Læsetid: 3 min.

Iran bruger pokertrick for at vinde tid

Iran valgte i går at ignorere krav fra FN om ophør af berigelse af uran. Eksperter vurderer, at Iran bevidst forsøger at trække tiden ud. Jo længere tid, for handlingerne varer, jo bedre bliver Irans forhandlingsposition
Irans øverste atom-forhandler, Saeed Jalili (t.h.), hilser på EU-udenrigskoordinator, Javier Solana, i Teheran i juni.

Irans øverste atom-forhandler, Saeed Jalili (t.h.), hilser på EU-udenrigskoordinator, Javier Solana, i Teheran i juni.

Rouz Mehri

7. august 2008

Iran overleverede tirsdag, i et brev til EU, et negativt svar på den incitament-pakke, som de fem faste repræsentanter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland tilbød Iran til gengæld for en indstilling af landets formodede uranberigelse. En EU-diplomat udtaler, at brevet ikke indeholdt andre oplysninger, end at Iran ikke "er klar til at tage det næste skridt lige nu". Både USA og Storbritannien truer nu med at få gennemført yderligere FN-sanktioner over for Iran. Men eksperter vurderer, at den diplomatiske kurs kun er til fordel for Iran. Landet bruger bevidst de mange og langvarige forhandlinger til at vinde tid, mens de styrker deres position over for det internationale samfund ved at spille forhandlingsparterne ud mod hinanden.

"Iran spiller et slag poker, hvor de ikke nødvendigvis har de bedste kort på hånden. Alligevel bliver de ved med at bluffe modstanderne," siger Christopher Pang fra tænketanken Royal United Institute for Security Studies, RUSI, i London.

"Jo mere, det internationale samfund fortsætter af det diplomatiske spor, des mere styrkes Irans position. Iran har haft mulighed for at fortsætte af forhandlingssporet uden en klar deadline, samtidig med at de har afvist FN's incitament-pakke og gjort det klart, at ethvert angreb på Iran vil føre til massiv gengældelse."

Den opfattelse deler Justin Logan, Associate Director of Foreign Policy Studies ved den amerikanske liberale tænketank Cato Institute i Washington DC.

"Mens de internationale forhandlinger fortsætter, forsøger Iran at trække tiden ud. De er klar over, at jo længere tid, forhandlingerne fortsætter, jo bedre en aftale vil de være i stand til at få hevet hjem."

Iran splitter Vesten

Særlig uoverensstemmelserne mellem USA, Israel og EU mener Christiopher Pang, at Iran har formået at udnytte. USA nægter at udelukke militær intervention som en mulighed, men EU holder fast i, at en løsning bør findes gennem diplomatiske forhandlinger.

"Der er forskel på, hvilke muligheder der er tilgængelige i de enkelte landes politiske værktøjskasse. Både USA og Israel kan gå væsentlig længere i indsatsen over for Iran, end EU kan. EU-landene mangler for det første indenrigspolitisk opbakning. De ser helst ikke en tredje krig startet op i Mellemøsten. Men de europæiske lande har heller ikke de nødvendige midler til at udføre et angreb, fordi de blandt andet har soldater i Afghanistan," siger Christopher Pang.

Forhandlingerne mellem Iran og FN's Sikkerhedsråds fem faste medlemmer: Storbritannien, Frankrig, USA, Kina og Rusland samt Tyskland har kørt siden 2006 og har ført til, at FN i den forløbende tid har gennemført tre sanktionsrunder mod Iran.

Venter på ny præsident

Justin Logan mener, at Iran forsøger at trække forhandlingerne så langt ud, at den amerikanske præsident George W. Bush vil nå at forlade præsidentembedet, før forhandlingerne genoptages.

"Iran vil forsøge at trække tiden ud for at se, hvem der bliver den næste præsident i USA. Selv om Barack Obama har meldt hårdt ud over for Iran, er flere af den opfattelse, at han vil følge en mere diplomatisk linje end McCain, hvis han bliver præsident," siger Justin Logan og understreger, at det i USA særlig er de konservative eller dem, der betegnes 'høgene' i Bush-administrationen, der mistænker Obama for ikke at ville sætte ind over for Iran i tide. Derfor frygter Justin Logan også, at Bush vil gøre så meget for at skubbe på for yderligere sanktioner, før han forlader Det Hvide Hus, at sanktionerne bliver for svage til at få en reel indvirkning på processen.

Tiltroen til en løsning på konflikten ved hjælp af sanktioner er i det hele taget ikke stor, hverken blandt 'høgene' eller 'duerne' i USA, mener Justin Logan.

"Det er svært at se, hvordan det skulle være muligt for de seks stormagter at blive enige om en sanktionspakke, der kan skade Iran tilstrækkeligt. Det eneste, der måske kan rykke på Iran, er et totalstop for import af gas og benzin. Men en sådan løsning tror jeg ikke, de vil blive enige om, da flere af landene har en betydelig handel med Iran," forklarer Justin Logan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu