Analyse
Læsetid: 4 min.

Æresbegreber stopper Kosovo-domme

Ingen vil vidne i sagerne efter det blodige etniske opgør i 2004, hvor snesevis af serbere blev dræbt, og hundredevis af serbiske huse og flere ortodokse kirker blev sat i brand
I marts 2004 udbrød der voldsomme etniske uroligheder i dele af Kosovo. Det gik især ud over dette serbiske kloster i Devic nær byen Skenderaj, hvor den albanske befolkning gik til angreb på klostret og de syv serbiske nonner måtte evakueres. Så snart de var væk, blev klostret brændt ned af albanerne.

I marts 2004 udbrød der voldsomme etniske uroligheder i dele af Kosovo. Det gik især ud over dette serbiske kloster i Devic nær byen Skenderaj, hvor den albanske befolkning gik til angreb på klostret og de syv serbiske nonner måtte evakueres. Så snart de var væk, blev klostret brændt ned af albanerne.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Udland
7. juli 2008

Det løsrevne Kosovo fik forleden et ordentligt minus i den demokratiske karakterbog. Viljen til et retsopgør efter de voldsomme etniske uroligheder i marts 2004 er så svag, at OSCE-missionen i Kosovo udtrykker sin alvorlige bekymring og stærke kritik.

Det fremhæves særligt, at Kosovos retssystem ikke ser overgreb og overfald på det serbiske mindretal som etnisk motiverede, og ser helt bort fra den etniske motivering og hadet som en skærpende faktor. Det sender ifølge OSCE det helt forkerte signal til samfundet i en sag, hvor 19 serbere blev dræbt, hundreder serbiske huse og snesevis af ortodokse kirker sat i brand.

Men OSCE påpeger også, at vidnekulturen i det kosovo-albanske samfund er et selvstændigt og meget stort problem.

Det er de samme problemer, som FN's krigsforbrydertribunal i Haag tidligere har døjet med. De gælder sammenholdet og den ubrydelige loyalitet over for familien, klanen og gruppen og kan indebære, at man kan dø af at sætte sig udenfor.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa følger retssystemet som en del af den FN-administration, der endnu arbejder i Kosovo. EU-landene sidder i øjeblikket på sidelinjen og venter på at indsætte over 1.500 personer som skal fortsætte arbejdet med at afstive ret og retfærdighed, netop fordi denne opgave ikke er løst af FN og OSCE i de første ni år.

Vidnekulturen

Kosovos tidligere statsminister Ramush Haradinaj må have trukket på smilebåndet i torsdags, selv om det nok var tilfældigt, at OSCE-rapporten blev udsendt netop på hans 40-års fødselsdag.

Selv blev Ramush Haradinaj frifundet for krigsforbrydelser, da tribunalet i Haag den 3. april sluttede 113 dages retshandlinger, der var voldsomt præget af vanskelighederne med at få vidner til at møde op.

Hvis de endelig kom, så var tavshedens tale meget hjælpsom for den forhenværende kommandør i KLA, Kosovo Liberation Army. Hvis de sagde noget, var det ofte for at modsige tidligere udtalelser, der havde været belastende.

Når man læser torsdagens OSCE-rapport, er det som at genlæse Haradinaj-dommen fra Haag. Mønstret genfindes også i en tidligere frifindelsesdom over en anden KLA-kommandør, Fatmir Limaj, der nu er det løsrevne Kosovos kommunikationsminister.

I begge sager bruger Haag-domstolen et meget stærkt sprogbrug i sine beklagelser over vidnekulturen, og der er åbnet en række sager om foragt for retten på grund af formodet løgnagtighed.

I Haradinaj-sagen hedder det, at "retten har haft betydelige vanskeligheder med at sikre udsagn fra en lang række vidner - retten fik et stærkt indtryk af, at retshandlingen fandt sted i en atmosfære, hvor vidner følte sig usikre." Og "mange vidner talte om frygt".

I Limaj-sagen fik retten et tydeligt indtryk af, "at en altoverskyggende loyalitet påvirkede nogle af vidnernes vilje til at sige sandheden - (fordi) de grundlæggende var påvirket af en stærk samhørighedsfølelse med KLA i almindelighed eller en eller flere af de tiltalte i særdeleshed".

Ekspertvidnet Stephanie Schwandner-Sivers beskrev de kosovo-albanske æresbegreber på en måde, som dommerne nødvendigvis måtte tage med i deres overvejelser. Hun sagde, at loyalitet over for personer med blodets bånd er givet, men at de albanske æresbegreber også rækker ud over blodets bånd til de grupper, man indgår i.

"Troskabseden - besa - fordrer ubetinget loyalitet og overholdelse af familiens og gruppens værdier. Samtidig retfærdiggør den drab på de personer, der måtte bryde troskabseden."

Man kan dø af at vidne forkert.

I OSCE-rapporten fremhæves, at domstolene i Kosovo har svært ved at få vidneudsagn både fra borgere og politifolk. Det er svært at få vidnerne til at møde frem, og hvis de kommer udtaler de sig gerne i modstrid med tidligere udtalelser, hedder en af rapportens første konstateringer.

Kritik af retssystemet

Æresbegreberne holder styr på sagerne. I Kosovo fortæller en albaner ikke noget om en albaner, og skulle han være kommet til det, så tier man med tilbagevirkende kraft. I OSCE-rapporten nævnes to albanske politifolk, der havde gjort iagttagelser under opgøret i marts 2004. Otte gange blev de indkaldt som vidner. Otte gange mødte de ikke op. Otte gange undlod den kosovo-albanske dommer lovens mulighed for at lade dem afhente.

Vidnetvang bruges i Haag og af de internationale dommere i Kosovo, men ikke af de albanske. De ved jo, at det ikke hjælper.

Kritikken af det retssystem, som ikke fungerer, gælder ikke alene vidneproblemerne.

Politiet er så længe om at ekspedere sager, at de forældes.

Anklagerne indgår i strid med loven aftaler af den slags, der i USA er kendt som plea bargaining. Man tilstår en mindre ting og tiltales ikke for det mere alvorlige.

Dommerne går under minimumsgrænsen og gør tillige mange domme betingede. Og de afviser at tale om de motiver, der skabte sammenstødene i 2004.

Det er OSCE's anbefaling, at de politiske ledere i Kosovo nu må løfte stemmen, så had afløses af forsoning. Det har OSCE sammen med resten af FN-systemet sagt i ni år.

Snart bliver det EU's ansvar at få det sagt med de medbragte euro-milliarder som højttalere. Spørgsmålet er, om besa (som den højeste koso-albanske autoritet gennem 500 år) er stærkere end euro. Det spørgsmål bliver næste gang interessant, når commander Ramush skal have sin frifindelse prøvet ved appelinstansen i Haag.

Serie

Krig på Balkan

Seneste artikler

 • Brug for ægte ledere

  22. marts 2008
  SEJDI HALILI er en gammel mand i det nordlige Albanien, far til otte sønner. Han har en gåsehuds-smuk historie at fortælle
 • Voldsomme uroligheder i Nordkosovo styres fra Beograd

  18. marts 2008
  I går satte det serbiske mindretal i byen Mitrovica ild til FN-biler, kastede med sten og affyrede granater, efter at det besatte domhus i byen var blevet ryddet af de internationale styrker. Ifølge kilder fra både Serbien og Kosovo koordinerer den serbiske regering urolighederne
 • Kosovo-strid bragte Serbiens regering til fald

  10. marts 2008
  Serbiens regering er faldet. De nationalistiske partier ville knytte de videre EU-forhandlinger sammen med et krav om, at Kosovo skulle forblive i Serbien. Nyt valg ventes i maj. Dermed går de store internationale rifter midt gennem Serbiens politiske liv i disse dage.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Roger Hansen

Der bliver skrevet følgende: "Ingen vil vidne i sagerne efter det blodige etniske opgør i 2004, hvor snesevis af serbere blev dræbt, og hundredevis af serbiske huse og flere ortodokse kirker blev sat i brand" ...

Kan i på nogen måde fortælle mig hvor i har denne fejlagtige information?

Der blev ikke dræbt nogen serbere! Derimod var alle de døde etniske albanere. Husk også grunden til disse uroligheder...

3 børn blev jagtet af serbiske voksne ned i Ibar floden, med hunde. Det kostede dem livet ...

Roger Hansen

Hr. Viggo C. Andersen, udtaler "Hvad havde man forventet sig af et islamisk regime, vel ikke demokratiske processer! EU's udnævnelse af Kosovo som selvstændig stat, skal vise sig at blive en tragisk fadæse af dimensioner!"

Hmm.. hvis det er et islamisk regime, hvorfor bliver der i skrivende stund bygget en katolsk katedral i hjertet af Kosovas hovedestad, Prishtina?

Hvis det er et islamisk regime, hvorfor har resten af verdens islamiske regimer ikke anerkendt Kosova?

