Læsetid: 6 min.

Ministeren, 'jomfrubruden' og striden, der splittede en nation

Da en muslimsk mand fik omgående skilsmisse, fordi hans hustru havde løjet om at være jomfru, var reaktionen i Frankrig hysterisk - og i centrum for debatten stod en politiker med sin egen højest personlige indfaldsvinkel til sagen, justitsminister Rachida Dati
Udland
10. juni 2008
Den franske justitsminister, Rachida Dati, fik for alvor ørerne i maskinen, da hun kommenterede sagen om -jomfrubruden-.

Den franske justitsminister, Rachida Dati, fik for alvor ørerne i maskinen, da hun kommenterede sagen om -jomfrubruden-.

BERTRAND LANGLOIS

PARIS - For to årtier siden blev Rachida Dati, født i Frankrig som datter af nordafrikanske indvandrere, gift med en mand, som hun knap nok kendte. Det var et arrangeret ægteskab, men ikke noget tvangsægteskab, for Rachida indvilgede frivilligt i det. "For at gøre familien glad". Den beslutning fortrød hun dog meget hurtigt, og hun fik snart overbevist sin algeriske ægtemand om, at ægteskabet måtte opløses.

Rachida Dati var dengang først i 20'erne og optaget af at skabe sig en karriere som ung advokat og forretningskvinde i Paris. Forinden havde hun finansieret et jurastudium ved hårdt arbejde i diverse underbetalte jobs og dermed kæmpet sig vej ud af sin fattige indvandrerfamilie på 11 brødre og søstre i en nordlig forstad til Lyon.

I dag har Dati nået en position som Frankrigs første højtstående minister af nordafrikansk oprindelse. Hun er præsident Nicolas Sarkozys personlige protegé og er - uden forudgående minister-erfaring og, insisterer hendes kritikere på: uden politiske evner - blevet katapulteret til tops på en af den franske regerings mest magtfulde poster. Som justitsminister har hun allerede begået flere fejl og skaffet sig mange fjender, navnlig blandt erfarne, hvide, borgerlige politikere, der føler en naturlig førstefødselsret til det høje embede.

Præsident Sarkozy har kaldt Dati for "et symbol" på sine bestræbelser for at nedbryde raceskel, kønsskel og sociale barrierer i Frankrig. Og som et sådant symbol - det har Sarkozy gjort hende klart adskillige gange - har hun "ikke ret til at fejle".

Ægteskab annulleret

Den 43-årige Dati er nu blevet centrum for en faretruende national strid. I kraft af en skæbnens ironi af samme slags, som romanforfattere og filminstruktører sætter så stor pris på, handler denne strid også om et annulleret ægteskab mellem to unge franskmænd af nordafrikansk oprindelse.

Monsieur X, en ingeniør i 30'erne og nylig konvertit til en strengt bogstavelig læsning af Koranen, har giftet sig med Mademoiselle Y, en sygeplejerskestuderende i 20'erne. På deres bryllupsnat stormede X ud af soveværelset for at forklare over for de endnu tilbageværende bryllupsgæster, at hans kone havde løjet for ham: Hun var ikke jomfru.

Ifølge artikel 180 i den franske civilret kan en partner i et ægteskab kræve ægteskabet opløst på stedet, hvis hendes gom eller hans brud undlader at opfylde en "væsentlig del" af de aftaler, de måtte have indgået før ægteskabet.

Rettens afgørelse blev bekendtgjort i sidste uge, og det stod heri klart, at sagens væsentligste omdrejningspunkt ikke var brudens mangel på en intakt mødom, men hendes mangel på sandfærdighed. Hun havde ført sin partner bag lyset.

"Ægteskabet begyndte med en løgn, hvilket er i modstrid med den gensidige tillid, der bør herske mellem dets parter," erklærede domstolen.

Forargelse i stimer

Derpå fulgte et offentligt forargelsesudbrud efterfulgt af en mængde politiske markeringer - til dels forståelige, til dels baseret på en bevidst fordrejet eller misforstået gengivelse af sagens kendsgerninger.

Domstolen i Lille, blev det hævdet, havde afgjort, at jomfruelighed var "en væsentlig egenskab" ved en brud (det havde den ikke). I et land, der bygger på sekulære principper, havde domstolen bevæget sig ud på en farlig glidebane imod "sharialovgivning" (nej, den havde ikke).

Fadela Amara, der er juniorminister for 'byforhold', og som i en årrække har været forgrundsfigur i et modigt felttog imod sexisme i indvandrermiljøer, udtalte, at domstolsafgørelsen var en "fatwa imod kvinders frigørelse".

Og Dounia Bouzar, antropolog og forfatter til fire bøger om islam i Europa, sagde:

"Det er en sejr for fundamentalisterne og en sejr for dem, som opfatter islam som en arkaisk religion, der behandler kvinder dårligt ... dommerens beslutning er udelukkende et forsøg på at vise respekt for islamisterne."

En forældet lov

Sådan kan man vælge at udlægge afgørelsen. Og sandt er det, at islam i sine bogstavtro udlægninger foreskriver, at en brud skal være jomfru (men derimod ikke, at gommen er det).

Dommen er imidlertid først og fremmest den logiske følge af Frankrigs gældende ægteskabslov. Adskillige fromme katolikker har tidligere fået omstødt deres ægteskaber med den begrundelse, at deres partner havde løjet for dem ved at fortie deres tidligere ægteskaber.

Centrumvenstre-politikere har udtrykt størst forargelse over dommen, mens centrumhøjre-politikerne har været mere delt. Feministen og filosofiprofessoren Élisabeth Badinter har indsparket en velkommen fornuftig betragtning: Det store problem ved denne dom, siger hun, er, at den fremmer en eksisterende og frastødende industri, der "genskaber" jomfruhinder hos unge franske kvinder af nordafrikansk oprindelse.

Katastrofal kommentar

Det var i denne hvepse-rede af forvirring, oprigtighed og ond tro, at Rachida Dati uforvarende stak hånden ind. Nej, hun så ingen grund til, at regeringen skulle appellere domstolsafgørelsen fra Lille, sagde hun.

"En opløsning af et ægteskab giver mulighed for hurtig skilsmisse for personer, der vil ud af et ægteskab," sagde hun. "Jeg tror også, at det var denne unge kvindes eget ønske at blive skilt fra sin mand så hurtigt som muligt. Retssystemet er til for at beskytte den svage part imod at komme i vanskeligheder."

Ingen har spurgt Dati om hendes eget annullerede ægteskab fra for 20 år siden. Afslørende er det imidlertid, at hendes sympati er hos den unge kvinde. Med tilbageblik på sin egen sidsteøjebliks-flugt fra et kærlighedsløst ægteskab forestillede hun sig tilsyneladende, at den unge kvinde i dette tilfælde kun har været lykkelig over at slippe for et ægteskabeligt samliv med en religiøst og seksuelt snæversynet mand.

Politisk var hendes kommentar imidlertid en katastrofe. Alle fra den yderste venstrefløj til Marine le Pen på den yderste højrefløj beskyldte hende for manglende forståelse for Frankrigs sekulære tradition og for at være for blød over for islam.

Siden har Dati forsøgt at trække i land. Justitsministeriet erkender nu, at Lille-dommen har "fremprovokeret en ophedet social debat", og under de omstændigheder, hedder det videre, "kan dommen siges at have en betydning, der rækker ud over forholdet mellem to individer. Den angår alle borgere i vort land og navnlig kvinder."

Justitsministeriet har derfor bedt den lokale offentlige anklager om at lade sagen gå om, så ægteskabet genoprettes.

Betaler hun prisen?

Men er Dati blevet fatalt svækket? Har hun omsider udtømt præsident Sarkozys tålmodighed?

Der er ikke tale om Datis første fejltrin. Ingen vil bestride hendes flid og intelligens. Men siden hun blev udnævnt for 13 måneder siden, er der rejst tvivl om hendes politiske evner. En række højtstående medarbejdere fra ministeriet har taget deres afsked, og hun har vakt vrede i Frankrigs dommerstand med sine planer om at skære ned på det franske retsvæsens mylder af lokaldomstole og lavere rets-instanser.

SOS Racisme har erklæret, at Dati "har betalt prisen for at være den første person med en indvandrerbaggrund i Nordafrika, der har nået en så høj regeringsposition".

Og præsident Sarkozy? Dati var hans protegé og nære rådgiver, da han var indenrigsminister. Han sendte hende til tops i justitsministeriet, et af de højest rangende ministerier i den franske regering. Men Rachida Dati var imidlertid også en nær ven af Madame Sarkozy, der siden er blevet skilt fra præsidenten. Siden den nye førstedames indtog i Elysée-palæet ser Sarkozys forhold til Dati da også ud til at være kølnet.

Men ifølge Le Monde har præsident Sarkozy dog forsikret hende om, at hendes position er sikker og gentaget sit mantra om, at "hun er et symbol for alle Frankrigs børn".

Sex, løgn og politik

Men det var før striden blussede op om Lille-domstolens dom. Vi har altså her en fortælling om jomfruelighed, religion, race, løgne og politik. Og jomfrueligheden gælder til dels også Datis egen politiske uskyld, ligesom det ikke kun er bruden i Lille-sagen, der har løjet.

I ethvert europæisk land vil en sådan sag være politisk ubekvem. I Frankrig, der vogter så nidkært over sin sekulære tradition, og hvor man i så mange år har behandlet sine indvandreres børn så stedmoderligt, er en sådan sag politisk sprængstof.

Men præsident Sarkozy fortjener anerkendelse for sine forsøg på at skabe nye sociale åbninger for indvandrere i Frankrigs politiske liv. Dati var måske ikke den perfekte kandidat, men ingen anden med en lignende baggrund var mere kvalificeret. Og ingen tidligere regering har nogensinde følt sig kaldet til at inkludere politikere af nordafrikansk oprindelse i sin øverste ledelse. I hele den betændte debat om Lille-dommen har ingen politiker eller kommentator påpeget, hvor vanskelig denne episode må have været for en kvinde med Datis ekstraordinære baggrund.

Hvad med Monsieur X og Mademoiselle Y? Hvis appelsagen går igennem, vil deres ægteskab blive genoprettet. De vil da blive til Monsieur og Madame X. Men deres første skridt vil blive at søge hurtig skilsmisse - uden reference til jomfruelighed, islam og politik.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når man læser om reaktionerne og de mere eller mindre bevidste misforståelser, føler man sig nesten hensat til Informations debatforum.

Heinrich R. Jørgensen

Hæ hæ, du har vist fat i noget der, Per Vadmand.

Og hvad det i øvrigt Rachida Dati fik sagt, som var så uantageligt?

Per Vadmand:

"Når man læser om reaktionerne og de mere eller mindre bevidste misforståelser, føler man sig nesten hensat til Informations debatforum."

Det er sgu ikke engang løgn. Det er som om enhver rationel tankevirksomhed ophører lige så snart en begivenhed kan indplacers i den igangværende islamofobiske diskurs.

Det er jo ikke noget nyt at ægteskaber kan blive opløst (ellr annulled på engelsk. Indenfor i hvert angel-saksisk retspleje er der mulighef for dette - og også indenfor den franske retspleje åbenbart.

Uanset hvad man måtte mene om den senste Ashton Kutcher film 'what happens in vegas' så er den godt eksempel den mulighed for at få et ægteskabt omstødt eller opløst. Historien er den at to unge mennesker i en brandert har giftet sig og tilmed vundet en masse penge. De kan ikke udstå hinanden så derfor går de i retten så en dommer kan omstøde ægteskabet - sikkert med den begrundelse at de var fulde ller noget i den stil.

Og det er klart, at når man starter sit ægteskab på en løgn, tjah...

hvor meet tillid kan der så være tilbage....

Desuden mener langt de fleste katolikker og mange stærkt troende kristne også at bruden (oig brudgom) skal være jomfruer på brudenatten...

Det skulle måske nævnes, at Justitsministeren mange fjender blandt " ...de erfarne, hvide, borgerlige politikere, der føler en naturlig førstefødselsret til det høje embede.", fortrinsvis er MÆND.

Brav dame, Rachida Dati, og jeg har heller ikke forstået, hvori hendes brøde består, men mon ikke det danske præstestyres tro disciple snart dukker op i strengen her for at forklare os det ... og meget andet.

@ Karsten Aaen

Tak for at minde om den hvidklædte herre fra Rom, der rejser verden rundt med kravet om jomfruelighed på brudenatten.

Der er sikkert gode chancer for at dommen bliver annulleret, men det kommer vi vel aldrig til at høre om. Så er karavanen redet videre.

HVAAAAD!!! Er DET den franske justistminister!?! Vildt! Hvis benådningsansøgninger kan afleveres mundligt er jeg på vej til Frankrig. Osama move over... Gosh, hun mangler bare en ridepisk.

Nåmen det jeg egentlig kom her for, var at kommentere på den lukkede tråd fra forsiden, 'Fremtrædende jordansk islamist: ’Sinistre kræfter bag danskerne’'

-Men tegningerne blev jo trykt af en journalistisk årsag?

”De havde jo været trykt en gang. Når det sker mere end én gang, trods reaktionerne ved den første lejlighed, må der være en årsag.

Ups! Der kom han til at vise kortene: vi forventes at bøje os for den retfærdige harme. So much for teorien om de rådne æbler, han støtter helt og holden gadens parlament på samme måde som Pakistans ambassadør gør det: lad Muhammed være, eller vi myrder nogle danskere.

"Ægteskabet begyndte med en løgn, hvilket er i modstrid med den gensidige tillid, der bør herske mellem dets parter," erklærede domstolen.

Vrøvl og sludder! Hvis ikke man måtte lyve for hinanden, ville ingen ægteskaber vare mere tyve minutter.

Grow up! burde domstolen have erklæret.

Lat: pur`gare rense, af rense, af `purus ren.
Afføringsmiddel. `purgativ adj: rensende, afførende.
Pur`gere. Fremkalde el få afføring. Puri-ren, renhed, renselses.
Purifika`tion-en-er
Purfi`catio, af purifi`care rense, `pures ren+`facere gøre, renselse; lutring.
Puri`taner renhed.
Nøjsomhed, tarvelighed.
Og ud blev hun stødt, som en lort. Befriende.

Hvis K havde en justitsminister som hende, ville de være det største parti i folketinget. Ikke kun af de naturlige, indlysende årsager, men fordi jeg er ret sikker på at der er mange borgerlige der er dødhamrende trætte af at blive kaldt racister, bare fordi de ikke bryder sig om islam. Jeg skammer mig ved at nævne Abdol i Mme. Datis nærvær, men hvis hun i stedet havde valgt at stille op på en liberal platform for V eller K, kunne Helle ligeså godt begå seppuku med det samme.

Erk B.:

"Vrøvl og sludder! Hvis ikke man måtte lyve for hinanden, ville ingen ægteskaber vare mere tyve minutter."

Du har har altså en underlig vane med at ville generalisere dine egne personlige erfaringer til noget der gælder for alle andre mennesker...

Hvis erfaringer generaliserer du fra? Konens?

@Erik B

"Hvis K havde en justitsminister som hende, ville de være det største parti i folketinget. ..."

Nøjagtig hvad jeg tænkte da jeg så billedet af denne Franske justitsminister. Hun ser jo vildt godt ud, og hvis de Franske ministre har en ugentlig dag hvor de møder borgerne, så går min næste rejse til Paris.

Ja, hun er sgu smålækker, mon hun også tager sig af den udøvende del?

Heinrich R. Jørgensen

Men alle de lumre og småliderlige kommentarer der er blevet ytret i denne tråd om en 43 årig arabisk kvinde, forekommer det pludseligt langt mere plausibelt, at mange kvinder foretrække at gå med både tørklæde og sæk.

Ja, for man har jo aldrig hørt om kvinder, der ønskede opmærksomhed.

Heinrich R. Jørgensen

Jo, er det ikke den gruppe af kvinder der af mange nedladende bliver omtalt som ludere?

Altså danske kvinder?

Jamen, jamen - er det dog ikke herligt for os gamle mandschauvinister, at vi nu efter årtiers undertrykkelse af de forbandede rødstrømper og feminister, igen kan ånde frit. Leve islam og mandens dominans - hvis nogen kritiserer os, så er de fandme nogle fascistiske racister. Punktum.

Heinrich R. Jørgensen

Det er som bekendt svært at sætte sig ind i andres tankegang og terminologi, men det skal nok passe, Kim Vibe.

@Heinrich R

"Men alle de lumre og småliderlige kommentarer der er blevet ytret i denne tråd om en 43 årig arabisk kvinde,"

Der var dog utroligt så puritanske og småborgerlige i er blevet på venstrefløjen. I plejer da ellers at hylde jer selv for den frie seksual-moral i fik gennemtrumfet i 1968.

Heinrich R. Jørgensen

@ Jens

Ja, mange bornerte slipsedrenge var jo stærkt dysfunktionelle og hæmmede, pga. for megen pottetræning og andre mentalt invaliderende former for unaturlig adfærdsregulering, så det var den almindelige opfattelse dengang, at en fri sexualmoral muligvis kunne løse den store socialpædagogiske opgave at sikre, at hæmmede mænd kunne fungere mere hensigtsmæssigt og naturligt.

