Læsetid: 3 min.

Sharia Holiday

Mens turismen i Mellemøsten stiger, vokser markedet for sharia-hoteller, med adskilte swimmingpools, halalkøkken og alkoholfri bar. Konceptet kommer snart til Europa
Markedet for rejseprodukter til rettroende muslimske turister er i kraftig vækst. Rundt om i verden ses tækkelige badedragter som denne -burkini- fra Sydney oftere og oftere, og en hotelkæde med sharia-luksus er undervejs.

Markedet for rejseprodukter til rettroende muslimske turister er i kraftig vækst. Rundt om i verden ses tækkelige badedragter som denne -burkini- fra Sydney oftere og oftere, og en hotelkæde med sharia-luksus er undervejs.

Tim Wimborne

Udland
19. juli 2008

Der ligger en bibel på hvert et hotelværelse i Europa. Men kun få hoteller udpeger retningen mod Mekka. På den internetbaserede hotel-guide Holiday Islamic kan praktiserende muslimer finde hoteller rundt omkring i verden med halal-køkken, alkoholfri bar, og adskilte bederum for mænd og kvinder.

"Vi vil hjælpe vore brødre og søstre med at finde passende hoteller for deres næste rejse - om Gud vil," skriver ophavsmændene. Indtil videre er det småt med udbuddet, men flere er på vej.

"De islamiske hotel-produkter efterspørges i stigende grad og vil nå 10 procent af andelen på verdensmarkedet på kort sigt," vurderer Abdulla Almulla for Global Travel Industry News. Abdulla Almulla er bestyrelsesformand for hotelvirksomheden Almulla Hospitality, der planlægger 150 nye sharia-hoteller, der skal starte op i Mellemøsten, men som primært skal etableres i Europa.

Et livsstilsvalg

Virksomheden har base i Dubai, der fik sit første sharia-hotel sidste år. Hoteller uden alkoholservering og svinekød er langt fra noget nyt, og har altid eksisteret i Saudi Arabien, Qatar og Kuwait.

Men de nye sharia-hoteller baserer sig på mere end blot tradition. De er udtryk for et livsstilsvalg fra en type bevidst forbruger, der er på vej frem i Mellemøsten, og det kommer til udtryk i den måde, hvorpå Almulla Hospitality har udviklet konceptet for de 150 nye hoteller, der skal opføres indenfor de næste fem år.

Det fortæller Stewart Jack, der er chefkonsulent på projektet og ansat i det ansete britiske investeringskonsulentfirma Jasper Capital.

"Hele hotellet er bygget op om sharia-principper. For eksempel er det bygget på en speciel måde, så sengene ikke vender mod Mekka, og toiletterne heller ikke gør. Kunsten på væggene må ikke afbillede menneskekroppen. Men hotellerne henvender sig til alle rejsende, som efterspørger den rolige zen-stemning, der vil være på sådan et hotel, hvor der hverken er fulde mennesker eller underholdning om aftenen," siger Stewart Jack. Han vurderer, at markedet for sharia-hoteller er i vækst i Mellemøsten. Indtil videre er mindst fire hotelkæder i gang med at omstrukturere en del af deres hoteller til sharia-konceptet. Almulla Hospitality er dog endnu de eneste, der har planer om en hel hotelkæde under det samme sharia- koncept.

Stigende turisme

Turisme-industrien er i vækst i Mellemøsten. Ifølge FN-organisationen World Tourism Organisation (WTO) steg antallet af ankomster i regionen med 16 procent mellem 2007 og 2008 - den største stigning på verdensplan. Og i de sidste tre måneder har stigningen været på 12 procent. Især Saudi Arabien fylder i statistikken med en vækst i antallet af tilrejsende på 33 procent i de sidste tre måneder.

Men turister fra Mellemøsten søger også væk fra regionen, når de skal på ferie. Det vurderer Mohmood Al Koofi, der er admini-strerende direktør i REEF, en ejendomsinvesteringsvirksomhed i Dubai, der kun investerer i projekter, der overholder det islamiske forbud mod at modtage og opkræve renter.