Hvis De skal begynde at beklage Dem over demokratiske processer i Kosova, så mener jeg, at de først skal udtale dem om Serbiens befolkning, som efter selvstændighedserklæringen, brændte den amerikanske ambassade ned. Jeg begynder at tro, at serberne har mere til fælles med islamistiske fanatikere, end kosovarerne. Husk blot ambassadeafbrændingerne af de danske ambassader i mellemøsten under den såkaldte "Muhammed-krise"

Jens Thorning

Globaliseringsordbogen præsenterer: Den gode muslim*

* En muslim hvis regering samarbejder med Vesten

Roger Hansen

Skal jeg tage et kig på serbisk propaganda fra Republika Srpska...? ... Haha, du laver sjov, ikke?

Og nej, der er ikke lagt pres fra nogens side til at bygge katedralen.. Kosovas befolkning tæller ca. 10% albanske katolikker.

Når vi nu snakker om alt jeres propaganda.. så er her nogle afsnit foran amerikanske kongresmedlemmer, angående de netop nævnte begivenheder:

Afsnit 1:

http://youtube.com/watch?v=w-iCLw3WXZo

Afsnit 2:

http://youtube.com/watch?v=qfVmHQi-7X4

... tankevækkende.

Jakob Schmidt-Rasmussen

"Hvis det er et islamisk regime, hvorfor har resten af verdens islamiske regimer ikke anerkendt Kosova?", spørger Hansen fornuftigt nok.

Fordi det er et forbryderregime, der højest er moderat muslimsk. Kosovos regering har bedt ekstreme islamister fra Mellemøsten om at pakke deres missionsvirksomhed sammen.

For Kosovos regime har ekstremt grusomme krigsforbrydelser mod serberne på samvittigheden, ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch og den tidligere chefanklager ved FN’s krigsforbryderdomstol i Haag, Carla del Ponte.

Hun skriver i en ny bog, at etnisk albanske “oprørere” under krigen i slutningen af 1990′erne dræbte snesevis af serbere og solgte deres organer.

I et brev til Kosovos regering opfordrer Human Rights Watch til, at myndighederne ser nærmere på anklagerne.

Carla del Ponte skriver, at hun har oplysninger om, at mellem 100 og 300 personer - næste alle serbere - blev ført fra Kosovo ind i det nordlige Albanien, hvor de fik fjernet deres indre organer og blev slået ihjel.

- Nogle af de yngre, sundere fanger blev angiveligt opfodret, undersøgt af læger og aldrig slået, hedder det i brevet fra Human Rights Watch, inden deres organer blev fjernet.

Jeg har forsøgt og forsøger stadig i artikler om Kosovo at basere oplysninger på tilgængelige og troværdige kilder. Forsoning må basere sig på kendsgerninger, ikke på propaganda. Når oplysningerne om dræbte serbere efterlyses ovenover, vil jeg i første omgang citere FNs daværende generalsekretær Kofi Annan. Det er således rigtigt, at der også var dræbte Kosovo-albanere, og jeg skal beklage, at der ikke var en korrekt opdeling af tabene på de etniske sider,. Inden Annan-citatet blot den tilføjelse, at krigsforbrydertribulanet i Haag i Haradinaj-sagen har indledt tre sager om vidne-intimidering mod tre kosovo-albanere.
Men her Kofi Annan:
On 30 April 2004 the UN Secretary-General, Kofi Annan, reported to the UNSC on
the events of March. In his report he stated:8
“The onslaught led by Kosovo Albanian extremists against the Serb, Roma and
Ashkali communities of Kosovo was an organized,9 widespread, and targeted campaign.
Attacks on Kosovo Serbs occurred throughout Kosovo and involved primarily established
communities that had remained in Kosovo in 1999, as well as a small number of sites of
recent returns. Properties were demolished, public facilities such as schools and health
clinics were destroyed, communities were surrounded and threatened and residents were
forced to leave their homes. The inhabitants of entire villages had to be evacuated and,
following their departure, many homes were burned to the ground. In other cases, there were
attempts to illegally occupy and, in some cases, allocate abandoned property.
A total of 19 persons died in the violence, of whom 11 were Kosovo Albanians and 8
were Kosovo Serbs10, and 954 persons were injured in the course of the clashes. In addition,
65 international police officers, 58 Kosovo Police Service (KPS) officers and 61 personnel of
the Kosovo Force (KFOR) suffered injuries. Approximately 730 houses belonging to
minorities, mostly Kosovo Serbs, were damaged or destroyed. In attacks on the cultural and
religious heritage of Kosovo, 36 Orthodox churches, monasteries and other religious and
cultural sites were damaged or destroyed.”
Hadrovi mosque. Some 24 people were also arrested for attacking Albanian and Gorani business premises in the
Vojvodina.
8 UNSC S/2004/348, 30 April 2004.
9 The question of whether or not the violence was organized in the sense of a coherent Kosovo-wide strategy
remains controversial. When asked on this point by Amnesty International on 3 May 2004, UNMIK police
spokesperson Neeraj Singh denied that UNMIK had stated that the violence was centrally organized. He said they
viewed the violence as being spontaneous and then being directed by local organized groups who directed the
crowds. However, KFOR spokesperson Lt. Col. James Moran told Amnesty International on 5 May 2004 that
KFOR did see the riots as being organized and he spoke of bus loads of organizers travelling from town to town
which KFOR had stopped. The International Crisis Group in their report Collapse in Kosovo of 22 April 2004
devoted an entire section to this question and concluded that: “The reality appears to have been a series of local
outbursts and actions without central planning but with a high degree of local coordination.”
10 While there was violence in the Serb-dominated N. Mitrovica/ë which saw some 350 Albanians flee to the
Albanian southern part of the town (see below) due to fear of attack from Serbs, overwhelmingly the violence was
characterized by attacks by large crowds of Albanians on Serb communities (as well as in some instances others
notably the Ashkali of Vuitrn/Vushtrri - see below). However, the majority of those killed were Albanians, and
the Kosovo human rights group the Council for the Defence of Human Rights and Freedoms (CDHRF) on 22
March stated that KFOR and UNMIK police were responsible for “most of the killings” – CDHRF press
conference reported by KosovaLive news agency 22 March 2003. On 5 May KFOR spokesperson Lt. Col. James
Moran informed Amnesty International that a sniper in Mitrovica/ë was the only fatality definitely attributable to
KFOR at that time, although eye-witnesses at aglavica/Çagllavicë informed Amnesty International of at least one
Albanian shot dead by KFOR when he attempted to drive a lorry into an armoured personnel carrier. The CDHRF
also reported another Albanian crushed to death by a Greek KFOR tank in Uroševac/Ferizaj. CDHRF 26 March
2004. UNMIK has not made available information on the number of fatalities caused by CIVPOL or KPS officers.

Roger Hansen

Hr. Jakob Schmidt-Rasmussen .. dit indlæg er ligeud dumt! Og ikke baseret på fakta, men på serbisk nationalistisk propaganda.

De beskyldninger som du kommer med, angående påståede organer osv., er af den internationale menneskerettighedsdomstol i Haag, blevet afvist da man ikke har fundet skyggen af bevis... Så det ville jeg droppe som argumentation. Og hvor har du fakta henne med de angivelige islamiske virksomheder? Og når du nu siger "Kosovos regime" ... så husk at serberne havde overherdømme over Kosova, og ikke omvendt.

Hr. Poul Smidt - Du har kopieret en lang smøre fra den tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan.

Hvis du er den samme person som har skrevet denne artikel, og så læser det som er blevet skrevet af Annan, så vil du se at du ikke har gjort din research godt nok, og at du dermed bevidst eller ubevidst har udladt vigtige detaljer i denne sag. Såsom dødstallet mellem parterne, hvor du skrev at de døde alle var serbere. Eller at det kun var albanerne som brændte kirker af... Hvad skete der i serbiens 3. største by, Nis? ... Der blev den lokale moskee brændt af, mens politiet og brandvæsnet ikke gjorde noget - De stod og snakkede med gerningsmændende, og ventede til den var brændt ned, hvorefter de så ville begynde slukningsarbejdet.

At du er så personligt involveret i denne sag er en skam, da du gerne skal analysere det fair. Men det er ikke første gang mennesker er blevet narret af den store serbiske propaganda maskine.

Roger Hansen

Ja, uha hvor er det synd for Balkans slagtere... det er uh så synd for dem... *snøft* *snøft* ..

*Ironi kan være anvendt i ovenstående*

Gordana Petrovic

Til Roger Hansen.
Serberne havde ikke overherredømmet over Kosovo. Kosovo var Serbisk, så hvordan kan man have overherredømmet over noget som er en del af Serbien.

Kan man sige det samme om Bornholm, at Danmark har overherredømmet over øen - nej vel. For det er en del af Danmark.

Moskeen i Nis bliv forsøgt brændt af, efter afbræningerne af de gamle kirker og kloster i Kosovo.

Forøvrig Roger, sidste år der jeg var i Nis stod moskeen der, den var ikke brændt ned. Den var påsat, men brandvæsnet fik slukket det. Nu er den igang med at blive renoverede.Gud ved hvor du har din information fra. Man skal passe på propaganda maskinen, ikke også Roger.

Gordana Petrovic

Hvem har gjort Serberne til Balkans slagter. Alle parter var slagter i borgerkrigen i 1990'erne. Du kan meget vel gå hen og minde om en Roger

Gordana har ret - der r vist ikke rigtigt nogen, der har rene hænder i ek-jugoslavien.

Roger Hansen

Fru Gordana Petrovic påstår, at moskeen i Nis ikke blev brændt ned? ... Hmm, det mener The New York Times journalister, Nicholas Wood og David Binder, ikke. De skriver følgende i en artikel fra d. 3. april, 2004:

"For their part, angry Serbs attacked two Ottoman-era mosques in Belgrade and Nis. The mosque in Nis was completely destroyed while protesters lay on the ground to prevent fire engines from reaching it."

... Ingen yderligere kommentar..

Og nu til din anden påstand: "Kosova var serbisk"

For det første vil jeg sige tillykke, da jeg kan se at du er begyndt at se realiteterne i øjnene, og anser det som noget der "var" og ikke er mere, altså i serbernes øjne.
Men ifølge albanerne var det aldrig serbisk - Aldrig! Albanerne er efterkommere af illyrrerne, og var der længe før serbernes indvandring i det 6. århundrede efter kr.
Det albanske folk blev desværre delt, og deres land besat af diverse andre folkeslag. Kosova var aldrig en del af Serbien, det var derimod annekteret... en ufrivillig overtagelse, et tvunget ægteskab... ja, kald det hvad du vil.

Nu er albanerne endelig frie, og vælger deres egne veje imod demokrati, og resten af Europa. Nu må vi håbe at de pro-vestlige fløje i Serbien kan finde ud af at danne en stærk regering, som kan fungere på trods af de store magt de nationalistiske partier har.

Roger Hansen

PS. Angående kommentarerne om at ingen har rene hænder på Balkan, så er jeg enig!

Men serbernes er dækket med blod, som stadig drypper...

Jakob Schmidt-Rasmussen

Det er ikke serbisk propaganda, Hansen.

Der er tale om beskyldninger fremsat af den tidligere chefanklager for det tidligere Jugoslavien og Rwanda, Carla del Ponte, samt af menneskeretighedsorganisationen Human Rights watch.

Der er en bedre grund end "æres"-begreber til, at Albanien ikke forfølger krigsforbrydere: Hvis albanernes overgreb var kommet frem var Kosovo ikke blevet anerkendt så hurtigt, om overhovedet:

Uddrag fra artikel om Carla del Pontes bog ”The Hunt: “Me and Military Criminals”. Læs resten på: http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9418

"In 2001 the list of the kidnapped persons was handed over to del Ponte by representatives of the Association of the Families of the Disappeared persons.

Simo Spasic, the chairman of this NGO argues that “all their relations know the people who committed those crimes. They have evidence. They eye witnessed many crimes. They watched horrible things – remains of children burnt alive, the ripped stomachs of pregnant women and the embryos. We have to live with this pang in our hearts but no one is willing to hear us. We have photos; we know the places where the graves of the people who were tortured and murdered are.

None of the cases has been investigated. All the facts are carefully concealed.

The reason is this: had the crimes of the Albanians been known about, no one would acknowledge Kosovo’s independence” (underlined by me – E.G.) Besides, Spasic recalls, foreign TV companies including the BBC, Deutsche Welle and Sky News showed footage of columns guarded by KLA militants that moved in the direction of Albania. Those were exactly the 300 people.”

The Belgrade media quote dozens of situations when a number of Serbian organisations tired to make the Tribunal investigate Albanian crimes in Kosovo, presenting to it detailed maps of burial places and concentration camps in this province and in Albania’s north, evidence of cruel torture and murder of peaceful residents.

But it never started the trial of Albanian leaders on charges of mass murder of people for obtaining their organs for transplantation. Just the Association mentioned above has a list of more than 2 000 people.

As for eyewitnesses, the Tribunal has at its disposal a wide range of ways to protect them, and it needs to look for them not only among Albanians who indeed are scared by the militants but among Serbs as well. But the word “Serb” appears to be the term the Tribunal uses only when it means to punish them.

Carla del Ponte admits that she knew about the mass graves in three provinces of north Albania. Human Rights Watch (HRW) also reported having seen the documents the Tribunal collected, that included evidence of seven KLA militants who claimed they were eyewitnesses of the delivery if kidnapped Serbs to Albania. HRW experts decided to check this information in Carla del Ponte’s book on their own, even though they initially doubted it. They got the evidence and succeeded in getting new information about that.

Thus, the Tribunal and its Prosecutor General had information about the crimes committed against Serbs. But why did Carla del Ponte kept silent for such a long time – close to 10 years? Her book gives part of the answer.