At ovenstående billede fremkalder fantasier om ridepiske m.v., indikerer jo tydeligt, at projektet i et vist omfang er lykkedes. At du og andre håner arabiske mænd, der deler danske mænds præ-1968 syn på seksualitet, indikerer vel også at projektet har bevirket en vis udvikling.

ACTUNG !

Jamen, hvor er de henne ?

HEIL, for pokker !

Nu er niveauet ellers nået højder, hvor de plejer at komme ind. Har de ikke mere tørt krudt ?

Er de mon allerede gået i seng ? hiiiil ? [/ lav, spørgende stemmeføring]

@Heinrich R'

Jaja, så fik du da afløb for dine indebrændte aggressioner mod borgerlige mænd. Men du må da indrømme, at Rachida Dati er ret lækker, eller hur??

Heinrich R. Jørgensen

Jens:
"Men du må da indrømme, at Rachida Dati er ret lækker, eller hur??"

Jo, bestemt. Velholdte, smukke, selvsikre, selvhjulpne og begavede kvinder er bestemt på min personlige positivliste. Top point i alle kategorier herfra.

Savner du mig, JONGBERG?

@Heinrich R

"Jo, bestemt. Velholdte, smukke, selvsikre, selvhjulpne og begavede kvinder er bestemt på min personlige positivliste. Top point i alle kategorier herfra."

Så er der da i det mindste en ting vi er enige om :-)

Nå, ja, og forresten har Dati to magistergrader og kommer fra fattige kår, hvorfra hun har knoklet sig vej op gennem uddannelsessystemet.

Men det er selvfølgelig ikke så interessant som hendes åbenbart altafgørende udseende. Det er tydeligvis der, talenterne ligger, om man skal tro tidligere kommentarer.

Hm. Skulle lige checke kalenderen. Jo, den er god nok. År 2008 A.D.

;-P

@Assia

"Men det er selvfølgelig ikke så interessant som hendes åbenbart altafgørende udseende"

Sikke da en småborgerlig sippethed du der ligger for dagen. Jeg troede venstrefløjen i 1968 havde fået gjort op med denne lumre bonerthed på det seksuelle område. Det praler de da ellers altid med når de skal nævne alle de resultater der kom ud af oprøret dengang.

Rachida Dati er en lækker sild, basta.

Jens,

Assia var næppe født i 68, og den politiske korrekthed har siden da antaget uhyggelige dimensioner - 1984.

Nu er det aldeles upassende for en mand at føle sig tiltrukket af en kvinde. Ja, det er vist nærmest unaturligt, perverst og strafbart.

Cølibat er nok den eneste mulighed, hvis man(d) ikke skal have et drag over nakken. Nå, nej, det er jo helt i orden at være bøsse.

Assia overser med vilje desuden, at Heinrich også eksplicit nævner denne kvindes andre kvaliteter, ud over udseendet.

@Hans Jørgen Lassen

"og den politiske korrekthed har siden da antaget uhyggelige dimensioner - 1984"

Det har du sikkert ret i, men det må i så fald være noget der er kommet 'snigende' gennem de sidste 15-20 år. Jeg tilhører selv 1980'er generationen, og hvis nogen dengang havde givet udtryk for den slags sippede holdninger som Assia gør her, så ville vi skreget af grin. Det ville dengang have været totalt kikset at være så puritansk og småborgerlig indstillet. Iøvrigt havde vi også for vane at kalde en spade for en spade, og derfor vil jeg stadig insistere på, at hvis jeg finder en kvinde lækker, (som jeg gør med Dati), så vil jeg også have lov til at givbe udtryk for. Uanset reaktionerne fra de politik korrekte ny-puritanske klereksi.

OK, jeg giver mig.

Dati er formentlig en lækker sild, som det så poetisk udtrykkes. Og så er hun iøvrigt justitsminister og har to universitetsgrader.

Til de med egne ord ikke-sippede: Er det den rækkefølge, der skal være gældende, når kvaliteterne opregnes?

;-P

Heinrich R. Jørgensen

Assia:
"Til de med egne ord ikke-sippede: Er det den rækkefølge, der skal være gældende, når kvaliteterne opregnes?"

Det er den rækkefølge, kvaliteterne blev nævnt i af flere personer, så det er nærliggende at tro, at det afspejler realiteterne. Hvis det ærgrer dig, at virkelighed og idealer ikke stemmer overens, anbefaler jeg en kur bestående af hovedrysten og hånlige fnys :-)