Læsetid: 2 min.

Ingen nye EU-løfter til Serbien

EU's udenrigsministre udtrykker glæde og anerkender anholdelsen af Radovan Karadzic, men lover intet til Beograd. Medgerningsmanden Ratko Mladic er stadig fri
22. juli 2008

BRUXELLES - Der er glæde og anerkendelse fra EU, men ingen nye løfter til Serbien efter den formodede krigsforbryder Radovan Karadzics anholdelse.

I en erklæring fra et udenrigsministermøde i Bruxelles blev der tirsdag henvist til, at "alle nødvendige krav" skal være opfyldt. Det dækker typisk over, at også den tidligere bosniskserbiske hærchef Ratko Mladic skal fanges og stilles for FN's Krigsforbrydertribunal, ICTY, i Haag.

- Udviklingen illustrerer det fornyede engagement fra regeringen i Beograds side i at bidrage til fred og stabilitet i Balkanregionen. Der er tale om en vigtig etape på vejen til tilnærmelse mellem Serbien og EU. Rådet opmuntrer den serbiske regering til at fortsætte ad denne vej, står der i erklæringen.

Ved ankomsten til mødet bragte flere ministre spørgsmålet om en tilnærmelse mellem EU og Serbien op i form af den såkaldte associerings- og stabiliseringsaftale, kendt under bogstaverne SAA.

Det blev indgået i maj og er både et skridt på vejen mod EU-støtte og sidenhen serbisk medlemskab af unionen.

Men nogle EU-lande har anført af Holland undladt at ratificere den, hvilket betyder, at aftalen reelt ikke træder i kraft, før Serbien samarbejder fuldt ud med ICTY.

Ved ankomsten til udenrigsministermødet sagde Sveriges udenrigsminister Carl Bildt, at anholdelsen er "et skridt, men ikke nødvendigvis skridtet" hen imod gennemførelse af aftalen.

Den hollandske regering har til udenrigsminister Per Stig Møllers (K) og andres ærgrelse hidtil holdt Serbien på afstand af EU på grund af de undslupne krigsforbrydere. Per Stig Møller deltog ikke i tirsdagens møde.

Men han udtaler i en pressemeddelelse, at arrestationen er "et klart signal om den nytiltrådte serbiske regerings vilje til at samarbejde med det internationale samfund, hvilket er en afgørende forudsætning for landets EU-tilnærmelse og europæiske fremtid. For lande, der som Danmark har støttet Serbiens demokratiske og proeuropæiske kræfter i ønsket om EU-tilnærmelse, noteres den serbiske regerings handlekraft med meget stor tilfredshed".

Baggrunden for den hollandske modvilje er, at Karadzics og Mladics bosniskserbiske militser i 1995 ydmygede hollandske FN-soldater, som skulle have beskyttet cirka 8000 civile mænd og drenge, der blev massakreret i den overvejende muslimske by Srebrenica. Desuden værner Holland traditionelt særlig om ICTY's status.

Karadzic ventes fløjet til Haag inden for seks dage.
/ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Måske. Men nu da Serbien måske er begyndt at bøje sig for det internationale pres langt om længe, hvor så bøje af?