Læsetid: 2 min.

Iranske missiler øger spændingen i Golfen

Manøvren 'Den Store Profet III' er svar på israelske og amerikanske trusler om militært angreb på Irans atom-anlæg
Udland
10. juli 2008

BEIRUT - Med affyring af ni mellem- og langdistance-missiler optrappede Irans revolutionsgarde i går den i forvejen spændte atmosfære i Den persiske Golf. Missilerne, hvoraf nogle kan nå mål på 2.000 kilometers afstand, er ifølge chefen for revolutionsgardens luftvåben, Hossein Salami, svar på 'trusler fra Israel og USA'.

"Vi har fingeren på aftrækkeren, og vores missiler kan nå mål hvor som helst, når som helst," citeres han for.

Den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, bidrog til spændingen ved at sige, at "det nu er bevist, at Iran har langt rækkende missiler". Underforstået: Missilerne kan monteres med de kernevåben, som EU, USA og Israel mistænker iranerne for at være i færd med fremstille. Iran afviser, at landets atomprogram har militært aspekt.

Formålet med missil-testen, som var et led i to dages manøvre kaldet 'Den Store Profet III', er ifølge Salami "at vise, at vi er rede til at forsvare den iranske nation".

"Fjende-målene er under observation," sagde han, og tilføjede: "Manøvren er tillige en forsikring til andre lande i regionen om, at vi sammen kan sikre Den persiske Golf og Hormuz-strædet uden tilstedeværelsen af fremmede styrker."

Den sidste bemærkning er formentlig adresseret til Irak, hvis shia-muslimsk dominerede regering kræver en slut-dato for den amerikanske besættelse som led i forhandlinger om en irakisk-amerikansk sikkerhedsaftale.

USA er imod at sætte en tidsramme for den endelige tilbagetrækning af besættelses-styrkerne. Den irakiske premierminister, Nouri al-Maliki har forsikret iranerne om, at USA ikke angriber Iran fra irakisk territorium.

Svar til Israel

Iranernes missil-manøvre er et direkte svar på en israelsk øvelse, som fandt sted for en måned siden, hvor F15-kampfly simulerede angreb på de iranske atomanlæg. Revolutionsgarden er i sin kommando-struktur afsondret fra Irans ordinære hær - og langt bedre udrustet, fordi den fungerer som livgarde for den åndelige leder, Ali Khamenei. En talsmand for Ali Khamenei har tidligere erklæret, at USA's 'globale interesser' tillige med den femte flåde, stationeret i Golfen, ligesom amerikanske militærforlægninger i Golf-området (bl.a. Qatar) er mulige mål for iransk gengældelse i tilfælde af angreb. Desuden har Iran meddelt, at Hormuz-strædet, flaskehalsen for olietransporten til Vesten, blokeres i tilfælde af en væbnet konflikt.

"Sker det, kan olieprisen stige helt op til 500 dollar med fuldkommen uforudsigelige konsekvenser globalt," siger Moammar Atwi, en libanesisk analytiker med speciale i Iran.

"Hvis iranerne lammer Hormuz-strædet, der kun er 30 kilometer bredt på det smalleste sted, vil det betyde krig - med mindre et kompromis findes i tide."

Atwi tilføjer: "Men Golfen er meget varm lige nu."

Amerikanske militær-kilder har bekræftet, at USA vil tolke lukning af Hormuz-strædet som en krigserklæring.

Ahmadinejad: Sjov spøg

Revolutionsgardens missil-test fandt sted kun en dag efter, at den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, på et topmøde i Malaysia for de otte største muslimske lande afviste truslerne om et angreb på Iran som "en sjov spøg" og forsikrede, at der "ikke kommer nogen krig i fremtiden".

Ahmadinejad er i den vestlige presse citeret for at have sagt, at "Israel skal slettes af landkortet". Men ifølge eksperter i persisk har han med et Koran-citat 'kun' udtrykt håbet om, at "det zionistiske regime, der har besat Jerusalem, kollapser".

Ifølge shia-dogmer er Jerusalem det sandsynlige sted for genkomsten af al-Mahdi, den forsvundne 'Tolvte Imam', som Gud har 'gemt' til dommens dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alf Vestergaard

Så vidt jeg ved affyrede de kun 1 stk Shahab 3 missil, altså af den type som kan nå Israel. Jeg hørte på BBC World Service - stadig a unique source of information - at teknologien er tysk og fra 1944; det er i realiteten Werner von Brauns gamle V2 raket, i russisk udgave - og Iran har nok omkring et dusin af dem, derfor blev kun en affyret forleden,- de skal spare på dem. Under Blitzen i London var tabstallet for hver raket i gennemsnit 1 dræbt. Og Israel er virkelig godt forberedt overfor denne type angreb, med et udstrakt net af underjordiske beskyttelsesrum, så sandsynligvis vil antallet af dræbte være mindre her. Det er noget man er vant til i Israel og følgelig ikke noget som kan ophidse.

