Læsetid: 4 min.

BP går efter tjæresand: 'Back to Petroleum'

Indtil for nylig havde BP held med at profilere sig som det grønne olieselskab med sol og vind som fremtidsperspektiv. Nu følger man alle de andre i jagten på den sidste olie
Indtil december sidste år afholdt BP sig som det eneste store olieselskab fra at udvinde olie af tjæresand. Men nu vil selskabets ledelse have del i den lukrative, men klimabelastende udvinding.

Indtil december sidste år afholdt BP sig som det eneste store olieselskab fra at udvinde olie af tjæresand. Men nu vil selskabets ledelse have del i den lukrative, men klimabelastende udvinding.

Corbis Sygma

20. august 2008

Nu er der nogle, der forlanger, at BP skifter navn igen.

Det multinationale olieselskab, etableret for hundrede år siden og i et halvt århundred kendt som British Petroleum, meddelte i 2000, at bogstaverne BP fremover skulle læses som en forkortelse for Beyond Petroleum, 'hinsides olien'.

Selskabets gamle logo blev skiftet ud med en gulgrøn solsikke for at signalere, at BP nu sadlede om, satte miljøet i højsædet, vedtog egne klimamål og indledte milliardinvesteringer i sol og vind. BP optrådte hyppigt på lister over virksomheder, der drev den ny grønne revolution fremad.

Sådan er det ikke mere, hævder internationale miljøorganisationer. I lyset af selskabets dispositioner det seneste år bør BP på ny justere sit slogan, denne gang til Back to Petroleum, 'tilbage til olien', siger f.eks. Greenpeace.

Chefskifte

Anklagerne om tilbagefald er kommet, efter at den hidtidige øverste chef i BP, Lord Browne of Madingley, der personligt drev det grønne hamskifte, sidste forår trådte tilbage og blev erstattet af oliegeologen Tony Hayward.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Fredsted

"Hayward fastslog i oktober 2007, at BP's overordnede indtjening var utilfredsstillende, og at satsningen på vedvarende energi ikke havde givet noget synligt, positivt bidrag til kursen på BP-aktien."

Det siger vel det hele: Efter en lille sviptur til nye riller er pickup'en nu atter endt tilbage i den sædvanlige rille på LP'en "Hymner til Kapitalismen", og her forbliver den formodentlig lige indtil strømmen til anlægget forsvinder.