Læsetid: 3 min.

Britiske soldater vil ikke være soldater

Næsten halvdelen af de britiske soldater overvejer at sige op. Det viser en undersøgelse foretaget af det britiske forsvars-ministerium
Udland
15. juli 2008

Forsvarsminister Des Brown var - belejligt nok - i Washington. Det samme var hans departementschef, Sir Bill Jeffrey. Det er altid lettere at planlægge ministerens kalender, når man selv kontrollerer nyhedsstrømmen. Og det gjorde det britiske forsvarsministerium, da det i fredags offentliggjorde det seneste Armed Forces Continuous Attitude Survey (AFCAS); en rundspørge om job-tilfredshed blandt Storbritaniens i alt 101.303 professionelle soldater.

Undersøgelsen viser, at 47 procent af de ansatte i de tre værn overvejer at sige op.

"Vi hæfter os ved, at der er 71 procent af de ansatte, der er stolte af at repræsentere deres land," sagde vice-forsvarsminister Stephen Timms, da han forklarede tallene til pressen. Men hans udtalelser blev overskygget af den voksende utilfredshed blandt soldaterne.

Soldaterliv

Tallene er alvorlige for regeringen i Storbritannien. Der er ikke værnepligt, og forsvaret har i de seneste år haft svært ved at tiltrække kvalificerede kandidater. Dette skyldes i nogen grad de stigende tabstal i de internationale konflikter, som Storbritannien er engageret i. Siden 2001 har 176 soldater mistet livet i Irak. I Afghanistan er antallet af dræbte soldater nu nået op på 110 soldater.

Soldater taler ikke. Det hører ikke med til deres moral-kodex - og strengt taget er det vist forbudt at tale med journalister. Men der er ikke mange, der læser Information i forsvarsministeriet i Whitehall, så soldaterne i Burford, en times kørsel fra London, gør en undtagelse denne dag i juli.

Byen er præget af, at den ligger lige op ad RAF Brice Norton, luftbasen hvorfra soldaterne udsendes til Afghanistan.

"Its a disgrace," siger en menig soldat, mens han tørrer ølskummet af sit overskæg. Han drikker Carlsberg.

"Soldater tjener ikke mere end mindstelønnen. Man får mere for at være parkeringsvagt, end man får for at sætte livet på spil i Helmand-provinsen i Afghanistan. Og så kan parkeringsvagten tilmed komme hjem til konen om aftenen," siger soldaten. Han er korporal af rang.

Han præsenterer sig selv som 'Brian', men lægger ikke skjul på, at det ikke er hans rigtige navn. Han ligner de andre soldater; tatoveringer med navnet på hans fodboldhold - Aston Villa FC - og det obligatorisk karseklippede hår.

Hans kollega - 'Mark,' kalder han sig - deler 'Brian's opfattelse. Han er sergent.

"Jeg har også overvejet at sige op. Det kan jeg være ærlig at sige. Som soldat skal man hele tiden flytte. Børnene skal i nye skoler. Vi får 16.000 pund om året (cirka 170.000 kroner, red.). Med en sådan løn kræver det to indkomster for at få det hele til at hænge sammen. Men de fleste garnisonsbyer ligger på landet, så det er svært for vores koner at finde noget at lave. Der er ikke brug for mange ufaglærte i landkommunerne," siger han.

Politisk kritik

Selvom oppositionspolitikerne - især skygge-forsvarsminister Liam Fox - har kritiseret regeringen for at lade tropperne "i stikken", ser andre iagttagere undersøgelsen som et led i en bevidst strategi udtænkt af militærets ledelse. Forsvarschefen og hans øverste generaler har været mere end almindeligt ivrige efter at kommentere undersøgelsen. Og politikerne har været tilsvarende tavse.

Tidligere premierminister Tony Blair havde et godt forhold til den daværende forsvarschef, Sir Michael Jackson. Men Jacksons efterfølger, Sir Richard Dennatt, har ikke haft noget godt forhold til nuværende premierminister Gordon Brown, og ledende officerer har officielt kritiseret Brown for ikke at investere i forsvaret. Ifølge britiske medier er forholdet mellem den politiske og militære ledelse så anspændt, at forsvarets tre øverste officerer overvejer ikke at fortsætte på deres poster. Det er åbenbart ikke kun de menige soldater, der er utilfredse med deres arbejdsvilkår.

Storbritannien har udstationeret 7.800 soldater i Afghanistan og 4.000 soldater i Irak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her