Læsetid: 1 min.

FARC er i knæ

Det colombianske militær har bedre styr på FARC end nogensinde. Men selvom bevægelsen er svækket, kan den sagtens overleve
Udland
4. juli 2008

Befrielsen onsdag aften af Ingrid Betancourt, tre amerikanske gidsler og 11 colombianske militær- og politifolk er endnu et slag mod guerillagruppen FARC, der allerede er betydeligt svækket.

Flere af bevægelsens topledere har mistet livet i foråret, blandt dem Manuel Marulanda, der døde i marts af et hjerteslag. Han var grundlægger og øverste leder af det, der er Latinamerikas ældste og største oprørsbevægelse.

Infiltreret af militæret

Et hårdere slag for FARC er dog, at det colombianske militær har formået at infiltrere guerillabevægelsen, hvilket den seneste redningsaktion er et bevis på.

Stine Finne Jakobsen, ph.d.-kandidat fra RCT (Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre), der arbejder med colombianske forhold, siger:

"Gidslerne blev jo befriet ved, at militærfolk udgav sig for at være øverstkommanderende, der skulle flytte fangerne. Det colombianske efterretningsvæsen er blevet så meget bedre til at opspore FARC, at det nu er svært for de forskellige fraktioner at være i kontakt. De er blevet isoleret fra hinanden og har svært ved at kontrollere oplysninger. Derfor har det kunnet lade sig gøre at snyde dem."

Samtidig har FARC nu mistet sine mest prominente fanger, som indtil nu har givet dem liv på den internationale politiske scene.

"Det er dem FARC har kaldt krigsfanger, og dem, der har været tale om at forhandle om i forhold til at få udleveret tilfangetagne guerillaoprørere. Derfor står FARC svagere nu," siger Stinne Finne Jakobsen, der forudser en svækket bevægelse fremover. Men det betyder ikke nødvendigvis døden for FARC:

"De skrumper højst sandsynligt ind, men derfor kan de godt overleve mange år endnu."

FARC har stadig godt 700 gidsler rundt forskellige steder i den colombianske jungle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her