Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nyt koncept for fred i verden

Afrika er et godt eksempel på, at sikkerhed er meget mere end fravær af krig, siger Pentagons senior Afrika-analytiker Shannon D. Beebe. Han råder verden til at vågne op til en ny virkelighed og militæret til at gå i civil
Udland
16. juni 2008
Oversvømmelserne i Mozambique i marts 2000 medførte uhyre ødelæggelser i landet. Naturkatastrofer udgør ligesom krig en trussel mod stabiliteten i et land og er dermed en potentiel terrorrisiko, mener Pentagons Afrika-analytiker Shannon D. Beebe.

Oversvømmelserne i Mozambique i marts 2000 medførte uhyre ødelæggelser i landet. Naturkatastrofer udgør ligesom krig en trussel mod stabiliteten i et land og er dermed en potentiel terrorrisiko, mener Pentagons Afrika-analytiker Shannon D. Beebe.

Odd Andersen

ARUSHA "Mine damer og herrer, skibet brænder. Lige nu. Enten brænder vi op, eller også skal alle mand på dæk og arbejde sammen."

Pentagons Afrika-analytiker Shannon D. Beebe er god til at male sproglige billeder. Information møder ham i Tanzania, hvor han netop har været på talerstolen foran en stor flok investorer og udviklingsarbejdere. Major Shannon D. Beebe er i civil under interviewet. Det er nemlig ikke alle i Pentagon, som er enige i hans analyser. Endnu.

"Det er stadig nyt for mange amerikanere, at verden har et valg, og at alle andre ikke længere behøver følge USA."

Han fortsætter:

"Vi må ændre opfattelsen af, at sikkerhed er et spørgsmål om at have tilstrækkeligt med våben, missilskjold og militær. Vi kan have de bedste og de dyreste tanks, men det betyder ingenting. Der vil stadig være mennesker, som er klar til at dræbe dig for 100 dollar, fordi de er desperate. Skal det tage endnu et terrorangreb på Amerika, før vi forstår det," spørger han retorisk.

Han giver ikke meget for den nuværende amerikanske kampagne for at vinde 'hearts and minds'.

"Det er, som om man siger: Først banker vi jer og sprænger jer i luften, og så kommer vi bagefter og er flinke. Det giver jeg intet for. Man skal gøre det, som er rigtigt, fra starten," siger Shannon Beebe, der efterspørger et nyt sikkerhedsbegreb.

"Vi må inkludere flygtningespørgsmålet, oversvømmelserne i Mozambique, vandmanglen i Darfur i vores trusselsscenario. Vi kan ikke forudsætte, at de ting løser sig selv."

Hæren skal derfor genopfinde sin egen rolle, om nødvendigt smide hjelm og uniform og i stedet bidrage til humanitære opgaver i verdens fattige lande og brændpunkter. Sikkerhed i det 21. århundrede er nemlig ikke længere en tilstand mellem nationer. Det er helt andre ting, som truer os, siger Shannon Beebe.

"Udfordringen er, at det ikke passer særligt godt med de landkort, vi sidder og kigger på i Washington. På dem kan man ikke aflæse de trusler, som hænger sammen med økonomi, politik og fattigdom."

Han mener ikke, at Amerika er verdens politimand, som det ofte bliver fremført.

"Lige nu er vi er nærmere verdens brandmænd, der rykker ud, når skaden er sket. Men det er ikke en holdbar strategi. Vi er tvunget til at arbejde sammen på nye måder," lyder opfordringen fra major Shannon Beebe.

Ifølge Shannon Beebe er det på høje tid at ændre strategi og angribe de bagvedliggende årsager til, at der opstår terror i stedet for at jagte terrorister, når skaden først er sket.

"Tag alle de strategier, der er lavet og udskift ordet 'kommunist' med 'terrorist'. Det er stort set det eneste, der er ændret. Men verden har forandret sig siden Den Kolde Krig. Vi er gået fra en unipolær til en multipolær verden. Der foregår en meget hurtig og ulige globalisering, hvor de rige bliver rigere, og de fattige bliver fattigere," siger Shannon Beebe, der også mener, at den tekniske udvikling, gør tidligere paradigmer om viden og magt utidssvarende.

"Enhver med en mobiltelefon er magtfuld. De kan sprede informationer til hele verden, og den generelle opfattelse af USA i den sammenhæng har ikke været så positiv. Men skal vi jage dem verden rundt? Det tror jeg ikke."

Afrika er interessant

Den brede definition af sikkerhed og trusler, Shannon Beebe taler for har da også så småt været undervejs i nogle år. I USA blandt andet med et direktiv fra 2005, som ligger til grund for den amerikanske hærs engagement i genopbygningen i Irak. Samtidigt har Bush-regeringen lanceret en ny samlet kommandoenhed for det afrikanske kontinent Africom, som med præsidentens ord skal "fremme udvikling, sundhed, demokrati og økonomisk vækst".

Ifølge Washington Post er USA's bistand til det afrikanske kontinent allerede mere end tredoblet de sidste syv år, og den amerikanske hær foretager stadig mere træning af lokalt militær, ligesom samarbejdet omkring humanitære opgaver intensiveres. Africoms ønskede budget for 2009 er på 400 millioner US-dollar - rekordstort, for et kontinent, som historisk ikke har været sikkerhedspolitisk interessant.

Skepsis

Men både i USA og i Afrika har skepsisen i forhold til omstruktureringen af de amerikanske militære interesser i Afrika været enorm. Afrikanske kritikere har tolket Africom som endnu et forsøg på at tilrane sig magten over kontinentets naturressourcer, mens mange amerikanske udviklingsorganisationer afviser at arbejde side om side med folk i uniform. Konsekvensen er, at placeringen af selve den fysiske kommandoenhed er udskudt på ubestemt tid.

"Det, jeg siger, er, at vi skal arbejde sammen på nye måder. Det er ikke meningen, at militæret skal invadere det humanitære rum, men vi skal bruge militærets ressourcer anderledes," siger Shannon Beebe.

Sammensmeltningen af sikkerhedspolitik og udviklingsbistand er også tema i Condoleezza Rices artikel i julinummeret af Foreign Affairs. Hun skriver, at USA må nytænke sine nationale interesser og udnytte muligheden for at fremme en fredelig, politisk og økonomisk udvikling i lande med 'svag' og dårlig ledelse.

"Vi må være villige til at bruge vores styrke til dette formål - ikke kun fordi, det er nødvendigt, men også fordi det er rigtigt," skriver hun

"Det er altså ikke bare et feelgood eksperiment," understreger Shannon Beebe.

"Vi taler om det virkelige sikkerhedsproblem i det 21. århundrede. Det burde du da også vide som dansker," siger han. "I er jo også med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

det lyder som en god idé, som har været alt for længe undervejs fra græsrodsfilosofien...

gad vide om fjogh'etm læser den artikel og reflektere over hans handlen i irak og afghanistan...

mere kærlighed

Hvorfor ikke legge ut link ?

Rethinking the National Interest
American Realism for a New World
By Condoleezza Rice

From Foreign Affairs , July/August 2008

http://www.foreignaffairs.org/20080701faessay87401/condoleezza-rice/reth...