Læsetid: 2 min.

6,6 mio. svenske e-protester mod overvågning

Den nye svenske lov, der gør det muligt for staten at overvåge elektronisk kommunikation uden dommerkendelse, har fået svenskerne til tasterne. Ikke færre end 6,6 millioner protest-e-mails er landet i politikernes indbakker siden begyndelsen af juli
Udland
21. juli 2008

Den svenske tabloidavis Expressen indledte den 29. juni en kampagne mod den nye lov, som tillader Forsvarets Radioanstalt (FRA) at overvåge elektronisk kommunikation uden dommerkendelse.

"Vi fik klager fra mange læsere, som var utilfredse med den nye lovgivning, men ikke syntes, at de kunne få politikerne i tale," fortæller Thomas Mattsson, som er chefredaktør for digitale medier på Expressen.

Derfor tilbød avisen i samarbejde med en række andre svenske medier at indsamle folks klager og videresende dem samlet via det svenske parlaments officielle mailsystem.

Det resulterede i, at flere politikere måtte i gang med at masseorganisere deres mailboxe.

"Nogle af politikerne var ikke så begejstrede, da de skulle i gang med at slette titusindvis af mails, og når de kom tilbage fra frokost eller et møde, så lå der 10.000 igen," siger Thomas Mattsson.

Hul igennem

Ved hjælp af den rigtige sprogbrug - som for eksempel at inkludere ordet "politik" i protesterne og ved at afsende dem fra en rigtig e-mailadresse, gik alle e-mails igennem til de politikere, som enten havde stemt ja til loven eller havde undladt at stemme.

Ifølge Thomas Mattsson var der ikke noget, de berørte politikere kunne have gjort for at undgå stormen.

"Det havde været politisk dumt at blokere e-mails fra vælgerne. Jeg tror også, det er derfor, at ingen politikere har gået ud i offentligheden og kritiseret det her", siger Thomas Mattsson.

Riksdagens IT-afdeling hjalp til med at videresende de mange henvendelser i en lind strøm, så systemerne og indbakkerne ikke skulle bryde sammen.

"Det gode ved denne kampagne er, at den har fået politikerne i tale," siger Thomas Mattsson, som fortsætter med at sætte fokus på FRA fremover.

Expressen har blandt andet afholdt online-debatter mellem borgere og de politikere, som stemte ja til lovgivningen i juni måned.

Siden har der ikke været en uge uden massive demonstrationer i de svenske byer. Den 3. juli var 1.000 mennesker samlet i Malmø, i sidste uge var det Helsingborg og i lørdags var turen kommet til Kristiansstad, inden den store protest rammer Stockholm den 16. september.

FRA-loven træder i kraft 1. januar 2009 og kommer også til at berøre danskere, som kommunikerer på mobiltelefon eller internet via en server på svensk jord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Schmidt-Rasmussen

For nylig afslørede SÂPO en nazistiske terrogruppe, der havde samlet en større våbenarsenal og havde planlagt terrorattentater for at "forsvare svensk identitet mod at blive undergravet af indvandringen".

Så det er altså også terror, der er skyld i, at svenskernes frihedsrettigheder undergraves.

11 mar 2008 - 16:42 * Svenske politistyrker har beslaglagt et stort antal våben og sprængstoffer ved razzior mod den fascistiske dækorganisation Svenska motståndsrörelsen (SMR).Tre medlemmer af den fascistiske gruppe blev hægtet i dag for “begrundede mistanker om overtrædelse af våbenloven og forberedelse til skadegørelse”. -
En ejendom i Stockholms vestlige forstæder måtte evakueres mens sprængstofferne blev fjernet. Hvad våbnene skulle bruges til vil politiet ikke udtale sig om. Politiaktionen indledtes i torsdags efter længere tids efterforskning.

Seks anholdte

De hægtede er alle mænd på hhv 18, 21 og 28 år som er bosatte på Värmdö og i Märsta. Sammenlagt blev seks personer anholdt ved aktionen. Tre af disse blev senere løsladt men de er ikke afskrevet fra mistanker om forbrydelser.

Nægter skyld

Advokat Niclas Karlsson, er offentlig forsvarer for den ene af de hægtede (den 21 årige) skal anke hægtningen på tirsdag. - - - -Han udtaler: “-Min klient nekar till varje form av brott. Länskrim har kokat ihop tankar om att det skulle vara planering av brottslig aktiviteter - det är fantasifoster,Husransagninger blev også gennemført hjemme hos de højreradikale unges forældre. Den “nationalsocialistiska Svenska motståndsrörelsen” blev dannet ud af den højreradikale bevægelsen Vit Arisk Motstånd” (Vam) . Grupperingens mål er ifølge eget udsagn at “beskytte den svenska historien, den svenska kulturen og den svenska identiteten”.

Ole Husgaard

Jakob Schmidt-Rasmussen skriver: "Så det er altså også terror, der er skyld i, at svenskernes frihedsrettigheder undergraves."

Er det nu også det?

Säpo klarede at afsløre denne gruppe uden hjælp fra den svenske Lex Orwell. Og Säpo har tidligere udtalt, at de ikke tror loven kommer til at hjælpe med at fange terrorister.

Og hvorfor indføre en sådan lov nu? På grund af en stigende trussel fra terrorister?

Næppe. Den svenske regering selv vurderer i dag risikoen for terrorangreb som den lavest mulige på deres skala fra 1 til 5. Og det sidste terrorangreb på svensk grund var i 1972; en flykapring, hvor ingen personer kom til skade.

Michael Skaarup

Genbrug fra en anden artikel på infromation.dk

Den svenske lov, er blot en af flere kommende love, der vil blive vedtaget i forskellige nationale og internationale forsamlinger i fremtiden..Sådanne love har til formål at begrænse den fri meningsudveksling, på og via internettet. Hver gang vil terrorkortet blive spillet, fordi hvem er ikke imod terror. Så nye og sikkert mere beskidte overvågning og kontrollove, vil generelt blive accepteret af befolkningerne i, USA, samt DK, S, UK, I, F, D og resten landene i EU

lovene er IKKE kun et middel til terrorbekæmpelse, men et middel til bekæmpelse af fil og videndeling.
Samspillet imellem konkrete forsøg fra megakapitalens interesse organisationer som f.eks den danske IFPI, og lignende organisationer i EU og USA, om at tvinge internetudbydere til at udlevere personfølsome data, på baggrund af formodninger, der kunne muligvis bruges, i en ren privatanliggende retsag imellem IFPI og en privat person, og de nye tiltag i F og UK, der vil begrænse eller afskrære fildeleres adgang til internettet. Det er lidt ligesom man i USA har dømt hackere fængselsdomme, samt forbudt dem at benytte komputere. Denne gang, gør man det bare uden at sende dem i fængsel.

Det skræmmende er, at efter EU stemt nej, til et forslag der skulle begrænse fildeling (side note: Eu finansere lige nu et fildeingsprojekt.), Begyndte lobbyister i forskellige lande, at arbejde på at gøre lovforslaget til national lov.
Der skal ikke meget regning til, før det er tydeligt, at hvis flere store alnde i EU, eller et flertal af lande EU, har indført en lignede lov, at de andre lande i EU, ligeledes må indføre loven, eller loven stadfæstes som EU-lov.

- Det er nederen men sådan er det.

Og derfor tror jeg ikke på terrorkortet...

Mere kærlighed