Læsetid: 1 min.

Kabul atter på afghanske hænder

Heftige kampe har de seneste dage kostet mindst 200 livet. To afghanske soldater er anholdt for fangedrab i det danske ansvarsområde
Her ses en deling afghanske betjente på politiakademiet i Kabul, som Danmark er med til at uddanne.

Her ses en deling afghanske betjente på politiakademiet i Kabul, som Danmark er med til at uddanne.

Charlotte Aagaard

Udland
29. august 2008

For første gang siden invasionen af Afghanistan i 2001 er den afghanske hovedstad, Kabul, på afghanske hænder. I går overdrog NATO formelt ansvaret for sikkerheden i Kabul til de afghanske myndigheder. I praksis bliver det det afghanske politi, som skal varetage sikkerheden i byen med assistance fra den afghanske hær ANA og den afghanske sikkerhedstjeneste NDS.

Overdragelsen er et symbolsk skridt, der skal markere det internationale samfund tillid til de afghanske myndigheder, der bl.a. har haft succes med at bringe antallet af selvmordsaktioner ned i forhold til sidste år. Det er også lykkedes politi og sikkerhedsstyrker at forhindre Taleban i at etablere sig i byen.

Antallet af afghanske politifolk er efterhånden oppe på 82.000 og antallet af soldater på 57.000. Målet er en stående hær på 120.000 mand, som kan overtage en stadig større del af ansvaret fra de 70.000 udenlandske styrker i landet.

Voldsomme kampe

Uden for Kabul er de NATO-ledede ISAF-styrker i gang med en større offensiv mod Taleban i Helmand-provinsen og i Kandahar.

Mindst 200 meldes dræbt de seneste tre-fire dage, heraf over 100 i Helmand-provinsen, hvor de danske styrker er udstationeret. Det er uklart, om de danske styrker i området har deltaget i kampene.

Ifølge internationale hjælpeorganisationer i Afghanistan er volden taget til i landet. Over 2.500 mennesker, heriblandt 1.000 civile, er blevet dræbt i årets første seks måneder.

To afghanske soldater blev i går anholdt efter at have skudt en fange i overværelse af danske og britiske soldater. Drabet skete onsdag, umiddelbart efter et sammenstød mellem oprørsstyrker og koalitionsstyrker nær den afghanske patruljebase Attal.

Pressetalsmand Tim Wiseman fra det britiske forsvarsministerium siger til flere medier, at man er i fuld gang med at undersøge omstændighederne omkring drabet.

Ifølge den danske forsvarskommando havde de danske soldater på stedet ingen mulighed for at nå at gribe ind. Berlingske Tidende rapporterer, at fangen var i hænderne på et britisk træningshold, da de afghanske soldater pludselig vendte deres våben mod briterne, truede dem væk og skød fangen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her