"Saudi Arabien er den største eksportør af turister i Mellemøsten, og indtil videre har ingen bekymret sig om dette segment. Og jeg spørger mig selv: Hvorfor har vi ikke tænkt på det noget før," siger han til Global Travel Industry News.

Lugten af alkohol

Ligesom der er nogen, der ikke bryder sig om lugten af tobak, "så er der også nogen, der ikke bryder sig om lugten af alkohol", siger Mohmood Al Koofi.

"De fleste hoteller i Mellemøsten anviser retningen for Mekka, og europæiske hoteller er begyndt at gøre det samme. Når Marriott-hotellerne kan have biblen på værelset, kan muslimske hoteller også have koranen," siger Mohmood Al Koofi, der er tryg ved tanken om, at hans familie kan tjekke ind på et hotel, hvor der ikke serveres alkohol. Han mener, at markedet har en fremtid, også i Europa.

Det er især byer som Paris og London, som er i søgelyset for Steward Jack, fordi de fleste muslimske turister kommer her. Men Skandinavien er også en mulighed:

"Vi kigger på Skandinavien, og så snart vi mener, der er et marked for det i Danmark, vil vi også etablere os her," siger Steward Jack.

"Vi bekymrer os ikke om tørklædedebatten, da vi vurderer, at den mest foregår i skolerne i Europa, og det forhindrer ikke muslimer i at rejse dertil."

Men indtil videre er Danmark ikke et egnet emne. Den danske interesseorganisation for hotel- og restaurationsbranchen, Horesta, har heller ikke modtaget nogen henvendelser fra folk, der ønskede at etablere et sharia-hotel i Danmark.

"Men de skal være velkomne," siger Allan Agerholm, der er medlem af bestyrelsen.

"Jeg vil blot råde dem til ikke at kalde det et sharia-hotel, da det måske giver de forkerte associationer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Jeg er ganske sikker på, at de hvis de kommer til Danmark og Europa opdager at de bryder adskillige love, herunder køns-ligestillings-lovene.
Kort sagt: Hold jer væk. Hvad I gør hos jer selv, kommer ikke andre ved, men aldrig skal tro bestemme over noget menneskes liv mere - i Europa.

Ja, det lyder som en rigtig god familiferie.

Martin Kristensen

Så vil jeg lige gå imod trenden...jeg synes nemlig det er en fin ide.

Hvis folk ønsker noget specielt, og der er tilstrækkelig mange af dem, så lad os da endelig tilbyde dem det. Kønsdiskrimnationsregler skal selvfølgelig holdes, men separate rum er jeg sikker på man kan få lov til til hvis forholdene er ens.

Kedelige hoteller, måske, men hvis man bruger 90 dage+ om året rundt om på hoteller så er et stille, ikke-larmende hotel slet ikke nogen dum ide.

Sålænge de betaler for det´, hvorfor blande sig?. Husk lige det der ak så yndede ordsprog fra DF'ere og venner 'Den der betaler for gildet, bestemmer musikken.' I samme dur kan man så sige: 'Den der betaler for hotelopholdet, bestemmer servicen.'

Angelica Correa

OMG! Betyder dette at vi allerede har sharia i Danmark?!

http://www.aok.dk/byen-rundt/charlottenlund-soebad

Ring til politiet!

Vores sharia-sportsverden må også reformeres straks! Det kan ikke passe at mænd og kvinder skal løbe rundt på hver deres fodboldbane. Ren halal!

"Problemet er jo at de som de mener er nødvendigt for at overholde deres religiøse regler er stik mod alt der er dansk."

Ja, og tænk sig: en bar UDEN ALKOHOL. Føj for en mangel på dansk frisind! Det må forbydes!

Man kunne jo også se på sagen sådan her: Det her hotel-koncept gør jo ingen mennesker fortræd. Konceptet er for helvede ikke at bure kvinderne inde mens mændene nyder livet.
Og kulturel udveksling er i det hele taget en god ting, fordi det skaber grobund for forståelse. Det kunne jo ligefrem ende med at nogen af de muslimske turister faldt for den frie omgangsform mellem kønnene herhjemme.

Hvordan tror I forresten sydspanierne har det med at danskerne og englænderne kommer ned og smadrer hele kystlinien med deres alkohol-religion? De hader dem som pesten. Ikke fordi de har deres egne skikke med, men fordi de ter sig som om de er undtaget fra spansk lovgivning.
Og hvad tror I det har gjort ved Thailand at gamle vesterlandske grisebasseturister tager deres outrerede seksuelle lyster med derned?
Folk tager deres skikke med sig når de rejser. Det er ikke en privilegium der er forbeholdt for vesterlændinge - i hvert fald ikke når resten af verden får råd.

Og tænk at nogen gider hidse sig op over at andre gerne vil nyde et stille og roligt ophold på et røvkedeligt hotel.

Vibeke Nielsen

Jeg synes heller ikke det lyde mere sindsoprivende end en blanding af en muslimsk udgave af et afholdshotel og et kurcenter. Hvorfor gider man egentlig at bruge en hel artikel på det? Er det også en sensation, at der findes kvindehoteller, missionshoteller, homohoteller og halløjhoteller? Der findes sikkert også veganerhoteller, hvis man leder nok....og....hvad....så? Var det noget med en hel artikelserie med specialhoteller? Hvor man kan få en bamse med i seng og hvor de har spejle i loftet og senge, der vibrerer, hvis man trykker på en knap?

Heinrich R. Jørgensen

C. Nielsen,

hvis der er et marked for Sharia hoteller, kurbade, sportshoteller eller noget andet, så lad dog nogen etablere og drive sådanne virksomheder.

Hvorfor skulle nogle finde anledning til at synes, der bør lovgives om, at der skal drives hoteller efter sådanne koncepter? Hvilken interesse har staten i at påbyde om noget sådan?

Noget puritanere derimod kunne lovgive om, var forbud mod minibarer på hotelværelser. Det er mig bekendt ikke sket endnu. Det har sikkert en del at gøre med, at de fleste er enige om, at det ville være en utidig indblanding i folks privatliv. Når der end ikke forsøges lovgivet i det små, hvorfor så frygte at der ville blive lovgivet i det store?

Angelica Correa

Noget andet puritanere kunne finde på at lovgive om er, at der må være maks. 10 års aldersforskel mellem partnere i blandede ægteskaber, hvis de vil bor her i landet. Alt andet vil jo være noget griseri.

Heinrich R. Jørgensen

Peter Olesen,

min pointe med minibarer er såmænd blot, at puritanere næppe ville være i stand til at forbyde disse, om så de ville. Og sådanne puritanere findes faktisk i den virkelige verden...

Hvilke puritanere findes, der måtte ønske at lovgive om Shariahoteller? Jeg kan ikke få øje på dem.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Ah. Hold nu op. Jeg er mildest talt ikke tilhænger af sharia, men folk må sgu da selv om, hvordan de holder ferie.

Det lyder da mere konstruktivt end unges drukferier, for slet ikke at tale om sexferier i Thailand , hvor folk voldtager sexslaver ... Tiden kan faktisk bruges på andet end at skeje ud med hor og druk.

Vilhelm von Håndbold

"om Gud vil" hedder 'gudskelov' på dansk.

Heinrich R. Jørgensen

Jakob Schmidt-Rasmussen:
"Ah. Hold nu op. Jeg er mildest talt ikke tilhænger af sharia, men folk må sgu da selv om, hvordan de holder ferie."

Mange tak for de ord, Jakob :-)

Anders F. Theut

"""Jeg vil blot råde dem til ikke at kalde det et sharia-hotel, da det måske giver de forkerte associationer."""

Det har den kloge HORESTA-mand nok ret i.

Og som han også siger, de skal være velkomne. Det er allerede sagt ganske fint i nogle af de tidligere indlæg, folk må, indne for lovens rammer, selv bestemme hvordan de tilbringer deres ferie.

(men der skal nok være en eller anden hystade i Folketinget der mener at der skal lovgives om forbud mod tørklæder på hovedet af receptionister, kort efter det første hotel åbner i DK...)