Det som kan ophidse fredelige folk som mig, er at Lasse Ellegaard søger at blæse dette - som kun er tænkt som et svar på et evt. israelsk/amerikansk angreb - ud af proportion.BBC som er verdens mest pålidelige nyhedsmedie sætter det altid i perspektiv, som nu de pointer jeg har refereret her. Heldigvis er han oppe imod verdens bedst oplyste folk, så det vil ikke lykkes. Men han må jo også være glad for at få dette modspil ---en udvikling som han og andre investigative journalists selv har igangsat---det tjener til at vi alle bliver klogere og holdt up to date, og er således helt i Grundtvigs ånde med at det kun er en forsel for alle, hvis vi deler vor viden med hinanden.

Jeg er derfor også tilfreds med at Ellegaard nu inkluderer den alternative tolkning af Præsident Ahmadinejads ord på konferencen 'Verden uden Zionisme' i Teheran 26. oktober 2005 . Selve konferencens navn er jo også et fingerpeg om hvad det mon var, Ahmadinejads tale handlede om, og hvad hans formål var. Ikke desto mindre blev sætningen revet ud af sin kontekst, og sendt verden rundt af du ved nok hvem. Det præsidenten sagde, var i sig selv blot et citat af Khomeyni (Lasse, du skriver i artiklen herover 'citat fra Koranen'. Værd venlig at rette) og derfor var der intet nyt i det.

___________________

Dokumentation:

Her er hvad Ahmadinejad sagde den 26. oktober 2005 på konferencen: "Verden uden Zionisme" i Teheran:

Farsi: ‘‘بايد از صفحه روزگار محو شود’‘

Translitteration:"Imam ghoft een rezhim-e ishghalgar-e qods bayad az safheh-ye ruzgar mahv shavad."

Engelsk oversættelse: "The Imam said this regime occupying Jerusalem must vanish from the page of time"

Ord for ord oversættelse: Imam (Khomeini)’‘ ghoft ‘‘(said)’‘ een ‘‘(this)’‘ rezhim-e ‘‘(regime)’‘ ishghalgar-e ‘‘(occupying)’‘ qods ‘‘(Jerusalem)’‘ bayad ‘‘(must)’‘ az safheh-ye ruzgar ‘‘(from page of time)’‘ mahv shavad ‘‘(vanish from).

Dansk oversættelse:’‘ "Imamen sagde at regimet som holder Jerusalem besat må forsvinde fra tidens blad"‘‘

Mere læsning:

The Truth seeker : 'WIPED OFF THE MAP' - The Rumour of the century

http://www.thetruthseeker.co.uk/print.asp?ID=5866

Robert Kroll

Spændingen er vist relativt konstant i den del af verden - manøvrer eller ej.

Iran gør sin del af den aktive indsats for at vedligeholde spændingen ved bl a at støtte "klienter" i Irak, på vestbredden o s v.

Hovedproblemet er vel, at Iran på grund af helt og aldeles selvforskyldt dårlig regeringsførelse har en elendig økonomi med kostbare forbrugersubsidier, høj inflation, stor arbejdsløshed o s v, og dertil oveni en nedslidt olieindustri, hvis renovereing vil koste mange års olieindtægter langt frem i tiden.

Ydermere har Iran skruet udviklingen baglæns m h t menneskerettigheder, og ligestillig mellem mænd og kvinder er "out". Korruptionen trives, og hvis man ikke vedligeholder billedet af "truslen udefra", så vil det iranske regime komme under større pres indefra. Forsvinder "truslen udefra" så vil Iran formentlig udvikle sig til en rigtig 100% politistat, for regimet / præsteskabet vil nok ikke slippe magten ( de mener jo at have Gud på deres side ! )

Alf Vestergaard

BBC NEWS Wednesday, 20 September 2006

Iran's growing regional influence

By John Simpson
World affairs editor, BBC News

For almost 30 years, the West has concentrated on the religious, fundamentalist aspect of Iran's Islamic Republic.

We have forgotten that Khomeini's revolution was also a declaration of independence from British and American control.

Now, thanks to several different factors, Iran has suddenly reached a new level of power and influence.

The sky-rocketing price of oil has put a lot of money into its pocket.

The overthrow of Saddam Hussein by the US has swept Iran's local rival off the chessboard, and free elections in Iraq have brought the Shia majority to power.

Iraq, weakened by the immense violence which has followed Saddam's overthrow, now regards Shia Iran as the dominant partner in the relationship.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/5363098.stm