Interview
Læsetid: 3 min.

Iran står fast, uanset hvad

Iran er på kollisionskurs med Vesten om dets atomprogram, om menneskerettigheder, Israel, Muhammed-tegningerne, støtte til islamisk terror og meget mere. Irans viceudenrigsminister er i Danmark for at gyde olie på vandene
Irans egen raket, Safir Omid, der to gange med succes har løftet en satellit i kredsløb. Landets evne til at sende satellitter op er for Vesten et tegn på Irans forbedrede teknologi, som underbygger frygten for, hvad landet kan inden for atom-teknologi.

Irans egen raket, Safir Omid, der to gange med succes har løftet en satellit i kredsløb. Landets evne til at sende satellitter op er for Vesten et tegn på Irans forbedrede teknologi, som underbygger frygten for, hvad landet kan inden for atom-teknologi.

FARS AGENCY

Udland
30. august 2008

Iran har taget fredspiben frem. Det er i hvert fald det indtryk, som viceudenrigsminister for europæiske anliggender Mahdi Safari gerne vil formidle til danskerne oven på en række møder med den danske regering.

"Vi vil gerne genoprette det gode forhold til Danmark. Vi har historisk set haft gode forbindelser, ikke mindst på det økonomiske område, og det vil vi gerne have igen", siger den iranske minister. Han vil tydeligvis gerne lægge låg på såvel Muhammed-krisen som konflikten om det iranske atomprogram, men det betyder ikke, at Iran er parat til at opgive sine principper, understreger han.

Låg på Muhammed

Forholdet mellem Danmark og Iran nåede et nulpunkt i februar, da Teheran afviste Udenrigspolitisk Nævns ønske om at besøge landet. Årsagen var genoptrykningen af Jyllands-Postens forkætrede Muhammed-tegninger, som i 2006 kastede Danmark ud i den værste diplomatiske krise siden krigen. Dengang krævede Iran en uforbeholden undskyldning for fornærmelsen af verdens muslimer, men er nu tilsyneladende opsat på at slå en streg over sagen.

"Vi har protesteret over for den danske regering og sagt, at Danmark bør udvise respekt for andres religion og undlade at fornærme folks religiøse følelser. Der er ikke meget mere, vi kan gøre ved den sag," siger han og undlader omhyggeligt at støtte den boykot af danske varer.

"Det er ikke den iranske regerings politik at boykotte danske varer, men hvad iranerne privat vælger at gøre, er vi jo ikke herrer over."

Siden Muhammed-krisen er vor årlige eksport til Iran dykket fra mere end en milliard til omkring 800.000 kr.

Tæt på enighed

Også striden om det iranske atomprogram vil Safari gerne have ud af verden, og han mener faktisk, at forhandlingerne med EU's udenrigspolitiske chef, Javier Solana, er ved at nærme sig en afslutning. Forhandlingerne drejer sig både om, hvordan det iranske atomprogram fremover skal overvåges og om, hvordan en bredere samarbejdsaftale mellem Iran og EU kan strikkes sammen.

"På de seneste møder har Solana og den iranske chefforhandler, Saeed Jalili, udvekslet udkast til en aftale, og der er bemærkelsesværdig store sammenfald mellem de to udspil," siger Safari.

"Der er stadig enkelte formuleringer, vi ikke er enige om, men det er en meget lille del af aftalen", siger ham. Præcis hvad det er, EU og Iran er uenige om i de mørkelagte forhandlinger, vil Safari ikke ud med. Men han understreger, at Iran er meget interesseret i at nå en aftale.

"Vi er parat til at forhandle videre hvor som helst og når som helst," siger han.

Iran står fast

Men på ét punkt står Iran dog fast, siger den iranske viceudenrigsminister: At kunne bygge atomkraftværker.

"Det har vi ikke tænkt os at opgive under nogen omstændigheder. Men det skal selvfølgelig være inden for rammerne af ikke-spredningsaftalen (NTP)".

Og den overholder Iran, siger Safari:

"Det Internationale Atom Energi Agentur (IAEA) har fået svar på alle spørgsmål angående vores atomprogram. Vi har svaret på alt, både det, IAEA selv er kommet med og det, som er stillet af USA," siger han og tilføjer:

"IAEA har fået adgang til alle de faciliteter, som Iran er forpligtet til at vise frem ifølge bestemmelserne i NPT."

Når Iran står så fast på retten til at bygge atomkraftværker og oparbejde plutonium, skyldes det ifølge viceudenrigsministeren, at Iran har brug for energien.

Frygter ikke angreb

"Med en befolkning på 72 millioner mennesker er vi simpelthen nødt til at anvende atomkraft som energikilde. Selv om vi stadig har olie, har vi hårdt brug for udenlandsk valuta og er derfor nødt til at eksportere olie. Desuden er vi nødt til at sikre fremtiden. Olien varer jo ikke evigt," siger han og betegner Irans nuværende olieproduktion på 4,2 millioner tønder om dagen som et absolut maksimum. Heraf går 1,2 millioner tønder til eget forbrug.

Trods alle Irans forsikringer er USA og andre vestlige lande overbevist om, at Irans intentioner er alt andet end fredelige. Frygten er, at Iran i hemmelighed er ved at udvikle a-våben. Især Israel frygter, at Iran skal blive en atommagt og forrykke magtbalancen i Mellemøsten. De seneste måneder har israelske politikere i stadig barskere vendinger truet med at bombe de iranske atomanlæg - en trussel, som iagttagere frygter kan blive til virkelighed, hvis det viser sig umuligt at nå en aftale ad diplomatisk vej.

Selv om Israel i 1981 bombede Iraks atomanlæg Osirak til pindebrænde, løber Iran gerne samme risiko, forsikrer Mahdi Safari.

"Vi opfatter ikke de israelske trusler som reelle. De har snakket om at bombe Iran i 30 år. Det er ikke en trussel, de tør gøre alvor af," mener han.

"Men skulle de endelig finde på at angribe, så vil vi vide at komme med et passende svar."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Du håber, hvad?

Bush ønsker ikke et eftermæle som krigerisk.... så derfor er hans plan at... ?

Specielt nu hvor Russerne har meddelt at de muligvis vil sælge deres S-300 missilsystem til Iranerne.

Vilhelm von Håndbold

"Selv om Israel i 1981 bombede Iraks atomanlæg Osirak til pindebrænde"

Husk på at Osirak ikke var en reaktor til atomvåben!! Men at bombningen af Osirak DIREKTE initierede Saddams tilstræben efter atomvåben, som han fik hjælp til af Frankrig, Tyskland, USA og England helt op til 1989-90.

"Jeg er personligt glad for ikke skulle været presset at en sindsyg præsident (der indirekte er valgt af en flok højrereligiøse)."

Jeg går ud fra du ikke tænker på Georg W. Bush.

Iran har økonomiske problemer ( inflation, subsidierede fødevarepriser, forsømte investeringer i olieindustrien, for store militærudgifter, gammeldags landbrug, en elendig industriproduktion o m a.)

Dertil er der de politiske problemer som bl a ligger i, at demokratiet halter gevaldigt - en række opstillede kandidater måtte ikke stille op til sidste valg fordi de religiøse kontrollanter på forhånd vragede dem.

Så vidt jeg kan se, så kan den iranske befolkning ( i hvert fald i byerne )godt "snuppe" vestlig indflydelse, men regeringen kan ikke. I Saudi Arabien er det nærmest omvendt - kongefamilien er vestligt orienteret, medens befolkningen i overvejnde grad er afvisende over for vestlig "smitte". Det er en pudsig forskel - hvis det ikke var for den tåbelige iranske regering og det ortodokse "præsteskab" , så var Iran et mere oplagt makker for vesten end Saudi Arabien.

Poya Pakzad

.". bombningen af Osirak DIREKTE.initierede Saddams tilstræben efter atomvåben, som han fik hjælp til af Frankrig, Tyskland, USA og England helt op til 1989-90...."

10 års hjælp af verdens absolut mest avancerede højteknologiske atommagter og ingen spor af bomben overhovedet da Irak invaderes 22 år efter...

Elendige hjælpere ham Saddam har allieret sig med...

Vilhelm von Håndbold

^^ det er ikke rigtigt. Mange våben blev destrueret og desarmerede under den første amerikanske invasion, hvilket var åbenlyst efter FN inspektionerne.

"....hvis det ikke var for den tåbelige iranske regering og det ortodokse "præsteskab" , så var Iran et mere oplagt makker for vesten end Saudi Arabien."

Hvis vesten (USA) havde støttet den demokratisk valgte regering i stedet for at støtte kuppet mod denne og herefter holde hånden over Shahens diktatur, så havde vi måske heller ikke set en tåbelig anti-vestlig regering i Iran......

Vilhelm von Håndbold

....husk lige på at Iran ligner Islams frigørelsescenter ift. Saudi Arabien...