Læsetid: 1 min.

Rejsecirkus Europa får eget tog

Mindre CO2-udslip og bedre image - EU-parlamentarikerne får nu mulighed for at rejse med tog i stedet for fly mellem Bruxelles og Strasbourg
Udland
8. juli 2008

I stedet for seks chartrede fly stiller Europaparlamentet nu et tog mellem Bruxelles og Strasbourg til rådighed for de godt 2.500 parlamentarikere, politiske assistenter, oversættere, lobbyister og pressefolk, der hver måned tager turen fra den belgiske hovedstad til den franske by, for at afholde plenarforsamlinger.

Ifølge Amsterdam-traktaten er Europaparlamentet forpligtet til at afholde 12 månedlige samlinger i Strasbourg, og Frankrig nægter at afgive møderne, der hvert år vurderes at koste mindst halvanden milliard kroner og 20.268 ton CO2 ifølge den grønne gruppe i parlamentet, som har regnet på tingene.

Den mængde skulle altså blive reduceret nu, men Parlamentets nye grønne tiltag formilder ikke de parlamentarikere, der er stærkt imod rejseaktiviteten. Herunder alle de danske.

"Det er selvfølgelig bedre end ingenting, at man nu sætter tog ind i stedet for fly, men det er ikke noget, der batter i det store spil. Vi står stadig med to store bygninger, der skal varmes op, og mange parlamentarikere, der flyver fem og tilbage fra deres hjemlande," siger Dan Jørgensen, medlem af Europaparlamentets socialdemokratiske gruppe.

En million underskrifter

Den svenske EU-minister, Cecilia Malmström, har indsamlet over en million underskrifter mod rejseriet mellem Bruxelles og Strasbourg. "Det her spørgsmål har vanæret Europaparlamentet længe, og det giver de hårdt arbejdende politikere et latterligt image," siger Cecilia Malmström til den britiske avis The Independent.

Ifølge EU's nye Lissabontraktat betyder den indsamlede million underskrifter, at Kommissionen skal fremsætte et forslag om at stoppe rejseriet, men så længe Lissabontraktaten ikke er vedtaget, skal en traktatændring ske ved enstemmighed mellem landene, og det er umuligt, fordi Frankrig så vil nedlægge veto.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her