Læsetid: 2 min.

Østeuropæerne begynder at vende hjem

Flere østeuropæere - op mod en million - vender tilbage til deres hjemland, som de i sin tid forlod i jagten på et bedre liv
For mange østeuropæiske migranter er det blevet fordelagtigt at vende hjem - som her til Warszawa. De sammensparede penge fra Vesteuropa rækker langt til kontantkøb af bolig og leveomkostningerne er stadig lavere.

For mange østeuropæiske migranter er det blevet fordelagtigt at vende hjem - som her til Warszawa. De sammensparede penge fra Vesteuropa rækker langt til kontantkøb af bolig og leveomkostningerne er stadig lavere.

26. juni 2008

Fire år efter polske Chris Rychter som ny indbygger i EU tog til Storbritannien for at lede efter arbejde og studere, er han og konen nu vendt hjem igen.

Som en del andre østeuropæiske arbejdere vender de tilbage østpå og er ved at få bygget et hus i en forstad til den polske hovedstad, Warszawa.

"Det tog mig kun tre dage at finde et job i Warszawa. Vi anså aldrig Storbritannien som vort hjem. Vi tog af sted for eventyret og for at få noget professionel erfaring," siger den 27-årige Rychter.

Når familien Rychter vender hjem, understreger det en stærk økonomisk vækst i de nye EU-medlemslande og et fald i væksten i Storbritannien som i Danmark. Men det viser også, hvor hurtigt en yngre europæisk generation har tilpasset sig vilkårene i det 21. århundreds globaliserede verden.

Chris Rychters kone, Sabina, har taget sit arbejde hos et britisk-baseret forsikringsfirma med sig.

"Med mobiltelefoner og computere er min tilstedeværelse på hovedkontoret ikke påkrævet som det var tidligere. Jeg kan sidde her i Warszawa og udføre mit arbejde," siger hun. Familien Rychter er et eksempel på, at migration til Europa er som tidevandet, der trækker sig tilbage, og ikke som nogle forventede en flodbølge, der vælter ind over grænserne.

En million vendt hjem

Økonomer ser nu en penduleffekt, hvor mennesker flytter mellem lande efter korte ophold i jagten på noget bedre.

Ifølge en rapport fra den britisk tænketank Institute for Public Policy Research er omkring halvdelen af op mod en million mennesker fra Østeuropa, der er flyttet til Storbritannien siden 2004, allerede vendt tilbage til deres eget land.

Antallet af arbejdstilladelser fra de otte nye østeuropæiske lande, som blev en del af EU i 2004, faldt med 13 procent fra januar til marts sidste år, viser tal.

For mange østeuropæiske migranter er det fordelagtigt at vende hjem. Ejendomsmæglere i Warszawa fortæller, at omkring 20 procent af de solgte lejligheder købes af polakker, der er vendt hjem og at de ofte betaler kontant. Økonomiske faktorer er den vigtigste baggrund for, at folk vælger at tage tilbage til deres egne lande. Zlotyen er steget meget i værdi i forhold til euroen siden 2004. Polakker, der sender penge fra udlandet hjem til familien, har nu opdaget, at pengene ikke længere rækker så langt. Dertil kommer, at lønningerne i Østeuropa er eksploderet. ritzau/Reuter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu