Læsetid: 2 min.

Al-Qaedas nummer tre dræbt

Manden, der har taget ansvaret for selvmordsbombningen af den danske ambassade i Pakistan i juni, er blevet dræbt af pakistanske hærstyrker
Udland
13. august 2008

Nummer tre på al-Qaedas rangstige og manden bag bombningen af den danske ambassade i Islamabad, Abu Saeed al-Mashi, er død efter kampe mellem Taliban og den pakistanske hær. Abu Saeed al-Mashi tog umiddelbart efter bomben mod den danske ambassade den 2. juli i år ansvaret for terrorangrebet.

"Angrebet var en hævnakt mod den vantro stat kaldet Danmark, der offentliggjorde tegningerne, som var fjendtlige mod Allahs budbringer," lød erklæringen fra Abu Saeed al-Mashi umiddelbart efter bombningerne.

"Al-Qaedas ledende finansielle figur," som 11. septemberkommissionen kaldte ham, blev dræbt i kampe i Bajadur-provinsen tæt ved den afghanske grænse. I samme provins er op mod 160 talibanere blevet dræbt i kampe med den pakistanske hær siden sidste onsdag.

"Abu Saeed al-Mashi var at betragte som en af toplederne i al-Qaeda," bekræfter en anonym pakistansk militærkilde.

Al-Mashi var steget i graderne, efter fem af al-Qaedas tidligere tredjeøverstbefalende enten er blevet dræbt eller har overgivet sig.

"Nu er endnu en vigtig person væk fra al-Qaeda-toppen. Det vil klart have en negativ indflydelse på dem," siger Mahmood Shah, tidligere sikkerhedschef i den nordvestlige del af Pakistan, hvor de seneste kampe har fundet sted.

Abu Saeed al-Mashi havde gjort sig bemærket ved flere lejligheder. Blandt andet fortalte han sidste måned til en pakistansk tv-kanal, at det var muslimer fra Mekka i Saudi-Arabien, der stod bag bomben mod den danske ambassade i Pakistan. Abu Saeed al-Mashi havde siddet fængslet sammen nummer to i al Qaeda-hierarkiet, Ayman al-Zawahri, efter attentatet på den egyptiske præsident Anwar Sadat i 1981.

14 dræbt i Peshawar

Andetsteds i Pakistan blev mindst 14 mennesker dræbt, og 12 andre blev såret, da en bus fra det pakistanske luftvåben i dag blev ramt af en bombeeksplosion på en bro ved Peshawar. Blandt ofrene var en femårig pige, oplyser myndighederne efter den seneste af en lang række blodudgydelser i Pakistans urohærgede nordvestlige område nær grænsen til Afghanistan.

Chefen for det pakistanske indenrigsministerium, Rehman Malik, sagde, at han mistænker militante med bånd til terrornetværket al-Qaeda for at stå bag bombeangrebet. Han sagde dog ikke, hvorvidt angrebet kan være en gengældelse for det pakistanske militærs offensiv mod talibanfolk i regionen.

Angrebet skete, da 18 soldater i en Mazda var på vej til luftbasen Badaber i udkanten af provinshovedstaden i det nordvestlige Pakistan.

Ifølge politiet var der fem civile blandt de dræbte. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her