Læsetid: 6 min.

'Kun Hun Sen kan besejre Hun Sen'

I Cambodja er der valg til parlamentet søndag. Nuværende premierminister Hun Sen og hans regering står til at blive på deres taburetter, mens det eneste reelle oppositionsparti, SRP, kæmper med intimidering og trusler bag kulissen
I Cambodja er der valg til parlamentet søndag. Nuværende premierminister Hun Sen og hans regering står til at blive på deres taburetter, mens det eneste reelle oppositionsparti, SRP, kæmper med intimidering og trusler bag kulissen
Udland
26. juli 2008

PHNOM PENH - Cambodja gør klar til parlamentsvalg. Vogn efter vogn efter vogn, pyntet med blå flag og brune asiatiske papmachefigurer kører i kortege ned af Cambodjas hovedstad Phnom Penhs hovedgade, mens massevis af mennesker hujer fra ladene af de skramlede biler. De er alle klædt i blå t-shirts med partilogo, og fra store højtalere gjalder slagord og alt for høj, alt for knitret musik, så palaveret kan høres milevidt.

Siden kampagneperioden startede i slutningen af juni, har de larmende og trafikforsinkende kæmpeoptog turet rundt i byen hver dag, formiddag og eftermiddag. De blå tilhører regeringspartiet Cambodian People's Party (CPP) og fylder meget i gadebilledet, fordi der er mange flere af dem end af oppositionens vogne. Tyve minutter tager det, før kortegen er kørt forbi og musikken opløst i almindelig trafiklarm.

På den ene side af gaden står regeringens militærmænd bevæbnet med AK47ere og dirigerer den ophobede trafik på gled. På den anden side har Vong Phorn, en knallerttaxachauffør, taget opstilling. Han sidder på sin knallert, i skyggen under en palme, og venter på kunder og synes, det er underholdende med et valgoptog. På søndag vil han gå ned og stemme på CPP, fortæller han.

Kun syv mord

Det er Vong Phorn formentlig ikke ene om. Cambodjas stærke mand, premierminister Hun Sen og hans CPP står til en massiv valgsejr på søndag, ifølge observatører. Hun Sen har siddet på magten i det lille sydøstasiatsiske land stort set siden, rædselsregimet De Røde Khmerer faldt i 1979 og har da også allerede meldt ud, at han tror på sejr igen.

"Lad mig gøre dette meget klart: Ingen kan besejre Hun Sen. Kun Hun Sen kan besejre Hun Sen," sagde han blandt andet under åbningsceremonien af et tempel i marts og hentydede til, at han agter at blive siddende, til han selv går.

Fra oppositionen, ngo'er og internationale observatører lyder det, at premierministeren skræmmer, lokker og intimiderer den cambodjanske befolkning til at stemme på sit parti, og at det er baggrunden for premierministerens sikre udmeldinger.

Det kan godt hænge sådan sammen, mener Koul Panha, direktør for COMFREL, Kommiteen for Frie og Uafhængige Valg i Cambodja.

"Vi har ikke frie og uafhængige valg i Cambodja, fordi de lokale myndigheder stort set altid arbejder for regeringen, uanset partifarve. Når borgerne ude i landsbyerne henvender sig til dem, fortæller de dem, at det kun er CPP, der kan løse deres problemer," siger Panha. Firs procent af den cambodjanske befolkning bor på landet og arbejder med landbrug.

Han forklarer, at det i høj grad handler om, at oppositionspartierne arbejder for demokrati, som kan være lidt svært at forklare, hvorimod premierministerens regeringsparti CPP fører en meget direkte politik, der løser befolkningens konkrete problemer.

"Det er idealpolitik versus realpolitik. CPP bygger brør og veje, som befolkningen kan se. Og CPP giver gaver til vælgerne, og det er vælgerne nødt til at svare på. Det gør de ved at stemme på dem," forklarer direktøren.

Kun syv mord

Cambodjas parlamentsvalg, der er det tredje i landets historie, tegner til at blive det fredeligste nogensinde. Ihvertfald, hvis fredelig defineres af antal bloddråber. Syv politisk betonede mord siden juni, og 151 tilfælde af vold og intimidering kan ikke måle sig med tidligere valgtider i det superkorrupte, uuddannede Cambodja, og derfor er oppositionen primært bekymret for det, der foregår i det skjulte.

