Læsetid: 2 min.

Rusland truer Tjekkiet militært

Hvis Tjekkiets parlament godkender en aftale om en amerikansk missil-radar på tjekkisk jord, så vil Rusland være tvunget til at reagere militært, siger russerne
9. juli 2008

Blot timer efter, at USA og Tjekkiet i går havde indgået en aftale om en amerikansk missilradar på tjekkisk jord som en del af det amerikanske missilskjold, reagerede Rusland med trusler om en militær reaktion.

"Hvis aftalen bliver ratificeret, bliver vi tvunget til at reagere - ikke med diplomatiske midler, men med militærtekniske metoder," lyder det i en meddelelse fra det russiske udenrigsministerium. Den tjekkiske regering har endnu ikke hverken parlamentarisk eller folkelig opbakning til aftalen, som Rusland frygter vil indskrænke russiske raketters rækkevidde og dermed også indskrænke Ruslands status som militær stormagt.

Radaren i Tjekkiet skal fungere sammen med forsvarsraketter i Polen, og Rusland har hele tiden udtrykt bekymring over planerne. Men den seneste melding fra russerne er en voldsom optrapning af retorikken.

I erklæringen fra Ruslands udenrigsministerium stod der ikke noget om, hvad Ruslands militære reaktion ville være. Men den tidligere russiske præsident, Vladimir Putin, sagde for et halvt år siden, at Rusland kunne finde på at sætte russiske raketter til at pege direkte mod det nye missilforsvar og muligvis placere missiler i den russiske enklave Kaliningrad, som ligger ud til Det Baltiske Hav og grænser op til Polen.

Det vil i så fald være en voldsom optrapning af de militære spændinger i Europa og en udvikling, som ingen synes at være interesserede i.

Polen stiller krav

En talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, understregede da også umiddelbart efter de nye russiske trusler, at missilskjoldet skal dæmme op for USA's fjender i Mellemøsten, som kan tænkes at komme i besiddelse af langtrækkende raketter.

"Missilforsvaret er ikke designet til at imødekomme en trussel fra Rusland. Det har vi hele tiden sagt helt tydeligt. Vi har været meget klare i mæglet om, at det her drejer sig om en stigende trussel fra Mellemøsten," lyder det fra Pentagon.USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, underskrev i går aftalen i Tjekkiets hovedstad, Prag, som var præget af demonstrationer mod missilskjoldsamarbejdet.

I Warszawa har den polske regering endnu ikke godkendt, at USA opsætter 10 såkaldte interceptor-missiler, der skal nedskyde angribende missiler, når først de er blevet opsnappet på radarerne i Tjekkiet. Som modydelse har Polen krævet milliarder af dollar til at modernisere sin hær og sit luftforsvar. Forhandlingerne mellem USA og Polen har foreløbig stået på i 14 måneder. ritzau/AP

Washington ønsker missilskjoldet på plads i de europæiske lande i årene 2011-2013. NATO godkendte planerne på organisationens topmøde i Bukarest i april - også dengang under protester fra Russisk side.

På et spørgsmål om den russiske bekymring over et amerikansk missilskjold placeret i Øst- og Centraleuropa sagde Rice i går:

"Vi ønsker, at missilskjoldet skal være gennemskueligt for russerne. USA har tidligere foreslået, at russiske våbeninspektører kunne besøge installationerne, så længe regeringerne i Prag og Warszawa accepterede dette."

Den tjekkiske regering har imidlertid modsat sig en vedvarende tilstedeværelse af russiske inspektører, hvilket er, hvad Rusland har ønsket sig. ritzau/AP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu