Læsetid: 2 min.

USA's højesteret: Guantánamo-fanger er almindelige fanger

Et snævert flertal i USA's Højesteret gav i går fangerne på Guantánamo-basen ret til at få prøvet deres sager ved civile domstole
Tre gange har USA-s højesteret fastslået, at fangerne på Guantánamo har ret til at få deres sag prøvet ved en civil domstol.

Tre gange har USA-s højesteret fastslået, at fangerne på Guantánamo har ret til at få deres sag prøvet ved en civil domstol.

Brennan Linsley

Udland
13. juni 2008

"Vores love er skabt for at kunne overleve og vedblive med at gælde - også i ekstraordinære tider," lød det fra højesteretsdommer Anthony Kennedy, da USA's højesteret i går afsagde en kendelse, der giver fangerne på fangebasen Guantánamo på Cuba ret til at få deres sager prøvet ved civile domstole.

Dommen er den tredje af sin art. To gange tidligere har den amerikanske højesteret afsagt lignende afgørelser. Begge gange er afgørelserne dog blevet omgået ved, at Kongressen, der den gang havde et republikansk flertal, har vedtaget lovændringer, der igen muliggjorde brugen af det militære domstolssystem.

Den amerikanske højesterets nye dom slår også fast, at begrebet 'fjendtlige kombattanter' ikke er gyldigt, fordi den del af den amerikanske administration, der tager sig af fangerne, ikke har tilstrækkelige ressourcer til at skelne. Den sidste del af dommen skal ses i lyset af, at repræsentanter fra den amerikanske administration i forbindelse med retssagen har indrømmet, at flere fanger er blevet klassificeret som fjendtlige kombattanter, fordi systemet ikke har ressourcer til at føre deres sager ved civile domstole. Civile sager er mere ressourcekrævende end sager ved militære domstole, blandt andet fordi de civile sager stille større krav til bevisførelsen.

Snævert flertal

Dommen blev afsagt med det snævrest mulige flertal. Fem-fire. En af de dommere, John Roberts, der ikke støttede afgørelsen sagde umiddelbart efter til avisen Chicago Tribune: "Mine kolleger har med dommen ødelagt en af de mest generøse beskyttelser, der nogensinde er ydet fjendtlige kombattanter i dette land."

En af de andre dommere fra mindretallet, Antonin Scalia, peger på, at "dommen besværliggør krigen mod terror".

"Dette land er i krig mod den radikale islamisme, og dommen vil næsten med sikkerhed betyde, at flere amerikanere nu bliver dræbt," siger Antonin Scalia til avisen Baltimore Sun.

Både demokraternes præsidentkandidat Barack Obama og den republikanske kandidat John McCain har sagt, at de går ind for at stoppe med at anvende Guantánamo som fængsel. Lige nu sidder omkring 270 personer i fangenskab på Guantánamo. Alle er, indtil videre, klassificeret som fjendtlige kombattanter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Vores love er skabt for at kunne overleve og vedblive med at gælde - også i ekstraordinære tider," lød det fra højesteretsdommer Anthony Kennedy, da USA's højesteret i går afsagde en kendelse, der giver fangerne på fangebasen Guantánamo på Cuba ret til at få deres sager prøvet ved civile domstole."
Ja det er tredie gang Us Højesteret træffer den beslutning.
Lad os håbe det amerikanske folk vælger Barac Obama ,han har ivertfald lovet at følge internationale love som Geneve konvensionen.

Lad os håbe det inden for overskuelig fremtid lykkes at stille Bush`s våbenbroder Anders Fogh til ansvar for brud på Grundloven ved Folketings beslutning B118 og afgivelse af suverenitet.
Vær medsagsøger sammen med GK:2003.dk. -sagen vil sikkert trækkre ud...
Der er brug for din støtte ! i danmark hvor egoismen og ligegyldigheden er så udbredt at vi på demokratiskvis stemte på VK og O to gange ...
"Jeg er også dansker.".men jeg stemte ikke på dem,
Se iøvrig filmen

Lad os håbe det inden for overskuelig fremtid lykkes at stille Bush`s våbenbroder Anders Fogh til ansvar for brud på Grundloven ved Folketings beslutning B118 og afgivelse af suverenitet.
Vær medsagsøger sammen med GK.2003.dk. -sagen vil sikkert trækkre ud...
Du er vigtig ,det er din Grundlov!

Lad os håbe det inden for overskuelig fremtid lykkes at stille Al-Qaidas`s våbenbroder Søren Bentin til ansvar for brud på loyalitetsløftet til Danmark.

Exclusive: How the Jihadi Propaganda Machine Will Win the Guantanamo Trials

Dr Walid Phares

This attitude has been anticipated by most experts who have followed the Guantanamo "ideological" battle, particularly the al Qaeda-Jihadist treatment of the issue. It was fully predicted that at least Khalid Sheikh Mohammed (KSM) and Ramzi bin al Sheeba will take the lead in counter-prosecuting the United States and all its allies.

http://www.familysecuritymatters.org/publications/id.343/pub_detail.asp

Terror er noget opreklameret lort!
Prøv at se hvilke trusler der er for verdens befolkning (eller dig),sammenlignet med terrorisme
Al-Qaida er kun til gavn for stats terrorisme. -og undertrykkelse -en gave til de Neokoncervative i USA og deres medløbere.

Lad os løse de virkelige opgaver her i verden: Adgang til rent vand,mulighed for at dyrke mad og spise sig mæt ,skoler og hospitaler og medicin til dem der har behov !
og Danmark-dele og lære af hianden.
Grådighed er roden til alt ondt