Son Chhay, talsmand for oppositionspartiet, Sam Rainsy Party, og indehaver af det ene af oppositionspartiet to sæder i Senatet, fortæller, hvordan regeringen deler folk op i to grupper - for og imod - og stigmatiserer dem, der er imod regeringen.

"CPP er ved at lære, at de ikke skal slå folk med bambusstænger, men det betyder ikke, at det politiske klima er blevet bedre. De lokale myndigheder er altid med CPP, og de registrerer folk, truer chefer til ikke at give dem, der er oppositionsvenlige en forfremmelse eller lønforhøjelse og giver lønarbejdere gaver, hvis de stemmer på CPP. Alle lokale myndigheder, de henvender sig til og alle, der kan hjælpe dem til klare at sig godt og sikre familien - de siger allesammen: 'Stem på CPP ellers bliver du aldrig til noget'. Det er det, der foregår, det er meget velorganiseret," siger Son Chhay.

Som de Rode Khmerer

Han sammenligner CPPs metoder med den måde, De Røde Khmerer styrede befolkningen under folkemordet i senhalvfjerserne.

"Folk er bange for åbent at melde ud, at de stemmer på et andet parti end CPP, fordi de ved, det er ikke godt. Ligesom De Røde Khmerer delte befolkningen op i to grupper - 'nye folk', som var dem fra byen, og 'gamle folk', der var bønder og forbilleder i Khmerernes klasseløse idealsamfund - deler CPP befolkningen op ved at give penge og gode jobmuligheder til CPP-støtter og fratage andre de samme rettigheder. Det er kommunistiske metoder i et demokrati, mener Son Chhay.

Han fortæller, hvordan han selv bliver behandlet som en fjende af staten, når han vil udføre sit arbejde, selvom han er demokratisk valgt og retteligt bør tituleres Hans Excellence.

"Når jeg tager ud i provinsen, bliver jeg forfulgt, og de lokale myndigheder dukker op med spørgsmål og forhindringer, hvor end jeg går. De vil ikke samarbejde, men kommer med formularer og krumspring for at forhindre SRP i at tale til befolkningen," siger han.

Tempelkrise præger valg

Og det har været svært nok at få befolkningen i tale. Der er ustabilitet i det nordlige Cambodja, og det er et emne, som optager befolkningen mere end det forestående valg. Thailand optrappede for nylig en igangværende kontroversiel grænsestrid over det 900 år gamle tempel Preah Vihear ved at opstille tropper i Cambodja. Thailand gør krav på templet, da den mest tilgængelige indgang ligger i landet, men Cambodja har imidlertid søgt og fået World Heritage-status på templet. I løbet af den seneste uge har de to lande hver især øget antallet af tropper, der dog ikke har åbnet ild mod hinanden.

Den cambodjanske regering har bedt FN om at mægle i striden, efter at topmøder mellem de to landes udenrigsministre er endt uden resultat. I mellemtiden flygter folk fra området, fordi de er bange for soldaterne. I hovedstaden frygter Koul Panha og hans hold, at sagen fordrejes til CPPs fordel. Samtidig betegner han det som et problem, at SRP ikke kommer igennem med deres politik, fordi tempelsagen overskygger demokratidiskussionen.

"Det kan de godt tabe vælgere på, fordi deres politik er mere kompliceret, mener direktøren.

Den rige og den fattige

En, der dog ikke lader sig skræmme væk er 20-årige Veasna Tith, der slutter sig til Vong Phorn, da han hører, der bliver diskuteret politik.

"Jeg vil stemme på det parti, der vil komme med konstruktiv kritik af regeringen, og som altid er imod vores regering, erklærer han.

Hvilket parti vil han ikke ud med, hvilket får de omkringstående til at bryde ud i latter. Ud af de 11 partier, der er i Cambodja, er der reelt kun to partier, der er værd at beskæftige sig med og det er CCP, som 39-årige Vong synes har klaret det rigtig godt med at genopbygge landet og SRP, som den unge studerende med de pressefoldede bukser mener vil tage sig af landets store problemer med fattigdom og manglende uddannelse.

Han lader sig ikke skræmme af historierne om SRP-støtter.

"Nej, jeg tror, de kan hjælpe mig, hvis jeg ikke må stemme. Men det gør ikke så meget, det regerende parti vil vinde valget, tror jeg," siger han. Vorn Phorn giver ham ret.

"Men jeg tror også, at hvis der ikke er noget snyd, og folk stemte, som de ville, så ville SRP nok vinde," fortsætter han. Vong Phorn giver ham ret igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her