Note
Læsetid: 1 min.

USA støtter forhandlinger med Taleban

Udland
6. juni 2008

Den amerikanske ambassadør i Kabul sagde i går, at Washington støtter den afghanske regerings bestræbelser på at komme overens med Taleban og andre oprørere uden dog at indgå i en magtdeling eller at afgive kontrol i bestemte områder.

Der er en tiltagende debat i politiske kredse og medier i Afghanistan om fredsforhandlinger med oprørere, især med den tidligere premierminister Gulbuddin Hekmatyar, der leder den radikale gruppe Hezb-i-Islami.

USA støtter Kabuls fredsforhandlinger med oprørere, der ikke har gjort sig skyldige i "de mest alvorlige forbrydelser" og er villige til at acceptere regeringen og retsstatsprincippet, sagde ambassadør William Wood til journalister.

Imidlertid tilføjer han: "Hverken vi eller regeringen har nogen interesse i at lade nogen skyde sig vej til en eftertragtet status".

Ambassadøren ville ikke kommentere oplysninger om, at Hekmatyar, der har en findeløn på en million dollar over sit hoved, allerede er i gang med forhandlinger med den afghanske regering og medlemmer af oppositionen.

"Men bortset fra al-Qaeda og de, der er tæt knyttet til al-Qaeda, mener vi, at dette helt er et spørgsmål, der er op til Afghanistan," sagde han.

AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er en afghanske dame og har en del kendskab til afghanske partier.
Jeg synes det er på tide at USA og Nato skal forhandle med frihedskæmperne ( mujahediner) i Afghanistan,hvor op til 70% áf landet er under frihedskæmperes kontrol og de nabo provinser og distrikter til hovedstaden, kabul, ´kontroleres ogsåf Frihedkæmpere heriblandt den magtfulde og den tidligere Frihedskæmper-leder mod sovjet,Hekmatyar. Hezb-e-Islami ( Hekmatyar i spidsen) består af veluddannet folk og er en vel displineret parti. Har interne valg i Partiet. Har kvinde organisation og aktiviter til damer og piger. Partiet værtsætter kvindernes rolle i et samfundet, og derfor har partiet altid haft skoler til at uddanne kvinde, læger , sygplajersker, lærer og så videre.

Hekmatyars parti har et problem . at hans pariet står mellem de, der er imod kvinde uddannelse "traditionale fanatikere" og de, der ønsker kvinder i Afghanistan forvandle som damer i Paris. ( problemmet er folk uden for pariet fx. Taliban og nuværende regering)

Hjælper man Hekmatyar med hans planer, det er ikke mindst bedre for Afghanistan, men det er også bedst for hele verden. Der er mange fordele ved hans partie:
1: Partiet har interen valg
": Partiet har altid ønsket valg og tror på valg og folkets stemme er den eneste løsning
3: At kvinde oraganisationer og aktivitet til kvinder
4: Partiet går meget op i kvinde uddannelse
5: Ønsker et godt forbindelse med alle verden, også til vesten, gensidige respekt og ingen indlanding i landets og andres intern anledninger.

Kære Smira Hashim
Tak for din indlæg. Jeg har nogle bemærkning vdr. skoler, hvor der uddannes afghanske kvinder i Afghanistan af Hekmatyar. Det er ikke fordi jeg kritisere dig eller Hekmatyar. Jeg ved at det er sandt at hekmatyar har i de mange år haft skoler til at uddanne piger og damer som læger, sygplejsker osv. osv. Men Hekmatyar har i de sidste 7år ikke har haft ret meget skoler til damerne og piger. Faktiske havde Hektyamyar under Taliban regimet køret skoler til piger på hemmlige adressere, men alle blive lukket efter de vestlige land kom til Afghanistan. Er du stand til venligst at skrive grunden til lukken af skolerne under vestlige herredomme i landet?

Tak på forhånd
venlige hilsen
Lala gadewan

Hello

Hekmatyars parti havde op til 600 skoler og uddannes center til både kvinder, piger og drenge i Pakistan og Iran blandt flygtninglejrer.
Ind i Afghanistan havde partiet i forskellige områder i landet i Mazar-e-sharif, Takhar, Faryab osv i nord, i Jalalabd , kandahar, helmand, Urozgan osv.
Man siger at har stadig flere hunderdes skoler rundt om landet.
Men de er ikke rigtigt skoler. Der er bygget af murerbrukker, og talter. De skoler er meget meget gammel dags
Hvorfor bygger han ikke store, moderne skoler.
Jeg kan ikke lige ham, fordi han kun uddanner damer og piger og drenge under gamle talter og gamle huser.

Kærer Bjørn Holmskjold
Vil du ikke venligst formulere din indlæg nemmere. 1000-tak

Kære Smira Hashim

Der findes kun en tilladelig undervisning, og den skal altid pege mod Guds vilje. For i modsat fald vil undervisningen jo pege væk fra Gud, hvilket ikke er Guds vilje!

Alene at bruge begrebet "moderne", er modstridende Guds vilje, idet begrebet er indeholdende den vildfarelse at tro, at den moderne, højteknologiske vestlige verden så skulle være mere rettolkende Guds vilje, end den afghanske bjergbonde med koranen i hånden.

Hvad den vestlige verden bestemt ikke er!

Bjørn Holmskjold

Heinrich R. Jørgensen

Smira Hashim,

Bjørn Holmskjold skriver ofte noget fornuftigt og relevant, selv om det til tider er lidt vanskeligt at læse.

Men når emnet handler om islam, muslimer eller andet, er Bjørns dagsorden, at islam udtrykker guds vilje, at islam vil sejre mod alle ikke-muslimer og at vestlige fænomener såsom demokrati, videnskab og teknologi er ynkelige og tomme fænomener, som på ingen måde kan måle sig med islams storhed, og så videre i den dur (eller hedder det mol?).

Så min opfordring er, at ignorere Bjørn Holmskjold når temaet er islam, muslimer og opgøret med vestlige værdier. Til gengæld kan Bjørn Holmskjolds skarpe og skrappe indlæg vedrørende andre temaer være en fornøjelse at læse.

Just my 2 cents. Og undskyldt at jeg blander mig, Bjørn ;-)

Kærer Heinrich R

Jeg vil debatere, så derfor er det mit ansvar at opføre mig godt mod andre. Jeg er åben og derfor spurgte Bjørn Holmskjold om det han skrev.
Jeg er hverken mod vesten eller mod andre.
Jeg skriver min mening om sitaution i Afghanistan.

Jeg er også muslim og Gud eller Allah forbyder mig ikke at tage uddannelse, tværdimod Allah anbefaler muslimer at læse og tager uddannelse.
Afghanere vil få sin selvstændigt og vesten skal ud af Afghanistan og andre islamiske land.
Selvfølgelige vil have en god relationer med hele verden i den betingelse at ingen skal blande sig landets ...
Under Proften Mohammad krigsfanger bliver løslade, når de lærte de analfabete muslimer at skrive og læse.
Den første vers i Koranen sttår: Iqra ( læse),
Islam er heller ikke imod Teknologi , videnskab, men hvofor er der mangle muslimer er analfabet, er at de vestlige land har gennem historien har koloniseret dem.

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Lad os nu debattere om emnet, i stedet bruge tid til afside snak

Tak
mvh

Heinrich R. Jørgensen

Shira Hashim:
"Jeg vil debatere, så derfor er det mit ansvar at opføre mig godt mod andre. Jeg er åben og derfor spurgte Bjørn Holmskjold om det han skrev."

Naturligvis er du det. Jeg har heller intet mod Bjørn Holmskjold, men ville blot forklare hans dagsorden, som det efter læsning af utallige indlæg er lykkedes mig at nå frem til (tror jeg nok).

Min anledning til at blande mig er ganske enkel. Jeg synes, det er er god og relevant diskussion du har indledt, og jeg synes det ville være meget ærgerligt, at Bjørns holistiske dagsorden trak dit tema i andre retninger. Bjørn er såmænd god nok, på sin egen særprægede vis, men der er altid et langt haleslæng af inkarnerede islamhadere, som vil benytte enhver lejlighed til at forplumre enhver lødig debat. Og en af de ofte anvendte anledning, er at håne Bjørn Holmskjold.

Jeg synes, det ville være meget ærgerligt. Skriv gerne meget mere, også i andre tråde, og fremover. Der er desværre meget få muslimer der deltager i debatterne på Dagbladet Informations debatsider, og det er efterspurgt af mange.

Heinrich R. Jørgensen

Smira Hashim,

som jeg netop skrev, er det nærmest normal praksis, at alle tråde der på blot den mest perifære måde har tilknytning til islam og muslimer, bliver tæppebombet med infam retorik om islam og muslimer.

Endog at du forsøger at tale om Afghanske forhold, og hvordan forholdene dér reelt kan gøres bedre, bliver gjort til et mål for den slags tåbeligheder, på trods af at ethvert fornuftigt menneske burde vide, at det er en væsentlig og relevant diskussion du har indledt.

Heinrich R. Jørgensen

Smira Hashim,

som jeg netop skrev, er det nærmest normal praksis, at alle tråde der på blot den mest perifære måde har tilknytning til islam og muslimer, bliver tæppebombet med infam retorik om islam og muslimer.

Endog at du forsøger at tale om Afghanske forhold, og hvordan forholdene dér reelt kan gøres bedre, bliver gjort til et mål for den slags tåbeligheder, på trods af at ethvert fornuftigt menneske burde vide, at det er en væsentlig og relevant diskussion du har indledt.

Til Alle

Jeg må hermed understrege at jeg skrev kun en gang, der er nogen, der kopier min indlæg flere gange.

Heinrich R. Jørgensen

Smira Hashim,

jeg tror, der skyldes, at Dagbladet Informations webserver fungerer lidt langsom i dag, når der trykkes på "Send kommentar". Mit indlæg nåede også frem i to eksemplarer. Det er en teknisk fejl - intet andet.

Freden i Afghanistan betyder freden i verden. Den ved alle. Historien ahr også vist at landet ikke bliver besjeret. Derfor er der fornuftige at forhandle med både Taliban og den Hekmatyar og andre frihedskæmpere og vinke farvael til de vestlige soldater, som ikke kunne løse problemmet, men tværdimod dele af problemmet.

Heinrich R. Jørgensen

Alfons Åberg:
"Hæhæhæhæhæhæhæhæhæ - og skål og skide være med det!!!!!"

Beklager, Smira Hashim, men dette er ofte niveauet. Det er lavt, plat og hadefuldt.

Håber, du formår at ignorer sådanne tåbeligheder - der vil uvægerligt komme mange flere. Det mest bizarre er, at Alfons Åberg og hans ligesindede alle betragter en uhæmmede ytringsfrihed som en slags religion - men de vil gerne nægte bl.a. dig mulighed for at ytre sig. Jeg håber du ikke opgiver undervejs...

Heinrich R. Jørgensen

OK, Pimp, jeg vil gerne takke for redegørelsen vedr. tonalitet. Tak for det.

Heinrich R. Jørgensen

Bjørn Holmskjold,

jeg beklager, at jeg blandede mig i debatten. Min intention var ikke at forholde mig til, om du har en væsentlig pointe eller ej. Det har jeg muligvis en mening om, men den har jeg vist ikke ytret. Derimod forsøgte jeg at forklare dit budskab (håbede det lykkedes) i superkorte træk, og hvor jeg mente dit tema ikke ville fremme den debat Smira Hashim ønskede.

Jeg ønskede blot at hjælpe Smira Hashim til at vide, at diskussioner med dig om visse temaer, har en stærk tendens til at ende med meget lidt produktive meningsudvekslinger. Bemærk i øvrigt, at jeg ikke hævdede, at det skulle være din fejl, at det ofte sker. Ligesom jeg advarer mod visse højrerabiate hadspredere, der vist har stor fornøjelse af at få relevante diskussioner til at handle om deres fobier.

Betragt det venligst som lidt begynderhjælp til Smira Hashim, som vist ikke tidligere har ytrer sig på disse sider. Lad os håbe, vi ikke får skræmt hende bort - hun lyder til at have noget at bidrage med, og det er altid godt.

Allervenligst

Det Bjørn mener er:

At Al Qaida skal rede os fra jordens undergang. For kun gennem indførelsen af kalifatets middelalderlige levevis, kan mennesket eksistere på jorden i pagt med naturen.

Den vestlige civilistation fører derimod til selvdestruktion.