Analyse
Læsetid: 2 min.

Obama skaber splid i den tyske regering

Alt fra atomkraft til udenrigspolitik er i disse uger stridsemner Berlins koalitionsregering. Den amerikanske præsidentkandidat, Barack Obama, har opdaget, at også i Tyskland er valgkampen i fuldt sving
Udland
18. juli 2008

BERLIN - Barack Obama kommer til Berlin i næste uge. Men han må finde et andet sted at tale til verden fra end Brandenburger Tor, som han havde sat næsen op efter. F.eks. på Gendarmenmarkt, Berlins smukkeste plads, i lufthavnen Tempelhof, der er et af byens arkitektoniske mesterværker, ved Siegessäule i Tiergarten eller foran Rotes Rathaus tæt på Alexanderplatz.

Barack Obama har selv udtalt, at det er hans budskab og ikke stedet, der er vigtigt. Obamas problem er, at han er stødt hovedkuls ind i forpostfægtningerne til den valgkamp, der næste år skal afgøre magtforholdene i den tyske Forbundsdag. Obamas plan om at optræde foran Brandenburger Tor, der står som symbolet på det genforenede Berlin, gik i vasken i sidste uge.

Kansler Angela Merkel bifaldt ikke idéen. Den amerikanske valgkamp skulle ikke føres foran Berlins kendteste kulisse. Hendes udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og hans partifælle Klaus Wowereit, der er regerende socialdemokratisk overborgmester i Berlin, fandt derimod idéen glimrende, ikke mindst fordi de gerne vil fremme Obamas sag og vise sig ved hans side.

Fornuftsægteskab

Diskussionen minder os om, at nok er Merkel og Steinmeier regeringspartnere, men mere af tvang end af lyst. Og det er ikke kun Obama, der skiller de to og deres parti. Spørgsmålet om atomkraft har også slået en kile ned mellem Unionspartierne og koalitionspartneren SPD. Det er et af de første soleklare valgkampstemaer.

CDU og CSU går ind for en forlængelse af de eksisterende kraftværkers løbetid, mens SPD holder fast i den afvikling, der er vedtaget.

Internt i SPD er det også nu, der skal til at træffes en beslutning. Skal formand Kurt Beck være kanslerkandidat? Beck, der er ministerpræsident i Rheinland-Pfalz, ender måned efter måned nederst på meningsmålingernes liste over Tysklands mest populære politikere, mens Angela Merkel og Frank-Walter Steinmeier indtager pladserne som nummer 1 og 2. Spørgsmålet er, om Kurt Beck skal fortsætte som formand, mens Steinmeier overtager posten som kanslerkandidat. Der er historisk tradition for, at partiformand og kanslerkandidat i SPD er to forskellige personer. Senest skete det i 2005, da Gerhard Schröder var kanslerkandidat og Franz Müntefering formand for SPD.

Skærmydsler

Frank-Walter Steinmeier er allerede vicekansler i Merkels regering og stedfortræder for Kurt Beck. Som udenrigsminister har han det ikke let. Merkel har, hvad situationen med Obama viser, også på dette punkt sine egne holdninger, og har flere gange vist sin udenrigsminister, hvem der bestemmer. Forholdet til Putins Rusland, der blomstrede under SPD-kansleren Gerhard Schröder, er visnet betydeligt under Merkel og ikke med Steinmeiers gode vilje. Og da Merkel i foråret modtog Tibets åndelige overhoved Dalai Lama i kanslerkontoret, kaldte Steinmeier det for 'udstillingsvinduepolitik'. Uenigheden om atomkraft, om forholdene til Rusland og Kina og nu også om omgangen med USA og dets forestående valg, gør det svært at forestille sig Unionspartierne og SPD tage endnu en runde i regeringsringen. Det er måske også meningen, for ingen af partierne ønsker, at deres vælgere skal glemme deres egentlige politiske profil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her