Læsetid: 2 min.

ATP kræver kulegravning af Cheminova

ATP er utilfreds med ny Cheminova-affære og kræver uvildig kulegravning. Aarhus Universitet ser ingen grund til at anfægte kemivirksomhedens etik, siger rektor
Cheminova bliver nu udsat for stærk kritik fra mindretalsaktionæren ATP, der ønsker en kulegravning af, hvorvidt virksomheden lever op til sine egne løfter om at opføre sig socialt ansvarligt.

Cheminova bliver nu udsat for stærk kritik fra mindretalsaktionæren ATP, der ønsker en kulegravning af, hvorvidt virksomheden lever op til sine egne løfter om at opføre sig socialt ansvarligt.

Nelson Almeida

Udland
19. august 2008

Mindretalsaktionæren ATP afkræver Cheminova en uvildig kulegravning af, hvorvidt kemivirksomheden lever op til sine egne løfter om at opføre sig socialt ansvarligt. Det sker efter blæst herhjemme om indblanding i de brasilianske myndigheders godkendelsesprocedurer for en farlig sprøjtegift, som den danske koncern sælger i Brasilien. Imens ser hovedaktionæreren, Aarhus Universitet, ingen akut grund til at tage affære over for Harboøre-virksomheden.

ATP er utilfreds med, at der nu er skabt fornyet blæst om Cheminova om forhold, som den børsnoterede virksomhed ikke har underrettet investorerne og aktiemarkedet om, siger fondsdirektør Bjarne Graven Larsen til Ritzau. Han henviser til, at Auriga for et par år siden under lignende blæst om sprøjtemidlet methyl parathion lovede at vise åbenhed om Cheminovas dispositioner. Virksomheden lovede også at fastlægge retningslinjer for social ansvarlighed.

"Det er ekstra skuffende for os aktionærer, at der nu kan komme en sag, som vi ikke kender til. Og det er ikke tilfredsstillende. Man må stille et stort spørgsmålstegn ved, om de agerer i selskabet - og helt ud i selskabets datterselskaber - efter den politik om social ansvarlighed, som de har meldt ud," siger fondsdirektøren.

Foruden en uvildig kulegravning af virksomhedens fremfærd afkræver ATP også Harboøre-virksomheden et løfte om, at Cheminova sørger for "ikke at lægge hindringer i vejen" for, at de brasilianske myndigheder undersøger, om de skulle finde grund til helt at forbyde methyl parathion, sådan som EU har.

"Vi regner med at høre fra bestyrelsen relativt snart," siger fondsdirektøren om pensionsfondens henvendelse til Cheminovas moderselskab, Auriga, der er ret usædvanlig. Også Lønmodtagernes Dyrtidsfond har en stor aktiepost i Auriga.

Forbudt i Danmark og EU

De brasilianske sundhedsmyndigheder og danske politikere har kritiseret, at Cheminova sammen med en lokal brancheorganisation i Brasilien har klaget til domstolene over et truende forbud mod et giftigt sprøjtemiddel. Sprøjtemidlet har i årevis været forbudt både i Danmark og EU.

Hos Aarhus Universitet slår rektor Lauritz B. Holm-Nielsen fast, at universitetet har tiltro til, at kemikoncernen har moralen i orden i Brasilien.

Først til efteråret, når kemikoncernen aflægger halvårsrapporter, vil universitetet selv bore i sagen via sine bestyrelsesrepræsentanter fra universitetets forskningsfond, siger rektor.

Socialdemokraterne og SF opfordrer universitetet og de øvrige aktionærer til at få Cheminova til at droppe retssagen mod de lokale sundhedsmyndigheder, der lægger op til forbuddet mod en produkttype af methyl parathion i den særligt høje fareklasse I.

Men rektoren afviser, at det skulle være nødvendigt. I modsætning til S og SF ser han ingen etiske problemer i, at Cheminova deltager i sådan en indsigelse i kraft af sin tilstedeværelse med et datterselskab i Brasilien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her