According to her the available evidence was not enough to verify the exact dates of kidnapping, transfer of victims across the Albanian border and identify the sites of crimes.

Besides, Albanian prosecutors and detectives did not want to collaborate, saying that if Albanians did murder Serbs, they were right to do it.

Carla del Ponte had enough courage the publish the statement of Fabio Mini, Italian general who headed the KFOR (October, 2002) who said that “to put Albanians under arrest was difficult because the former UNMIK and KLA leaders were close relations.” Mini was sure that if arrests would start “we would see many local leaders going on holidays guarded by Americans.” 9. That is why, del Ponte concludes, the investigation came to a halt. 10

The question is why the approaches a number of international organisations, including UN, NATO and EU used against Serbia (cutting of credits, the boycott of the talks on its NATO and EU entry, and so forth) were not used against Albania?

The main thing as we see it is the prosecutor’s revelations boils down to her making it known that “prosecution of military criminals in the present-day world is an exclusively political affair. There was a silent prohibition on accusations of Albanians."

Det er altså Roger Hansen, der forsvarer folkemordere, når han gør grin med serbere, der også vil have de albanske krigsforbrydeler straffet.

Jens Thorning

Under Kosovo-Krigen i foråret 1999 blev kriminalitet begået af albanere fuldstændigt fortiet, hvad enten det foregik i Danmark eller i Kosovo. Når den velsignelsesrige krig - den første i en længere række af straffeaktioner mod globaliseringsfjender - skulle sælges, nyttede det ikke noget med historier i pressen om narkohandlere af albansk herkomst etc. I stedet flokkedes de kendte om at optræde i TV- og rock-showet HJÆLP BALKAN (=albanerne).

Roger Hansen

Hr. Jakob Schmidt-Rasmussen - Enhver kan skrive en bog... men alle beskyldningerne er blevet skudt ned af hendes tidliger arbejdsplads, krigsforbryderdomstolen i Haag... Og nu bliver hun også højest sandsynligt, fyret fra sin ambassadør post for Schweiz i Argentina, da man mener at en repræsentant ikke bare kan komme med sådanne påstande, uden egentlige beviser og lign. Husk på, at Schweiz er et neutralt land...

Hr. Jens Thorning mener at albansk kriminal aktivitet, blev set igennem fingrene med i slut 90'erne.

Så kan jeg spørge Dem om De har noget egentligt bevis for dette? Jeg mener, hvis en almen dansker ved sådan noget, så må der være beviser som utvetydigt beviser det De skriver.

Men ja, selvfølgelig er der albanske kriminelle, som der er serbiske, danske og svenske. Men man kan ikke generalisere på en sådan måde, og skære alle over en kam. Husk på hvem der jagede omkring 1 mio. mennesker fra hus og hjem... Ikke albanerne.

Jeg husker stadig sangen fra "Hjælp Balkan" ... en smuk sang af Eran DD - Selv en dråbe... Tak til Ole Stephensen for at sælge sit slips for 100.000 kr... og tak til manden som købte det! En smuk gestus, og et signal om at danskerne er klar til at hjælpe folk i nød, som lider under krig og undertrykkelse.

Jens Thorning

Set igennem fingre med ... ja, ikke af ordensmagten, men af medierne. Når der er krig, holder de med dem, vi støtter, dog ikke Claes Kastholm Hansen, der i en leder i Ekstra Bladet argumenterede for, at den albanske flygtningestrøm var fremkaldt af NATO-bomberne. Forsiden på avisen, som han kort efter måtte forlade af tilsyneladende helt andre grunde, var: VANVID.

De nævnte fredsbombardementer skulle så forklares med HJÆLP BALKAN, der sammen med den øvrige massive økonomiske bistand indbragte Albanien flere penge, end de nogen sinde kan nå at bruge, selv om de kinesiske flådebaser godt kunne trænge til en shine-up.

Roger Hansen

Hr. Jens Thorning udtrykker at medierne holdt med albanerne...

Hr. Thorning, medierne holdt ikke med nogen, de formidlede hvad der foregik.. ikke hvad serberne sagde der foregik, men hvad der i realiteten foregik.

Flygtningestrømmen af albanere begyndte før NATOs bombardementer..

Hvilke økonomiske bistande fik Albanien som følge af Kosova krigen? .. Husk på, at Albanien er to forskellige lande.

Jens Thorning

Dokumentation overlader jeg til dem, der har tid til at forske eller har særlig viden; som læser-kommentator har man - selv i Information - vel ikke pligt til at belægge sine påstande med tal og citater på historiker-niveau. Albanien er nu optaget i den såkaldte Euro-Atlantiske Familie, hvilket er mere, end man kan sige om Serbien, og det må vel give nogle økonomiske fordele.

