Læsetid: 3 min.

Dansen med diktatoren

Et håndtryk mellem Zimbabwes diktator Mugabe og oppositions-leder Tsvangirai blev udråbt som et historisk gennembrud, men studehandler kan true Tsvangirais demokratiske legitimitet, mener Afrikaekspert
Udland
24. juli 2008

I dag begynder de historiske forhandlinger om en samlingsregering mellem Zimbabwes diktator Mugabe og oppositionslederen Morgan Tsvangirai. Men den forsonlige atmosfære på hotellet i Zimbabwes hovedstad Harare, hvor Tsvangirai og Mugabe mødtes i tirsdags for at underskrive et "memorandum for forståelse," står i skarp kontrast til den bitre valgkamp, der har kostet omkring 120 oppositionstilhængere livet. Ifølge øjenvidner fortsætter det voldelige spor i landdistrikterne, hvor nyheden om forsoning endnu ikke er nået ud.

"Tsvangirai har svigtet stort," siger MDC-tilhænger Matthews Shoko med henvisning til tirsdagens håndtryk. "Mange mennesker er blevet dræbt, tortureret og voldtaget for at støtte Tsvangirai, så han burde have konsulteret os (sine tilhængere, red.) før han hoppede i seng med Mugabe," siger Shoko til IRIN, et uafhængigt nyhedsbureau under FN.

Bevar drømmen

Tsvangirai vandt præsidentvalget i marts, men da han ikke fik over halvdelen af stemmerne, blev der udskrevet en anden valgrunde den 27. juni. Efter en voldelig statsfinansieret landskampagne, der skulle skræmme befolkningen til at stemme på Mugabe, trak Tsvangirai sig.

"Tsvangirai trak sig fra den anden valgrunde med den begrundelse at voldsniveauet var uacceptabelt. Hvorfor er han nu indstillet på at gå i regering af en sti belagt med lig og brudte knogler," spørger Matthews Shoko.

Fred fremfor indflydelse

Den seneste forsoning mellem Mugabe på den ene side og en oppositionsleder på den anden er set før i Zimbabwe - med ulykkeligt resultat, ifølge afrikaekspert og lektor på Roskilde Universitet Preben Kaarsholm. Efter befrielseskrigene mod englænderne, begyndte en rivalisering mellem Mugabe og en anden frihedskæmper, Joshua Nkomo og hans parti ZAPU. Det udviklede sig til borgerkrigslignende tilstande og etnisk udrensning i Nkomos bagland. Parterne indgik i samlingsregering i 1987, hvor Nkomo fik vicepræsidentposten. Men den politiske bevægelse bag ham blev opslugt af Mugabes langt stærkere ZANU, der efter aftalen blev omdøbt til ZANU-PF.

"Der blev skabt fred i landet, men Mugabe øgede sin magt på Nkomos bekostning og gjorde landet til en et-partistat," siger Preben Kaarsholm, der frygter at historien vil gentage sig.

Sydafrika svigter

Morgan Tsvangirai sætter sin lid til internationale organisationer med moralsk vægt, som FN og Den Sydafrikanske Samarbejdsorganisation SADC, og har hidtil afvist at forhandle med Mugabe, så længe de ikke var repræsenteret. Så da Sydafrikas præsident Mbeki, der leder forhandlingerne, tillod representanter fra de to organisationer at deltage, gav Tsvangirai efter og skrev under på den indledende aftale.

Men så længe Mbeki ikke støtter en demokratisk udvikling i Zimbabwe, er det begrænset hvad FN og SADC kan gøre.

"Mbeki støtter slet ikke Tsvangirai, fordi han ikke støtter det demokratiske projekt. Han frygter, at en pluralistisk bevægelse i Zimbabwe skal så frø i Sydafrika og udfordre hans parti ANC's politiske dominans," siger Preben Kaarsholm," der mener, at det er begrænset, hvad Tsvangirai kan få igennem af politiske krav.

Ifølge MDC-kilder går Tsvangirai efter en premierministerpost med beføjelser til at udnævne ministre. Desuden skal samarbejdsregeringen ifølge MDC kun fungere indtil der er skrevet en ny forfatning og etableret pålidelige valginstitutioner, så politiske kandidater kan stå folkets prøve i et nyt, frit og fair valg. Mugabe vil derimod forsøge at parkere Tsvangirari i en ministerpost med begrænset udøvende magt og beholde præsidentposten, indtil hans periode udløber om fem år.

"Mugabe er en hård hund, og en dygtig politiker, der kan udmanøvrere Tsvangirai," siger Preben Kaarsholm, der mener, at Tsvangirai allerede har forrådt sit politiske projekt.

"Tsvangirai gik glip af den moralske sejr, da han undlod at stille op til 2. valgrunde, også selvom han ikke havde vundet valget. Hans tilhængere blev dræbt dengang, men det gør de jo også nu. Det har taget vinden ud af sejlene for det politiske projekt for reel demokratisk forandring. Forhandlinger om en samlingsregering vil gøre det samme, fordi Tsvangirais projekt om et pluralistisk Zimababwe er meget usandsynligt lige nu," siger Preben Kaarsholm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her