Læsetid: 2 min.

Advokaten der talte Rusland midt imod

Georgiens præsident, Mikhail Saakasjvili, er elsket og hadet. Men fremfor alt har han et temperament, der ikke let lader sig tøjle
Udland
14. august 2008

Siden Georgiens nu 40-årige præsident, Mikhail Saakasjvili, blev valgt i januar 2004 efter den overvejende fredelige Rosenrevolution, er Georgiens forhold til Rusland blevet stadigt værre. Den amerikansk uddannede advokat, der taler flydende engelsk, fransk, russisk og ukrainsk, har lovet de georgiske vælgere, at han vil genoprette Georgiens kontrol med de to udbryderregioner Abkhasien og Sydossetien, som har tætte bånd til Rusland.

Samtidig har han blikket fast rettet mod Vesten med det langsigtede mål om at gøre Georgien til medlem af såvel Nato som EU. Hans ønske om at blive en tæt allieret med Vesten, her ikke mindst USA, fik ham til at bidrage med ikke færre end 2000 georgiske soldater i den amerikanskledede koalition i Irak.

Det er alt sammen noget, der har ført ham på kollisionskurs med Rusland, som stadig betragter den tidligere sovjetrepublik Georgien som en del af sin interessesfære.

Den foreløbige kulmination kom i sidste uge, da striden mellem Georgien og Rusland udviklede sig til egentlig krig.
Saakasjvili har, siden han kom til magten, forsøgt at forvandle Georgien til et vestligt demokrati i stil med det, han oplevede under sine lange ophold i USA og Frankrig, inden han vendte hjem til Georgien.

Autoritær lederstil
Det var det, der gav ham medvind og folkelig opbakning, da han under Rosenrevolutionen udfordrede sin forgænger på posten, den tidligere sovjetiske udenrigsminister Eduard Sjevardnadse.
Men i den senere tid har hans modstandere beskyldt ham for at udvise den selvsamme autoritære lederstil, som han tidligere opponerede imod.

Hans tilhængere hylder ham imidlertid som en lidenskabelig og patriotisk leder, hvis handlekraft og energi har forvandlet Georgien. Hans kritikere betegner ham på den anden side som bombastisk, impulsiv og konfrontationssøgende. Under alle omstændigheder er Saakasjvili en mand, der ikke på nogen måde skjuler sine følelser og meninger, som han ofte udtrykker i utvetydige, men tit også overdramatiserede vendinger.

Kritikere siger, at det er Saakasjvilis frembusende væremåde, der i sidste ende udløste en krise af koldkrigsdimensioner, da Saakasjvili natten til fredag i sidste uge sendte sin hær ind i Sydossetien. Det er en krise, som i sidste ende kan betyde, at Georgien for altid mister Sydossetien og Abkhasien.

Saakasjvili er hollandsk gift og har to sønner.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her