Roger Hansen

Dvs. at Hr. Jens Thorning ikke har nogen dokumentation for sine påstande? Hmm... ok.. ingen yderligere kommentar.

De snakker om Albanien i 2009 - I Deres tidligere indlæg snakkede De om Albanien i Kosovo krigens tid... jeg tror De er forvirret.

Jens Thorning

Ja, man kan nemt blive forvirret ... f.eks. skriver vi p.t. kun 2008.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Carla del Ponte ved om nogen, om albanske krigsfrobrydelser er blevet efterforsket ordentligt. Hendes beskyldninger om organhandel er først og fremmest udtryk for, at ikke engang de allerværste beskyldninger om albanske overgreb er blevet efterforsket ordenligt. De beskyldninger er på ingen måde blevet gendrevet.

Human Rights Watch er en gennemført hæderlig menneskeretsorganisation, der ikke holder med nogen. Deres anklager om bias i undersøgelsen af krigsforbrydelser bør selvfølgelig tages alvorligt for ikke at give serbiske revanchister ret i, at EU er en sammensværgelse rettet mo dem. Samt for at give ofrene og deres pårørende oprejsning og eventuyelt erstaning.

Gordana Petrovic

Hvad New York Times jornalisterne skriver i 2004 er for mig fuldstænding underordnet. Jeg ved at moskerne i Nis og Beograd ikke brændte ned. De bliv antændt, men ikke andet. Den dag i dag står de der. Det kan man ikke sige om de kirker og kloster der bliv brændt ned i kosovo. Hvor 3 af dem fredet.

Så måske skulle hr. Roger Hansen tage et besøg til Serbien for at undersøge hvordan det står til. Vel at mærke, hvis hr. Roger Hansen ikke skriver under pseudonyme og ikke er den han giver sig ud for at være, Siden han så hadefuldt og demonisærende skriver om serberne.

Igennem min korte liv har jeg lært at virkligheden ikke er sort og hvid Roger Hansen.

Gordana Petrovic

Jeg er ikke begyndt at se realiteterne i øjnene omkring Kosovo. For min skyld skulle Kosovo være givet for 20 år siden, så kosovo albernerne kunne opleve friheden, med dertil hørende albanske mafia, forøvrigt den værste i europa. Det nye herredømme af Kosovo har hænderne fulde, men hvad søren om de udrydder sig selv, sålænge man kan bygge millitærbase og have adgang til sydøsteuropa kan det vel retfærdiggøre det.

Apropo det historieske vrøvl om hvem der var der før hvem, kan vi ikke bruge til noget i 2008. For så har mange nuværende lande et forklaringsproblem til hvem der boede der før dem.

Forøvrigt hr. Roger Hansen, kan jeg se du referere til mig som serber pga. mit navn. En stor fejl. Mine rødder tilhøre en minoritet, der har det latinske sprog som modersmål og som også var på Balkan før Slaverne kom i d. 7 århundrede og bosatte sig i Slovenien, Kroatien, Bosnien, Serbien osv.

Men den minoritet høre til Serbien og det vil den altid blive ved med at høre til. Serbien kan sagtens rumme mange minoriteter uden indre konflikter imellem dem.

Desuden har vi ikke brug for små lilleputsstater, der ikke kan klar sig selv i europa.

Gordana Petrovic

Jeg er ikke begyndt at se realiteterne i øjnene omkring Kosovo. For min skyld skulle Kosovo være givet for 20 år siden, så kosovo albernerne kunne opleve friheden, med dertil hørende albanske mafia, forøvrigt den værste i europa. Det nye herredømme af Kosovo har hænderne fulde, men hvad søren om de udrydder sig selv, sålænge man kan bygge millitærbase og have adgang til sydøsteuropa kan det vel retfærdiggøre det.

Apropo det historieske vrøvl om hvem der var der før hvem, kan vi ikke bruge til noget i 2008. For så har mange nuværende lande et forklaringsproblem til hvem der boede der før dem.

Forøvrigt hr. Roger Hansen, kan jeg se du referere til mig som serber pga. mit navn. En stor fejl. Mine rødder tilhøre en minoritet, der har det latinske sprog som modersmål og som også var på Balkan før Slaverne kom i d. 7 århundrede og bosatte sig i Slovenien, Kroatien, Bosnien, Serbien osv.

Men den minoritet høre til Serbien og det vil den altid blive ved med at høre til. Serbien kan sagtens rumme mange minoriteter uden indre konflikter imellem dem.

Desuden har vi ikke brug for små lilleputsstater, der ikke kan klar sig selv i europa.

Gordana Petrovic

Nis er kendt som en gammel kurby. Makedonsk albanske og kosovoalbanske kvinder i deres løse gevandter har og tager på kurophold i Nis. De spadserer i gaderne uden at der sker dem noget, igen noget jeg har været vidner til. Noget som serber ikke kan i de albansk dominerende områder i Makedonien eller Kosovo. Det siger noget om serbernes intolerance.

Igen, alt er ikke sort og hvidt.

Roger Hansen

Hr. Jens Thorning - Dét har De ret i! :-)

Fru. Gordana Petrovic - De kan godt fornemme at det er påstand mod påstand her, ikke? Men hælder mere til at tro på journalisterne, end at tro på Dem som er følelsesmæssigt indblandet : - ) PS. Er De Vlach?

Hr. Jakob Schmidt-Rasmussen - Jeg er helt enig i, at det skal undersøges osv. MEN når Carla Del Pontes, tidligere arbejdsplads, krigsforbryderdomstolen i Haag selv fejer disse beskyldninger af bordet, da man mangler beviser, så er der nok noget om, at Del Ponte ikke opnåede at fange nogen, eller få dem dømt - Husk på, at alle albanerne frivilligt meldte sig i Haag... i modsætning til andre ...

PS. Gordana Petrovic - Klostrene og kirkerne står stadig.. ligesom moskeerne..

Roger Hansen

Fru. Gordana Petrovic skriver følgende:

"Men den minoritet høre til Serbien og det vil den altid blive ved med at høre til. Serbien kan sagtens rumme mange minoriteter uden indre konflikter imellem dem."

Jeg ville være ganske enig i dette, hvis det ikke havde været for alle de menneskeliv og ulykkelige skæbner de er har været skyld i.

over 250.000 døde mennesker i Bosnien
over 20.000 døde mennesker i Kosova
over 10.000 døde mennesker i Kroatien

plus de værste massakre siden 2. verdenskrig.. I Racak, og for et par dage siden var der "jubilæum" for serbernes barbariske nedslagtning af omkring 8.000 bosniske drenge og mænd, i Srebrenica.

De skriver også følgende:

"Desuden har vi ikke brug for små lilleputsstater, der ikke kan klar sig selv i europa"

Så vidt jeg ved, så blev der så sent som i 2006 udråbt en republik på Balkan. Dengang var det jeres brødre Montenegro, som fik lov at bryde ud fra Serbien... og stadig hører man nogen snakke om at der ikke er brug for lilleputstater... selvmodsigende, for at sige det kort.

Alexander Jørgensen

Jeg forstår ikke hvordan man kan forsvare hvad serberne har gjort, som Roger Hansen nævner:

"over 250.000 døde mennesker i Bosnien
over 20.000 døde mennesker i Kosova
over 10.000 døde mennesker i Kroatien"

Disse dødsfald af udført af det serbiske militær, dvs. det er regeringen som har stået for det. Mens dødsfaldene for serberne med fx, til hensyn med kosova-albanerne har været begået af befolkningen og ikke Kosova's regeringen. Ibrahim Rugova som var præsident på det tidspunkt, stod for fredelige løsninger.

Jeg kan godt forstå den albanske befolkning, at de prøver at forsvare sig eller hævne sig på serbernes handlinger. Forstil jer at man ser sin egen familie blive skudt og man intet kan gøre? Man kan blive sindssyg af at opleve noget så frygteligt. Den albanske regeringen vil ikke kunne gør for at sådan en person hævner sig eller forsvare sig. Mens den serbiske regeringen kunne godt styre det serbiske militære.

I burde Lytte til Roger Hansen , han har vist fat i noget rigtig der .

Men I makedonien har jeg været i år , og jeg kan sige jer at der har de allerede fundet ud af at leve med hinanden side om side albanerne med makedonerne .. selvom man er muslim eller kristen så behandler de hinanden rigtig og retfærdigt og respekterer hinanden kultur .

Og om Kosovo er albanernes ellers serbernes ..
Det er historie heelt tilbage til osmanerigets tid hvor det var albanernes .

Leonardo Solani

Roger Hansen: jeg tuder næsten når jeg hører dine gode kommentarer, du har virkelig forståele for mit folk i Kosova, jeg er glad for at du støtter det albanske folk, ved at overbevise gordana om at hun tager stor FEJL. Jeg kan kun sige en ting: Serberne er det folk som Kroaterne, Bosnierne og Albaner hader allermest, Balkan har ikke brug for Serbere mere.

Leonardo Solani

Søde Gordana, der er så meget du ikke forstår, du skulle måske bare indse at der intet udvej er for serberne længere, i er fortabte mennesker.