Læsetid: 3 min.

Med Bétancourts befrielse overtrådte Colombia FN-konvention

Colombianske specialstyrker frigav deres egne videooptagelser af -Operation Jaque-, hvorved den fransk-colombianske politiker og tidligere præsidentkandidat, Ingrid Bétancourt (t.v.), blev befriet sammen med tre amerikanere og 11 colombianske soldater fra FARC-guerillaer i junglen den 2. juli. På fotoet ses Ingrid Bétancourt i det øjeblik, hun forstår, at hun er blevet befriet - med en uidentificeret soldat.

Colombianske specialstyrker frigav deres egne videooptagelser af -Operation Jaque-, hvorved den fransk-colombianske politiker og tidligere præsidentkandidat, Ingrid Bétancourt (t.v.), blev befriet sammen med tre amerikanere og 11 colombianske soldater fra FARC-guerillaer i junglen den 2. juli. På fotoet ses Ingrid Bétancourt i det øjeblik, hun forstår, at hun er blevet befriet - med en uidentificeret soldat.

Mauricio Duenas

Udland
9. august 2008

Det lignede århundredets mediesejr. Den colombianske guerilla FARC blev narret af den colombianske hær til at overdrage sine mest prominente fanger, herunder fransk-colombianske Ingrid Bétancourt. Ved at give sig ud for at være humanitære arbejdere - med logo fra en fiktiv organisation - fik forklædte colombianske soldater i al fredsommelighed lokket guerillaen til at overdrage dem sine fanger.

Den colombianske højrepræsident, Álvaro Uribe, kan nu sole sig i rekordhøj popularitet. Der er angiveligt indsamlet fem mio. underskrifter for en folkeafstemning om en forfatningsændring, som skal tillade ham at stille op til en tredje præsidentperiode.

Fortrængte skyggesider

Uribe var i forvejen populær, fordi den krigstrætte befolkning er taknemmelig over, at den som noget nyt kan færdes i storbyer og på hovedveje uden overdreven frygt for kidnapning eller attentater.

Præsidentens uforsonlige kurs - hjulpet af massiv nordamerikansk militær bistand - har bragt guerillaen i defensiven. Den økonomiske vækst er stigende - nu på syv procent årligt.

Ingrid Bétancourts befrielse afleder opmærksomheden fra en række skandaler: Det er afsløret, at et parlamentsmedlem blev bestukket i 2006 for at sikre støtte til en forfatningsændring, der tillod præsident Uribe at søge et første genvalg. Endvidere er 60 politikere fra Colombias regerende højrefløj, heraf 30 parlamentarikere (heriblandt præsidentens fætter) blevet arresteret for deres forbindelser til de højreorienterede dødspatruljer, som står for størstedelen af de politiske mord i Colombia. I USA blokerer det demokratiske flertal i kongressen for en frihandelsaftale med Colombia bl.a. på grund af de mange mord på fagforeningsfolk i landet.

Men verdenspressens billeder af den taknemmelige Ingrid Bétancourt iført militærjakke arm i arm med Uribe efter befrielsesaktionen overblænder de mere skyggefulde sider af den hårdhændede colombianske regerings politik.

Misbrug af emblem

Nye oplysninger tager glansen af den tilsyneladende gnidningsløse, spektakulære aktion. Først fremgik det af fotografier, at en af de forklædte soldater havde brugt Røde Kors' emblem under aktionen. Dette er i strid med Genève-konventionen, idet Røde Kors' emblem skal være en garanti for neutralitet og upartiskhed. Det skal sikre, at organisationens medarbejdere kan færdes risikofrit i konfliktområder og arbejde til gavn for ikke mindst civile ofre. Uribe undskyldte misbruget og forklarede, at en soldat - forklædt som humanitær arbejder - havde iført sig logoet, fordi han under aktionen blev nervøs ved synet af guerillasoldaterne.

Mandag udsendte tv-stationen RCN imidlertid militærets optagelser af aktionen og optakten med træning af de implicerede soldater.

Videoen er propaganda for hæren underlagt musik af Metallica og et mandskor, mens en stemme beretter om "de heroiske soldater". Men optagelserne viser, at det omstridte emblem allerede blev anvendt under træningen. Misbruget var altså - i strid med præsidentens udtalelser - en overlagt handling, der indgik i strategien, der skulle få guerillaen til at udlevere sine fanger.

Røde Kors har udtrykt sin "dybe bekymring" over overtrædelsen af internationale humanitære regler. Colombias udenrigsminister har undskyldt, mens præsident Uribe har kaldt de ansvarlige for frigivelsen af videoen om aktionen for "landsforrædere", fordi de angiveligt bringer de deltagende soldater i fare.

Mens befolkningen for tiden synes immun over for kritik af præsidenten, undergraver afsløringen Colombias i forvejen flossede internationale troværdighed.

Det er bl.a. kommet frem, at den colombianske hær i marts gav vildledende oplysninger til Ecuador, da den i strid med international ret foretog et angreb på en FARC-base inde i Ecuador.

Colombias regerings modstridende forklaringer om befrielsesaktionen har afstedkommet spekulationer om, hvorvidt hele aktionen var en iscenesættelse. Forelå der en underhåndsaftale om dusør og frit lejde for FARC's fangevogtere? Hjælpeorganisationer lejer helikoptere (eller låner af FN), men ejer dem ikke. Den anvendte kamouflerede helikopter med påmalede fredsdue virker utroværdig og burde ikke have narret garvede guerillasoldater.

En ting synes derimod sikkert: Præsident Uribe vil fortsætte sin hardliner-kurs, der ikke udelukker nogen kneb, og som har givet ham heltestatus i store dele af befolkningen og måske kan sikre ham en ekstra periode på præsidentposten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her