Læsetid: 2 min.

S-forslag i modvind

På Christiansborg har man ikke meget til overs for Helle Thorning-Schmidts forslag om ny afstemningsmodel. EU-ekspert roser dog tanken bag udspillet
21. juni 2008

Både venner og fjender på Christiansborg ryster på hovedet af S-formandens forslag om at erstatte traditionelle EU-afstemninger med generelle afstemninger om medlemskab af Unionen hver syvende eller 10. år. DF-formand Pia Kjærsgaard kalder udspillet 'langt ude':

"Jeg synes, det er en melding, der omgående burde trækkes tilbage fra Helle Thorning-Schmidts side. Det er et meget udemokratisk og ubehageligt synspunkt," siger hun.

Hos Venstre er man 'overrasket' - og afvisende.

"Vi kan ikke ændre på, om andre lande skal stemme eller ikke stemme om EU. Irland har for eksempel en forfatning, der siger, at så snart Irland går ind i et forpligtende international aftale, så skal der være en folkeafstemning," siger ordfører Michael Aastrup Jensen, der dog "genkender et problem i, at folkeafstemninger om traktater kommer til at handle om andre ting."

Urealistisk'

Antonio Missiroli, der er direktør ved European Policy Centre i Bruxelles, er enig i tankerne bag Thornings forslag, men tvivler på, at de er gennemførlige.

"Folkeafstemninger er et forkert politisk instrument til små og trinvise ændringer i traktaterne. Som Charles de Gaulle - der levede og døde af folkeafstemninger - sagde, så kan du, når du udskriver en afstemning, være sikker på, at borgerne vil svare på noget andet, end de er blevet spurgt om," siger han og tilføjer:

"Men jeg tror ikke på, at EU ville kunne indføre sådan et 'forbud' mod folkeafsteminger. Det er jo stadig et spørgsmål om national suverænitet. Så på den vis er forslaget urealistisk."

På samme måde har direktøren sympati for forslaget om mere overordnede folkeafstemninger med års mellemrum.

"Jeg er enig i, at det burde koste noget mere at stemme nej. I dag har det ingen konsekvenser, til gengæld blokerer du alle de andre lande. Men også dét forslag vil det være meget svært at indføre," siger han og tilføjer:

"Ved store og substantielle traktatændringer er en folkeafstemning på sin plads. Men i så fald burde det være én folkeafstemning blandt hele EU's befolkning og ikke nationale afstemninger."

Heller ikke hos Thornings støtter finder man opbakning til forslaget:

"Ethvert EU-land kan jo vælge at lade sin befolkning stemme om fortsat medlemskab, så jeg ser intet behov for at gøre dét spørgsmål til en fast rutine," siger SF-formand Villy Søvndal.

Den radikale ordfører kan ikke se, at Helle Thorning-Schmidts forslag løser problemerne med folkeafstemninger om traktater:

"For det er de enkelte landes forfatninger, der afgør, hvordan man ratificerer," siger Lone Dybkjær.

Helle Sjelle (K) medgiver, at "traktater som regel ikke egner sig til folkeafstemninger", men hun er lodret imod regelmæssige medlemsafstemninger:

"Det ville være det rene kaos. Skulle lande så kunne melde sig ind og ud efter forgodtbefindende, som om det var et abonnement, man kan forny, når man gider?" spørger hun og betoner, at "EU ikke er en fitness-klub".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu