Læsetid: 3 min.

Agurketid i Padanien

Decideret agurketid kender man ikke i Italien. Medierne kan altid servere en blanding af mafia, mord og ulykker - eller de kan få hjælp af politikere, der kvajer sig
Udland
6. august 2008
Umberto Bossi, leder af partiet Lega Nord, har vakt skandale ved at give den italienske nationalhymne -fingeren- ved et partistævne i Padova.

Umberto Bossi, leder af partiet Lega Nord, har vakt skandale ved at give den italienske nationalhymne -fingeren- ved et partistævne i Padova.

Giuseppe Cacace

Agurker smager ikke af så meget. Derfor er den vandholdige grøntsag en sjælden gæst i det italienske køkken, og decideret agurketid kender man ikke til i Italien. Når italienerne holder sommerferie i august, kan medierne altid servere en lækker blanding af mafia, mord og ulykker, køb og salg af fodboldspillere, bestikkelsesskandaler, billeder af bådflygtninge og billeder af de kendte på badeferie.

På grund af dette overflødighedshorn af godt stof og nidkær politisk kontrol med nyhedsformidlingen har historier, der i andre lande ville blive betragtet som opsigtsvækkende og skandaløse, kun kort levetid i de italienske medier. Således gik det også med denne historie om Umberto Bossi, reformminister i Silvio Berlusconis regering og enevældig leder for partiet Lega Nord. Tidligere gik Lega Nord ind for en opsplitning af Italien, men med tiden er partiet blevet stuerent og arbejder nu blot for en føderalistisk indretning af den italienske stat. Da Bossi forleden gav den italienske nationalhymne fingeren under et partistævne i Padova, kunne man dog godt komme i tvivl om den nye politiks oprigtighed.

Reformminister Bossi

I 1996 kundgjorde Bossi oprettelsen af en selvstændig norditaliensk republik, Padanien. I en tale året efter sagde han:

"Når jeg ser det italienske flag bliver jeg vred. Jeg bruger trikoloren til at tørre mig i røven med."

I 2001 blev Bossi derfor idømt et år og fire måneders fængsel for vanhelligelse af flaget - en straf han naturligvis ikke skulle afsone.

Men i mellemtiden havde partiet altså officielt opgivet drømmen om et frit Padanien, og i 2004 fik Bossi et slagtilfælde, som har medført delvis lammelse i venstre side og beskadigelse af talecentret. Han har dog aldrig sluppet grebet om sit parti og var således selvskreven til en tung ministerpost i Berlusconis regering, da Lega Nord blev den store vinder ved valget i april. Nu har han ansvaret for institutionelle reformer.

Forsvarsminister Ignazio La Russa fra det tidligere fascistparti Alleanza Nazionale, som nu indgår i Berlusconis Popolo della Libertà, krævede prompte en undskyldning for Bossis fornærmende gestus. Men da den udeblev, var regeringen med mediernes velvillige hjælp hurtig til at arkivere sagen.

Ryanair som revser

I stedet fik den italienske korttidshukommelse uventet hjælp fra det irske flyselskab Ryanair, som brugte et billede af Bossi med fremstrakt langemand i en reklame med teksten:

"Minister Bossi meddeler de italienske passagerer: 'Regeringen støtter Alitalias høje priser og de hyppige strejker i Alitalia og vil skide på de italienske passagerer.'"

Tidligere på året blev Ryanair tvunget til at betale 60.001 euro i erstatning til Carla Bruni og Nicolas Sarkozy, fordi flyselskabet havde brugt et billede af parret i en reklame. Men det har sikkert godt kunnet betale sig. Ryanair er i hvert fald ikke bange for at blande sig i sagen om Alitalia, som Berlusconi brugte i sin patriotiske propaganda i valgkampen.

Flyselskabet, der er tæt på at gå konkurs, var ved at blive solgt til Airfrance-KLM. Men køberne trak sig, da Berlusconi gjorde det til en mærkesag at beholde Alitalia på italienske hænder, og Bossi samtidig mobiliserede græsrødderne i sit parti til protester mod udsigten til flere arbejdspladsnedlæggelser i lufthavnene i Milano-området. Alle i regeringen var enige om at fordømme Ryanairs reklame som vulgær, men en talsmand for selskabet har afvist kritikken:

"Så længe den italienske regering bliver ved med at holde liv i et selskab, som er på fallittens rand, vil italienerne fortsat se, at deres skattepenge går til spilde, og at den fri konkurrence kvæles."

Endnu inden den selskabskonstruktion, som skal redde Alitalia, er helt på plads, har Berlusconi med vanlig optimisme afsløret det nye slogan: "Jeg elsker Italien, jeg flyver med Alitalia."

Student pr. dekret

Tilbage til reformminister Bossi, som for nylig foreslog, at dommere skal udpeges ved folkeafstemninger, hvilket næppe vil være klogt i et land, som lider under udbredt korruption.

Forleden dumpede Bossis søn, Renzo, til studentereksamen, og da padanernes leder talte i Padova, foreslog han derfor at forbyde syditalienske lærere at undervise og eksaminere elever i Norditalien. Kun få dagblade har påpeget, at Bossis kone er lærerinde og sicilianer. Til gengæld har vittige hoveder startet en underskriftsindsamling for en særlov, så Renzo Bossi kan bestå sin studentereksamen per lovdekret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her