Læsetid: 3 min.

'Nogle mennesker er født med integritet - McCain er en af dem'

John McCain er gammel. Ligesom sine vælgere. Men der findes faktisk unge amerikanere, der ikke er ramt af 'Obamamania.' De knokler for McCain og kunne ikke drømme om at arbejde for Bush
Obama har 65 pct af de unge stemmer bag sig, McCain blot 29 pct - og mange af McCains kampagnefrivillige er krigsveteraner omkring de tres. Men 19-årige Rochelle Lipsky (i midten) og 21-årige Michael Lawler (t.h.) fra New Jersey tror ikke, der er meget substans i Obama, og har engageret sig i valgkampen for McCain.

Obama har 65 pct af de unge stemmer bag sig, McCain blot 29 pct - og mange af McCains kampagnefrivillige er krigsveteraner omkring de tres. Men 19-årige Rochelle Lipsky (i midten) og 21-årige Michael Lawler (t.h.) fra New Jersey tror ikke, der er meget substans i Obama, og har engageret sig i valgkampen for McCain.

Peter D. Tukey

25. juli 2008

NEW JERSEY - Bordet bugner med t-shirts og klistermærker, så man næsten ikke kan se de amerikanske flag på papirdugen. 'Veterans for McCain' lyder teksten. Og det er lige det, forsamlingen primært er gjort af. Krigsveteraner. Og de vil helst bede om T-shirts i extra-large. Alderen trykker nemlig rundt om livet. De er alle omkring de tres og har kæmpet i den samme krig som McCain. I dag er de samlet i New Jersey Vietnam Era Educational Center, der også huser et mindesmærke for de lokale unge mænd, der faldt i Vietnam. Anledningen er et pressemøde, der skyder de lokale veteraners kampagne for John McCain igang. Bag bordet med T-shirts står Rochelle Lipsky. Hun er kun 19 år, statskundskabsstuderende og praktikant på McCains kampagnekontor i New Jersey. Og det er ikke usædvaneligt. Samtlige af hendes overordnede i New Jersey er faktisk under 30 år, fortæller hun. Men det er ikke nemt at overbevise omverdenen:

"Folk bliver nærmest fornærmede, når jeg siger, jeg støtter McCain. Det burde jeg åbenbart ikke gøre, fordi jeg er ung. Vi får hele tiden at vide, at Obamas kampagne er så levende. Men vi er altså også ret passionerede!"

Den oprigtige kandidat

Det er blandt andet Rochelles opgave at få de fremmødte til at aflevere navn og email-adresse, så de kan komme på kampagnens mailingliste. Men det er ikke så nemt:

"De siger næsten alle, at de ikke ved, hvordan man sender en mail," hvisker hun.

John McCain ved heller ikke, hvordan man bruger internettet. Det er hans kone og rådgivere, der logger på for ham, fortalte den 71-årige kandidat New York Times i sidste uge. Barack Obama, derimod, har rejst rekordstore summer på nettet, og han har over en million venner på Facebook. Obama er 46 år og ung med de unge, og ifølge Gallup foretrækker 65 procent af vælgerne mellem 18 og 29 at se ham i Det Hvide Hus. McCain har 29 procent af samme aldersgruppe på sin side.

En af dem er Rochelle. Hun opfatter egentlig ikke sig selv som særligt konservativ. Men efter at have læst og læst om begge kandidater, følte hun sig mest tryg ved McCain. Hun synes ikke rigtig, at Obama står for noget. Han er en 'pleaser'.

"Jeg mener, helt ærligt, hvad tror han egentlig på? Obama er fantastisk til PR, han ser godt ud på tv, og han rører ved mange amerikaneres følelser. Men jeg tror ikke på, der er megen substans bag de store ord," siger hun.

McCain har til gengæld integritet. Men ifølge Rochelle kommer den ikke af, at han kæmpede og blev taget til fange i Vietnam:

"Jeg tror, nogle mennesker bare er født med integritet - McCain er en af dem. Jeg synes, han er en fremragende kandidat, og jeg tror virkelig på, at han vil gøre USA bedre," siger hun og tilføjer, at det bare er rigtig ærgeligt, at hans kandidatur følger lige i hælene på den så upopulære George W. Bush.

Ham ville Rochelle forresten ikke arbejde for. "Helt klart ikke," fastslår hun. Han har gået for meget enegang ude i verden, og hans økonomiske politik har heller ikke været for smart, mener Rochelle.

Det gamle håb

Michael Lawler er også praktikant på McCains kampagne. Han fylder snart 22 år og er færdig med sin bachelorgrad i finans og revision til næste år. Michael støttede McCain i 2000, da han stillede op mod George W. Bush i de republikanske primærvalg, altså længe før, Michael overhovedet kunne stemme. "Det her er noget, jeg virkelig tror på," siger han.

John McCain får ham til at føle sig stolt af sit land og dem, der tjener det.

"Det oplever jeg altså ikke, at den anden side gør. De siger mere: 'Skyd skylden på Amerika.' Jeg tror ikke, at det er, hvad det her land behøver, og jeg tror heller ikke, det er, hvad verden behøver nu. Vi er ikke et perfekt land. Vi begår fejl. Men Amerika står for frihed, og det minder McCain amerikanerne om. Det er en stor ære for mig at få lov til at stemme på ham," siger han. Ikke overraskende mener Michael ikke, at McCains høje alder er et problem. Tværtimod:

"Efter min mening, har en 46-årig ikke noget at gøre i Det Hvide Hus. Det er bedre at være ældre end yngre, når det gælder det hårdeste job i verden," siger Michael.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu