Læsetid: 2 min.

Fire mio. indere strejker over oliepriser

Over fire millioner indiske lastbilchauffører strejker over høje afgifter og stigende priser på brændstof. Forhandlinger er kollapset
I går gik 4,5 mio. indiske lastvognschauffører i strejke i protest mod de stigende priser og høje afgifter på brændstof. Samtidig advarer IMF i en ny rapport mod, at de stigende priser på olie og mad kan skabe økonomisk kaos i Tredjeverdenslande.

I går gik 4,5 mio. indiske lastvognschauffører i strejke i protest mod de stigende priser og høje afgifter på brændstof. Samtidig advarer IMF i en ny rapport mod, at de stigende priser på olie og mad kan skabe økonomisk kaos i Tredjeverdenslande.

PAL PILLAI

3. juli 2008

NEW DELHI - Over fire millioner indiske lastbilchauffører parkerede i går deres vogne og gik i strejke over høje afgifter og stigende brændstofpriser, sagde embedsmænd.

Tidligere på dagen kollapsede forhandlingerne om at stoppe strejken.

"Omkring 4,5 millioner lastbilchauffører er væk fra vejene som del af vores strejke," sagde S.K. Sharma, rådgiver for den indiske vognmandssammenslutning AIMTC.

De stigende priser på råolie har tvunget den indiske regering til at sænke statstilskud og hæve priserne.

Transportbranchen er blevet hårdt ramt over oliepriser, der er steget med 40 procent siden årets begyndelse.

"Med denne attitude fra regeringens side har vi kun det valg at gå i strejke på ubestemt tid," sagde Sharma.

Ifølge embedsmænd vil strejken forstyrre leveringen af varer og industriers produktion samt presse priserne op i landet, der allerede oplever den højeste inflation i 14 år på 11,4 pct.

En lignende strejke i august 2004, der varede en uge, betød fald i salget af diesel på 9,3 procent sammenlignet med året tidligere. Sidste måned hævede Indien, der importerer 70 procent af sin råolie, priserne på brændstof med 10 procent. Det førte til landsdækkende protester, hvor af nogle blev voldelige og endte med hærværk på regeringsejendele.

Økonomisk kaos

De stærkt stigende priser på olie og mad kan mærkes i det meste af verden, men hvis priserne fortsætter himmelflugten, risikerer mange fattige lande i den tredje verden at blive kastet ud i økonomisk kaos, advarer den Internationale Valutafond (IMF) i ny rapport.

"Hvis fødevarepriserne stiger yderligere og olieprisen holder sig på sit nuværende niveau, vil nogle lande ikke være i stand til at brødføde deres egen befolkning, og samtidig bevare stabile økonomier," siger Dominique Strauss-Kahn fra IMF.

IMF, som blandt andet giver lån til fattige lande, melder sig klar til at give økonomisk hjælp, men understreger, at vestlige regeringer også må på banen for at bekæmpe de stigende priser. Prisernes himmelflugt har allerede givet anledning til demonstrationer i Cameroon, Bangladesh, Somalia, og nu også Indien. Og europæiske lastbilchauffører har i de seneste uger blokeret veje i Europa i protest mod stigende brændstofpriser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Schmidt-Rasmussen

Inderne får brug for mere olie, men de får også bedre råd til brændstof, når Tata Motor Company sender denne bil på markedet i løbet af i år:

"Verdens billigste bil

Af Jesper Kaufholz, fredag 11. januar 2008, 14:18

Det er ikke så tit vi skriver om biler. Når Tata Motor Companys bil alligevel er interessant, er det ikke kun på grund af navnet, Nano. Det er nemlig også verdens billigste.

Med en vejledende udsalgspris på 2,500 amerikanske dollars, plads til både passagerer og bagage og designet til at bllive brugt i byer såvel som på landet, kan det være at Tata sidder på en succes ..."

http://gear.comon.dk/news/verdens.billigste.bil_14961.html