Læsetid: 3 min.

Danske moskeer i Afghanistan er ikke terrorreder

Danmark er med til at bygge moskeer i Afghanistan. Imam i Gereskh, Maulavi Mildin forsikrer, at de bliver ikke bliver tilholdssted for ekstremister. Tværtimod
Mullah Maulavi Mildin i Gereskh er en af de imamer, som de danske styrker i Afghanistan gerne vil samarbejde med. Han forsikrer, at de moskeer, han har ansvaret for, i hvert fald ikke vil blive et arnested for ekstremisme.

Mullah Maulavi Mildin i Gereskh er en af de imamer, som de danske styrker i Afghanistan gerne vil samarbejde med. Han forsikrer, at de moskeer, han har ansvaret for, i hvert fald ikke vil blive et arnested for ekstremisme.

Charlotte Aagaard

3. juli 2008

GERESKH - Danmark bygger gerne flere moskeer i Afghanistan. Det slår det danske CIMIC-hold i Helmand fast efter sidste uges kritik fra Dansk Folkeparti.

Flere moskébyggerier er allerede blevet gennemført i små landsbyer i det danske ansvarsområde. På tegnebrættet er bl.a. en stormoské i hovedbyen Gereskh, som skal have plads til mindst 200 mennesker.

"Vi bygger gerne en moské. Hvis det er det, lokalbefolkningen gerne vil have, så synes vi også det er en god idé," siger CIMIC-officer Kai, der ikke ønsker sit efternavn frem af frygt for, at familien hjemme i Danmark skal blive udsat for chikane.

Dansk Folkeparti krævede ellers i sidste uge at udenrigsminister Per Stig Møller øjeblikkeligt bremsede yderligere moskébyggeri med dansk assistance.

"Vi vil ikke medvirke til at give islamiske imamer yderligere platforme i Afghanistan, og vi vil ikke medvirke til, at danske skatteborgere skal betale penge til at promovere islam, som for Afghanistan mildt sagt ikke har vist sig at være problemløsende," sagde partiets udenrigsordfører Søren Espersen.

Ingen grund til frygt

En af de småmoskeer, som Danmark har finansieret, ligger i landsbyen Sorano, øst for Gereskh. Den gamle moské var ved at falde sammen og da landsbyen ønskede sig en ny, tilbød CIMIC-holdet at støtte byggeriet af en moské med plads til omkring 40 personer. Den toneangivende mullah i Gereskh Maulavi Mildin er en de imamer, som de danske styrker gerne vil samarbejde med. Og han forsikrer, at danskerne ikke behøver at frygte, at de nye moskeer bliver arnested for ekstremisme.

"Nej, nej. Tværtimod. Jeg bruger f.eks. mine fredagsprædikener til at fortælle folk, at de udenlandske styrker er her for at hjælpe og genopbygge, ikke for at besætte vores land. Det er der mange, som tror. Men sådan er det jo ikke. I vil jo ikke tage vores land fra os. I er her for at hjælpe os med at bygge skoler, sundhedsklinikker, veje og elektricitet," siger den 65-årige imam.

Han understreger, at danske politikere ikke behøver frygte ekstremisme i de moskeer, han har ansvaret for,

"Det er ikke afghanerne, der står bag Taleban, Det er magtfulde pakistanske kommandanter som Beitullah Mehsud (leder af Taleban Pakistan, red.), Abu Yahia og andre, som sender deres folk til Afghanistan. Det er dem, der fører jihad mod ISAF og den afghanske regering," siger han.

Andre prioriteter

I tilfældet med den lille moské uden for Gereskh vurderede Kai, at der var tale om et såkaldt samtænkningsprojekt, som det danske udenrigsministerium betaler for. Men andre gange kan det være Forsvarsministeriet, der finansierer, hvis byggeriet vurderes at fremme befolkningens tillid til de danske styrker.

"Hvis det kan skabe goodwill og redde bare én dansk soldat fra at blive dræbt, så kan jeg ikke se noget problem i det," siger major Kai, der ryster på hovedet over den kritik, som kommer fra bl.a. Søren Espersen.

"Hernede er prioriteterne ikke altid, som vi forestiller os. Skoler og uddannelse, som man umiddelbart skulle tro stod højt på ønskesedlen, er afghanerne også interesseret i, men det er ikke det, der står øverst. Det er sikkerhed og genopbygning af de små landsbymoskeer," fortæller han.

Blandt de CIMIC-projekter, som Danmark hidtil har støttet, er bl.a. vandpumper til småbroer, asfaltering af mindre vejstykker, reparationer af ødelagte huse og moskeer og smådæmninger, så bøndernes marker ikke bliver oversvømmet om foråret. Betingelsen for støtte er, at projektet skal gavne både de danske styrker og lokalbefolkningen.

"Det kan et moskébyggeri sagtens gøre," understreger major Kai, men hvis det er en moské, som den, der planlægges i det nordvestlige Gereskh, er der typisk tale om et rigtigt genopbygningsprojekt, finansieret af Udenrigsministeriet. Formålet er imidlertid det samme: at overbevise befolkningen om, at der er et leveringsdygtigt alternativ til Taleban.

Major Kai understreger, at danskerne må forstå, at det er tale om en helt anden kultur i Afghanistan: "Det handler om at udvise et minimum af kulturel forståelse. Vi kan måske ikke altid forstå, hvorfor afghaneren ønsker sig det ene eller det andet. Men vil de kunne forstå, hvorfor mange danskeres hedeste ønske er en bredbåndsforbindelse," spørger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vilhelm von Håndbold

Vi behøver ikke forholde os til Dansk folkepartis blatante misforståelser og gøre debatter ud af deres falske forudsætninger. Det er med til at give deres holdninger legitimitet. Der er ingen ende på en udveksling, hvor den ene part er upålidelig i sine vurderinger.

Desuden er artiklen et sølle modsvar eller oplæg til debat; man ved VIRKELIG ikke en skid om det land man vil genopbygge, eller den sociale rolle moskeer spiller i mellemøsten.

Imam:
"Nej, nej. Tværtimod. Jeg bruger f.eks. mine fredagsprædikener til at fortælle folk, at de udenlandske styrker er her for at hjælpe og genopbygge, ikke for at besætte vores land."

Prøv lige at tør Jer om munden!

Støtte til katastrofeberedskab
Røde Kors optrapper indsatsen i Afghanistan
Hospitaler og klinikker i Afghanistan har behov for ekstra støtte. De sidste halvandet år er der sket en stigning i antallet af sårede - særligt fra den sydlige del af landet.

- eller pigeskoler, tandklinikker alt andet end MOSKEER til opiumsdykende patriakker.

Ikke i mit navn.

Robert Kroll

Det lyder som om , der er nogen der tænker sig om og bruger fornuften i Afghanistan.

Den danske indsats skal ikke være konfronterende og provokerende og støde folk over til terroristerne - målet er at vinde sympati hos de brede befokningsgrupper , og så kan man derefter meget nemmere komme igennem med isoleringen af terroristerne og genopbygningen med skoler o s v.

Der er nok en mega-stor forskel på kultur. livserfaringer og værdinormer , når man sammenligner Danmark og Afghanistan - det må vi fornuftigvis tage højde for, hvis vi vil "nå igennem" med vores tilbud og holdninger.

Hvis man tror, man kan bekæmpe taleban ved at bekæmpe islam, er man helt galt på den - se blot "Taslim fra Afghanistan", der i disse spalter ustandselig forsøger at sætte lighedstegn mellem de to. Det er folk som ham, Espersen hjælper med sin fladpandede intolerance.

Per Jongberg

”Danmark er med til at bygge moskéer i Afghanistan.”, skriver Charlotte Aagaard.

Sammen med hvem, og hvem betaler, spørger jeg ? Der nævnes en enkelt småmoské i artiklen, som Danmark har betalt, men ellers bliver man ikke meget klogere.

”Danmark bygger gerne flere moskéer i Afghanistan.”, citerer Charlotte Aagaard Major Kai for at sige. Hvor mange moskéer har Danmark allerede bygget, og hvormange vil Danmark bygge endnu, spørger jeg ? Artiklen nævner en ”småmoské”i Sorano, nær Gereskh, som Danmark har financieret, men lader forstå, at der er flere. Hvormange ? Jeg leder forgæves ...

”Flere moskébyggerier er allerede blevet gennemført i små landsbyer i det danske ansvarsområde.”, skriver Charlotte Aagaard. Hvormange, bygget af hvem, og hvem har betalt, spørger jeg ? Jeg leder forgæves ...

”I tilfældet med den lille moské uden for Gereskh vurderede Kai, at der var tale om et såkaldt samtænkningsprojekt, som det danske udenrigsministerium betaler for. Men andre gange kan det være Forsvarsministeriet, der finansierer, hvis byggeriet vurderes at fremme befolkningens tillid til de danske styrker.”, skriver Charlotte Aagaard. Har Forsvarministeriet allerede financieret (moské)byggerier, og i så fald hvormange, spørger jeg ? Jeg leder forgæves ...

Hvorfor blev disse spørgsmål ikke blevet stillet eller research’ed på forhånd ? Svarene kunne oplagt interessere ... en skam.

"Hernede er prioriteterne ikke altid, som vi forestiller os. Skoler og uddannelse, som man umiddelbart skulle tro stod højt på ønskesedlen, er afghanerne også interesseret i, men det er ikke det, der står øverst. Det er sikkerhed og genopbygning af de små landsbymoskeer,", citerer Charlotte Aagaard Major Kai for at sige.

Jamen er vores politik da ikke at bygge skoler, spørger jeg ? Artiklen går ikke yderligere ind på spørgsmålet om prioriteterne ... en skam.

Og tilsidst dukker CIMIC-projekterne så op. Hvorledes adskiller de sig så fra skole- og moskébyggeri ? Nå, det må jeg selv til at finde ud af ... fint nok, det er sikkert nok kun mig, der ikke kan følge med.

Er artiklen så til gengæld overbevisende mht, om danske moskéer i Afghanistan ikke er terrorreder ? Hmmme, helt ærligt, nok ikke rigtigt, tror jeg. Men lad os nu se, hvad U-dansk Folkeparti mener.

Iøvrigt fremstår Major Kai som et rigtigt sympatisk menneske med nogle fornuftige synspunkter. Måske er det dét, der er hensigten med artiklen ... i så fald er det en god artikel.

Der en fatwa fra Abu al-Hasan Ali Ibn Muhammad Ibn Habib, Al-Mawardi, som siger at den regering der bygger og vedligeholder en moské har ret til at bestemme imamen der leder bønnen i den.

Det ved jeg ikke, Billy. Jeg håber, det er talebanerne. Hvis det er Al Qaeda, tror jeg, de leder det forkerte sted.