Læsetid: 2 min.

Samir Kontar, konsorter og de israelske lig

Der var ikke hold i rygtet om, at en af de to genindkaldte israelske reservister, bortført af Hizbollah for to år siden, stadig var i live
Udland
17. juli 2008

Ved 9.30-tiden lokal tid blev to sorte kister læsset på hvide Røde Kors-ambulancer, der kørte dem over grænsen til Israel. Tv-billeder af de grædende pårørende bekræftede de morbide plakater på den libanesiske side, hvor det på en hed: 'Israel skal græde smertens tårer'.

De to israelere, den 26-årige sergent Eldad Regev og den 31-årige oversergent Ehud Goldwasser, blev taget til fange på israelsk område 12. juli 2006, da Hizbollah-militante angreb en israelsk militærpatrulje, dræbte tre af israelerne og tog Goldwasser, ingeniør fra Nahariya, og Regev, jura-studerende fra Tel Aviv, med sig - formentlig sårede.

Operationen havde til formål at presse Israel til at løslade libanesiske og palæstinensiske fanger.

Billederne af de fem frigivne libanesere, endnu i grå fange-dragter, der kørte i modsat retning, fortalte andre, ikke mindre triste historier.

Dræbte civil - og datter?

Fire af dem - Khodor Zidan, Maher Kurani, Mohammed Sorour og Hussein Suleiman - er Hizbollah-militante taget til fange under den 34 dage lange krig, bortførelsen af Regev og Goldwasser udløste. Ældst er Kurani på 32 år, gift og far til et barn.

Samir Kontar, den mest prominente fange og en 46-årig druser fra bjergbyen Aabey syd for Beirut, har siddet fængslet siden 1979 og blev over tid et nationalt symbol i Libanon i almindelighed og for den shia-muslimske milits i særdeleshed.

Som 16-årig var Kontar allerede veteran i Palestinian Liberation Front, en radikal fløj i PLO, ledet af Abu Abbas, kendt fra Achille Lauro-kapringen i 1985. Han sad fængslet i Jordan i 1978 for militant aktivitet mod israelske mål, og året efter gik han sammen med tre andre i land fra en gummibåd på stranden ved Nahariya, seks kilometer syd for den libanesiske grænse.

542 års fængsel

Han har erkendt, at han skød og dræbte en politibetjent og civilisten Danny Haran, hvis fire-årige datter også blev dræbt. Israelerne siger, at vidner så Kontar knuse hovedet på pigen med en geværkolbe.

Selv siger han, at pigen døde i krydsilden i den skudveksling, som også medførte, at to af de fire PLF-militante blev dræbt. Moderen, som havde gemt sig i en luftskakt i parrets lejlighed, kvalte af vanvare en to-årig datter for at hindre barnets gråd i at røbe skjulestedet.

Kontar blev idømt i alt 542 års fængsel, og i de otte fange-udvekslinger, der har fundet sted mellem Israel og Hizbollah siden 1991, har israelerne hver gang afvist at løslade ham.

Baraks kugler

I fængslet har han ledet flere sultestrejker og fange-oprør, der medførte dødsfald, og han var talsmand for sine medfanger. Han har gennemført et sociologi-brevstudium ved et Tel Aviv-universitet med eksamen i to specialer: 'Militære overraskelser i 2. Verdenskrig' og 'Modsætningen mellem sikkerhed og demokrati i Israel'.

Af de 199 lig, Israel har afleveret til Hizbollah som led i bytte-aftalen, er adskillige palæstinensere, bl.a. de jordiske rester af Dalal Mughraby, en kvindelig militant, der i 1978 anførte en gruppe, der kaprede en bus på kystvejen ved Cesaria. Terror-aktionen endte med, at bussen blev sprængt i luften med 35 israelske dødsofre, heraf 13 børn. Dalal Mughraby blev dræbt af lederen af den israelske sikkerhedsstyrke, Ehud Barak, den senere premierminister og nuværende forsvarsminister, der for åbent kamera tømte sin pistol i hendes krop.

En pigeskole i Hebron er nu opkaldt efter hende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Aagaard

Kære Lasse Ellegaard - er det nu rigtigt, at "Dalal Mughraby blev dræbt af lederen af den israelske sikkerhedsstyrke, Ehud Barak, den senere premierminister og nuværende forsvarsminister, der for åbent kamera tømte sin pistol i hendes krop."? Så vidt jeg er orienteret døde Dalal Mughraby som et direkte resultat af, at hun og hendes våbenfæller valgte at sprænge bussen i luften. Altså en tidlig palæstinensk selvmordsbomber. Når det er sagt, er det naturligvis forkasteligt at Ehud Barak skændte Dalal Mughrabys lig ved at tømme sin pistol i hendes krop.