerede. Men de er under løbende angreb.

"Døgnet rundt sender satelit-tv udsendelser, der udlægger teksten meget restriktivt og ødelæggende for kvinden. Kun hvis kvinder danner foreninger og debatterer de religiøse tekster, har vi mulighed for at gå imod denne indflydelse," siger Abir Moussi, jurist og aktivist i en række kvindeforeninger i Tunesien, blandt andet i Foreningen af Tunesiske Mødre og den Tunesiske Forening for Ofre for Terrorisme. Det handler om at tale med kvinderne, "så de ikke bliver fristet og trukket ind i" de ekstreme former af islam, siger hun.

- Kunne vi i Vesten så lære noget af dem? Og hvad med de kvinder, der ikke er uddannede?

"Det er rigtigt, at vores kvindeorganisationer består af kvinder med en vis uddannelse. Men det er jo netop vores opgave, vores rolle, at kontakte de kvinder, der ikke har så god en uddannelse eller kvinder på landet. Det er vores opgave at forklare dem, hvad terrorisme er, at tale med dem om de forskellige sider af tørklædedebatten. De er måske slet ikke klarover det. Det er kvindeorganisationernes vigtigste opgaver at bevæge sig ud og kontakte dem, for at forsvare det tunesiske system mod ekstremisme," siger Moussi.

Også dommeren Radia Ben Salah var med, da rapporten om kvinder som bolværk mod ekstremisme blev præsenteret i EU-parlamentet denne uge på foranledning af den socialdemokratiske portugiser Paolo Casaca. Også Ben Salah advarede mod tv-prædikanterne på satelit-kanalerne, kanaler, der ifølge Ben Salah ofte sender fra vestlige lande.

Rettigheder mod terror

"Når kvinders rettigheder udgør et bolværk mod fun-damentalismen, så bliver det, de har opnået, angrebet af fundamentalisterne. Og de forbliver truet. Derfor må det være en prioritet at gøre opmærksom på denne løbende trussel," lyder kommentaren fra sikkerheds-tænketanken.

Juristen og aktivisten Abir Moussi har et kortere motto: "Rettigheder mod terrorisme". Dog ikke kun. Hun beretter, hvordan kampen mod terrorisme skal kæmpes på forskellige felter, og hvordan foreningslivet spiller en vigtig rolle.

"Kampen mod fattigdom er én vigtig opgave. Vi ved, at fattigdom er en af årsagerne til terrorisme. Et budskab om solidaritet og fællesskab er det næste, kun med dialog i civilsamfundet kan vi bekæmpe ekstremisterne," forklarer hun og fortsætter sin opremsning: "Uddannelsespligt, sundhed, familieplanlægning, lovgivning." Sidst i rækken og med mest vægt nævner hun foreningslivet.

"Disse organisationer henvender sig kun til kvinder, vi hjælper kvinder på alle niveauer, med retshjælp og andre ting," beretter hun.

De tunesiske kvinders rettigheder blev indført i 1950'erne, lige rettigheder blev lovfæstet og polygami forbudt, uafhængighedspræsidenten Habib Bourguiba fjernede endda i 1966 slørene på nogle kvinder, der gik på gaden.

I 80'erne var der forsøg på at lave Tunesien om til en islamsk stat, delvis inspireret af omvæltningerne i Iran. Selv om det blev afvendt, har der siden været forskellige angreb fra ekstremister. Mere snigende end de ydre trusler er måske dem, der kommer via tv-prædikkener og som mod-reaktion på vestlig foragt over islam.

'Alle piger elsker ham'

"Den indflydelse, som de religiøse prædikanter har må ikke overses. Det er blandt årsagerne til, at pigerne vælger at gå med tørklæde," siger en skoleleder i rapporten. Særligt en af prædikanterne, der ser godt ud og er veltalende, har stor magt over pigerne, "alle piger elsker ham." Men budskaberne betragtes som farlige, og den egyptisk-fødte prædikant måtte flygte og lever nu i Storbritannien, beretter rapporten.

"Tunesien kan ikke bekæmpe denne udvikling alene," siger Abir Moussi. "Vi har brug for hjælp fra andre. Men jeg mener, at hvis vi kæmper for menneskerettigheder, er det den bedste måde at bekæmpe ekstremisme."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu