Nyhed
Læsetid: 1 min.

Zimbabwes opposition overvejer valgboykot

Efter politiske drab er oppositionen i Zimbabwe splittet over, hvorvidt den skal boykotte valget. USA tager Zimbabwe op i FN's Sikkerhedsråd, og EU truer med sanktioner
Oppositionslederen Morgan Tsvangirai udsendte i går en opfordring til befolkningen om at stemme til anden valgrunde den 27. juni. Andre dele af oppositionen overvejer at boykotte valget.

Oppositionslederen Morgan Tsvangirai udsendte i går en opfordring til befolkningen om at stemme til anden valgrunde den 27. juni. Andre dele af oppositionen overvejer at boykotte valget.

Philimon Bulawayo

Udland
21. juni 2008

Efter flere ugers vold, drab og fordrivelse af partitilhængere overvejer ledelsen af oppositionen MDC (Movement For Democratic Change) at trække sig fra anden valgrunde til præsidentvalget den 27. juni. Et møde mellem højtstående partimedlemmer har ifølge MDC's talsperson Nelson Chamisa afsløret "forskellige holdninger" til, hvordan MDC skal forholde sig til volden mod deres tilhængere. "Vi mødes mandag og gennemgår situationen," sagde Chamisa til nyhedsbureauet Reuters. Meldingen kommer, efter at oppositionsleder Morgan Tsvangirai fredag udsendte en opfordring til befolkningen om at stemme til anden valgrunde den 27. juni. "Hvis vi opgiver håbet, mine venner, har regimet vundet sit onde komplot med at dele og afskrække os," skrev han i erklæringen.

Internationalt pres

"Ministrene i EU-Kommissionen gentager, at vi er klar til at træffe yderligere foranstaltninger overfor de ansvarlige for volden," sagde EU's stats- og regeringsledere i en fælles erklæring fra Bruxelles, dog uden at specificere hvilke "yderligere foranstaltninger" EU vil sætte i værk. Efter et møde i FN's Sikkerhedsråd meddelte Condoleezza Rice, at hun på mødet havde presset på for "bredere og stærkere international handling" for at stoppe den omsiggribende politiske vold, som den engelske premierminister Gordon Brown ikke tøvede med at tilskrive den siddende præsident Robert Mugabe og hans tilhængere i regeringspartiet ZANU-PF.

Sydafrikas præsident Mbeki har i denne uge holdt møder både med Robert Mugabe og oppositionsleder Morgan Tsvangirai. Ifølge forlydender vil Mbeki overtale parterne til at forme en samlingsregering, men resultatet af møderne var endnu ikke kendt ved redaktionens slutning.

Den politisk motiverede vold begyndte efter valget 29. marts, hvor MDC vandt hovedparten af stemmerne, men dog ikke over 50 procent, hvilket har udløst omvalget den 27. juni. Så sent som i torsdags blev ligene af fire unge oppositionsaktivister fundet forskellige steder i hovedstaden, Harare. "Nu har vi mistet op mod 70," siger MDC's talsmand, Chamisa, til AFP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her