Læsetid: 2 min.

I Storbritannien tier erhvervslivet

Britisk erhvervsliv har valgt ikke at kritisere politik - det er ikke en god forretning mener de
Udland
7. juni 2008

LONDON - Mens dansk erhvervslivs top er kritisk over for regeringens politik, er situationen modsat i Storbritannien. Her tier erhvervslivet om regeringens politik.

Storbritannien er USA's nærmeste allierede i den såkaldte krig imod terror. Men trods flere terrorangreb har erhvervslivet og deres brancheorganisationer valgt ikke at kritisere regeringen.

"Det er uklogt at kritisere vores udenrigspolitik. Det betyder blot, at folk bliver opmærksomme på, at visse produkter stammer fra Storbritannien. Og resultatet er derfor, at det vil gå udover eksporten," siger Fiona Cunningham, sekretariatschef for det britiske handelskammer, British Chamber of Commerce i London.

"Her i Storbritannien har vi ikke kunnet spore nogen effekt på eksporten og efterspørgslen af vore produkter. Det er selvsagt muligt, at det er anderledes i Danmark. Men her er det ikke noget, der optager os."

Den holdning er udbredt. Flere organisationer undrer sig over, at danske Grundfos så markant er gået ind i sagen.

"Det er generelt dårlig reklame at gå ind i en sag på den måde. Jeg er ikke bekendt med nogen som helst fortilfælde hvori britiske virksomheder har kritiseret regeringens udenrigspolitik. Den slags tjener ikke noget formål, hverken for os, regeringen eller befolkningen", siger Fiona Cunningham.

Indenrigspolitik

Den opfattelse deles af Adam Hug, politisk chef for den anerkendte tænketank The Foreign Policy Center:

"Overordnet set kan man vel sige, at britisk erhvervsliv holder krudtet tørt til andre formål. Da der ikke er nogen påviselig effekt af krigen imod terror, er det mere rationelt for dem at bruge deres penge og indflydelse på hemmelige spørgsmål, som f.eks en lavere selskabsskat."

Men Adam Hug mener også, der er en anden grund til, at britisk erhvervsliv ikke har kritiseret regeringen. I modsætning til dansk erhvervsliv har britiske virksomheder - økonomisk set - nydt godt af krigen.

"Erhvervslivet her i Storbritannien har ikke lidt skade som følge af krigen imod terror. Tværtimod har flere virksomheder tjent mange penge på at sælge militært isenkram til forsvaret. Så på den måde har virksomhederne en direkte interesse i krigen mod terror," siger Adam Hug.

Desuden mener han, at der er en mere kulturel årsag til, at erhvervslivet ikke har kritiseret regeringen.

"Der er den opfattelse her, at 'det gør man bare ikke'. Erhvervsfolk skal ikke blande sig i politik. De skal bare passe butikken. Og hvis der er udenrigspolitiske problemer skal de - i værste fald - gøre deres indflydelse gældende gennem hemmelige kanaler".

"Man kan kritisere vores system for meget. Men det at der findes et 'old boys network' - en politisk og økonomisk elite - der kender hinanden fra deres skoletid, betyder også, at vi klare problemerne inden døre. Vi holder ikke storvask i offentligheden", siger Adam Hug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ledelsen i Grundfos mener, at det er "uanstændigt", at satiretegnere gør grin med religiøse terrorister, der har taget islam som gidsel. Men mon ikke den egentlig bare frygter, at det skader virksomhedens eksport til de despotiske regimer, i Nordafrika og Mellemøsten ...

Ordet anstændighed klinger lige så hult, når Grundfos' korruptionsdømte ledelse bruger det, som ordet respekt gør, når islamistiske psykopater mener sig berettiget til at true ikkemuslimer til at opfatte islam som "fredens religion" ...

For Grundfos' ledelse mente ikke, at det var uanstændigt at undergrave FN's embargo mod Saddam Huseins regime. På den måde var Grundfos i realiteten med til at holde diktatoren ved magten, så det firma har tradition for at tækkes islamistiske antidemokrater, der står i spidsen for nazilignende regimer, for ussel mammons skyld. (Saddam Hussein studerede blandt Mein Kampf, for at lære nogle diktatortricks)

Men nedgangen i Grundfos omsætning skyldes ikke satiretegninger; den skyldes mnærmere, at Grundfos er blevet sat på FN's sorte liste i et halvt år, på grund af korruptionsskandalen, end at islamister ikke vil have korsfarernes vandpumper ...

"Grundfos med på FN's sorte liste" (http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2008/05/29/101344.htm?rss=true)

29. maj 2008 10.14 Penge Opdat.: 29. maj 2008 12.49

Grundfos er én af to danske virksomheder, der er med på FN's sorte liste over virksomheder, som handlede med Irak under det skandaleplagede olie for mad-program.

Og pumpevirksomhedens danske salgsselskab er suspenderet af FN i seks måneder, bekræfter chefjurist Christian Hartvig, Grundfos.

- Vi har også modtaget en opfordring til at forklare, hvad vi har gjort siden 2000 og 2002, hvor vi var involveret i to hændelser. Det vil vi selvfølgelig gøre. Vi betragter henvendelsen fra FN som en naturlig reaktion på, at vi ikke dengang havde processer, der kunne fange problemet, siger Christian Hartvig. Dermed kunne mellemledere foretage sig ting, som ikke var i Grundfos' interesse, påpeger chefjuristen.

Dermed er de i selskab med 114 andre virksomheder verden over, som inden for de seneste dage har fået samme besked, oplyser Paul Buades, chef for FN's indkøbsdivision, som overvåger indkøb for to mia. dollars pr. år.

Flere virksomheder risikerer udelukkelse
Andre 18 danske virksomheder risikerer at blive udelukket, hvis de forsøger at blive godkendt som leverandører til FN.

- Vi ønsker at sende et signal: Vi kan ikke lide den opførsel, vi deler ikke disse virksomheders værdier, vi vil have en ren leverandør-database. Derfor indfører vi sanktioner mod disse selskaber, siger Paul Buades.

Virksomhederne har det til fælles, at de eksporterede til Saddam Hussein-styret i Irak under FN's olie for mad-program frem til foråret 2003. Og at de ifølge en uafhængig undersøgelse betalte penge under bordet til Saddam Hussein, i strid med FN's sanktioner, for at få ordrerne.

Undersøgelsen blev offentliggjort i oktober 2005 og viste, at 2.253 virksomheder verden over havde betalt mere end en mia. dollars under bordet til Saddam-styret."

"I Storbritannien tier erhvervslivet "

Til gengæld har man sat Tony Blair fra bestillingen...

Labour vil endnu en gang stramme terrorlovgivningen, på grund af terrortruslen fra de mange islanmister, der bor i Storbrittannioen.

Den uansvalige indvandringspolitik, som Labour har været eksponent for, har betydet, at terrortruslen fra islamister har gjort det nødvendigt at indskrænke alle borgeres frihedsrettigheder.

Labour har solgt borgernes frihed, for at få billig arbejdskraft.