Læsetid: 4 min.

Ikke helt rosenrøde ferieromancer

Sexturismen er et helt åbenlyst fænomen i Gambia. FN vurderer at op mod 70 procent af især de kvindelige turister søger 'sol, afslapning og billig sex'. Myndighederne er bekymrede. 'Gambia skal ikke være kendt som en destination for sexturisme,' siger en embedsmand
De mødes på stranden og i barerne de europæiske kvinder og de unge gambianske mænd. De til tider anmassende unge mænd er blevet et problem for de gambiske turistmyndigheder. De skræmmer flere turister bort end de tiltrækker.

De mødes på stranden og i barerne de europæiske kvinder og de unge gambianske mænd. De til tider anmassende unge mænd er blevet et problem for de gambiske turistmyndigheder. De skræmmer flere turister bort end de tiltrækker.

Morten Pape

Udland
3. juli 2008

GAMBIA - Om dagen er de på stranden. Små grupper af unge mænd, der sidder og snakker på udkig efter udenlandske gæster. Forbipasserende mænd bliver tilbudt 'afrikansk tobak', 'Bob Marley-cigaretter' eller - for de tungnemme - slet og ret marihuana. Kvinderne bliver tilbudt selskab, og mange af dem har da også følgeskab af en typisk noget yngre mand.

Sexturisme er et helt åbenlyst fænomen i Gambia, der i turistbrochurerne beskrives som Smilets Kyst på grund af den åbenhjertige befolkning. Mest iøjnefaldende er de mange enlige kvinder fra Europa, der tager på romantiske ferier i det vestafrikanske land. En fire år gammel FN-rapport citerer en hotelejer for at vurdere, at 60 til 70 pct af turister i landet kommer der efter "sol, afslapning og billig sex". I rapporten hedder det også, at mange finder en prostitueret, som de så senere indleder et forhold til. Det fænomen er især udbredt blandt de kvindelige gæster.

Det er typisk de såkaldte bumsters, der enten formidler eller selv står for det kærlige selskab til ensomme turister. En bumster er en mand, der antaster turister for at tilbyde guidede ture og "ægte gambiansk gæstfrihed", som de selv udtrykker det. En endnu ikke offentliggjort rapport fra Responsible Tourism Partnership i Gambia afslører, at otte procent af dem indrømmer, at de antaster turister alene for at få en hvid kone.

Anmassende mænd

De til tider meget anmasende unge mænd er blevet et problem for myndighederne, efter en undersøgelse viste, at bumsters bærer skylden for, at 67 pct af adspurgte turister ikke vil vende tilbage til Gambia. Det har fået turistmyndighederne i Gambia Tourism Authority til at reagere. De vil have dem væk fra stranden, og nu prøver man med guleroden, efter pisken med arrestationer og tæv ikke virkede.

"Det er negativt, at de generer turisterne, men de er unge og fulde af energi, og den skal de bruge positivt. Derfor vil vi prøve at finde uddannelse og arbejde til dem," siger Amadou Ceesay, der er ansvarlig for menneskerettigheder og administration i GTA. Fra sit kontor, der har så effektivt et klimaanlæg, at han kan sidde i sko og langærmet skjorte uden at afgive så meget som en dråbe sved, er han ansat til at markedsføre det solrige og gæstfri Gambia. Han vil ikke høre tale om, at der er udbredt prostitution ved stranden og barerne få kilometer fra hans svale oase.

"Her er ikke prostitution. Ældre mennesker rejser ud i verden for at finde yngre mennesker, og det er helt forskelligt fra prostitution. Det er voksne mennesker, og man må respektere deres valg," siger han.

Det virker, som om temperaturen på kontoret daler endnu et par grader, da han bliver foreholdt, at det for en udefrakommende kan virke som om, der prostitution i Gambia.

"Jeg har rejst meget, og den slags foregår i hele verden. Jeg har været i Danmark seks gange, og I har også jeres distrikter. Gambia skal ikke være kendt som en destination for sexturisme," slår han fast.

Mens de officielle kanaler altså ikke anerkender, at prostitution skulle være særligt udbredt, arbejder en lokal spejderleder og skolelærer, Pa Omar Bojang, på at begrænse den. Han har også rejst i mange lande som en del af spejderbevægelsen, og må indrømme, at sexturisme er mere udbredt i Gambia end andre steder.

Med jævne mellemrum tager han på stranden for at snakke med de unge mennesker, der byder sig til.

"Jeg finder både bumsters og skolepiger. De gør det, fordi de håber, at nogen vil tage dem med til Europa. Nogle siger bare, at det er deres arbejde, mens andre fortryder det," fortæller han.

Bringe religioner sammen

Mens nogle af de unge på stranden indvender, at det ikke er uhørt, at der traditionelt er en eller anden form for betaling for sex, afviser Pa Omar Bojang det kategorisk. Han kalder det fremmed for gambiansk kultur, og skelner ikke mellem prostitution, hvor en kunder betaler kontant for et samleje, og korte kæresterier, hvor turisten får sex i løbet af ferien, mens gambieren får en blød seng at sove i og måltiderne betalt.

"Det er ikke moralsk, og intet samfund burde acceptere prostitution. Jeg er bekymret for de unge mennesker, og som spejder er det mit ansvar at gøre noget ved det. Jeg opfordrer dem til at studere, men de har ikke råd," siger han.

Udover det moralske budskab kan Pa Omar Bojang se to tydelige konsekvenser af de romantiske ferier. Turisterne bliver forlegne, og de lokale ser ned på de blandede par.

"Turister kommer for at slappe af, og nogle kan ikke lide, hvad de ser, og kommer ikke igen. Vi ser det også i vores eget samfund. En dansk spejder besøgte mig i længere tid og blev forelsket i en lokal pige. Hun elskede også ham, men forældrene var meget imod det. De var bange for, at folk skulle tro, de havde mødt hinanden på stranden," siger han.

Som så meget andet i det fattige land kan de romantiske ferier dog også gradbøjes, viser det sig. Så længe turisten er i Gambia for at finde sig en ægtefælle, har han eller hun spejderlederens velsignelse.

"Måske er det sådan, at de ikke bare kan finde en partner efter eget ønske. Så vil de prøve at finde en sort mand eller kvinde, og det er acceptabelt. Det er endda godt at bringe muslimer og kristne sammen. Det giver kærlighed mellem religionerne."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her