Læsetid: 3 min.

Kina ramt af terror kort før OL

På samme dag som OL-arrangørerne sagde, at de var forberedt på en trussel af enhver art, fandt et blodigt angreb sted i den vestlige del af Kina, som øger kinesernes nervøsitet over olympisk terror
Her ses etniske uighurske paramilitære politifolk uden for en moské i den overvejende muslimske Xinjiang-region, der i går blev ramt af et terrorangreb, hvor 16 grænsebetjente blev dræbt. Der findes ikke nyhedsbilleder fra selve stedet, den legendariske Silkevejsby Kashgar. Angrebet har sat alle alarmer i gang fire dage før OL i Beijing fredag.

Her ses etniske uighurske paramilitære politifolk uden for en moské i den overvejende muslimske Xinjiang-region, der i går blev ramt af et terrorangreb, hvor 16 grænsebetjente blev dræbt. Der findes ikke nyhedsbilleder fra selve stedet, den legendariske Silkevejsby Kashgar. Angrebet har sat alle alarmer i gang fire dage før OL i Beijing fredag.

Peter Parks

Udland
5. august 2008

BEIJING - Kun fire dage før OL blev Kina i går ramt af et blodigt angreb, der dræbte 16 politibetjente. Angrebet, der fandt sted i den uroplagede Xinjiang-provins, hvor et stort muslimsk mindretal bor, er det værste terrorangreb i Kina i et årti.

Kinesiske medier rapporterede, at myndighederne anså angrebet som resultatet af en "terrorsammensværgelse".

Det øger den kinesiske frygt for terrorisme rettet mod De Olympiske Lege i Beijing. Kinesiske ledere har udpeget muslimske separatister fra den nordvestlige ørkenprovins som den største trussel mod Legenes sikkerhed.

Allerede før angrebet havde hovedstaden mobiliseret massive anti-terror-styrker med 100.000 soldater og betjente. Jord-til-luft-missiler peger mod himlen ved det olympiske stadion, og politiet har øget kontrollen af befolkningen og forhindret mange folk fra provinserne i at komme til Beijing.

Men menneskerettighedsaktivister har anklaget den kinesiske regering for at bruge terrortruslen som et påskud for at kvæle kritik og slå ned på etniske grupper, der protesterer mod det kinesiske styre.

Angrebet i Xinjiang fandt sted ved oasebyen Kashgar, der ligger på den gamle Silkevej og nær Kinas grænse med Pakistan og Afghanistan. Ifølge nyhedsbureauet Xinhua blev det udført af to personer, der kørte en lastbil direkte ind i et hold af grænsebetjente, som i går morges var ude og løbetræne udenfor deres hovedkvarter.

Efter kollisionen hoppede de to ud af lastbilen og kastede hjemmelavede granater ind i politihovedkvarteret. Og inden de blev overmandet, nåede de at stikke flere betjente ned.

Xinhua skriver, at 14 betjente omkom på stedet, mens to andre døde på vej til hospitalet. Yderligere 16 blev såret.

Spændinger i Xinjiang

Kinesiske embedsmænd har tidligere udpeget Østturkistans Islamiske Bevægelse (ETIM) som den største terrortrussel. Den kæmper for selvstændighed for uighurerne, et muslimsk mindretal på otte mio mennesker.

Sammen med Tibet er Xinjiang det politisk mest følsomme område i Kina, men i modsætning til det internationale fokus på tibetanernes sag har det været småt med opmærksomheden på de mange uighurer, der har gjort oprør mod det kinesiske styre i håbet om større autonomi eller selvstændighed.

Uroen blandt uighurerne har ført til en kinesisk stramning i området, med bl.a. restriktioner på religiøse aktiviteter, intens overvågning af lokale moskeer og arrestationer af hundredvis af utilfredse uighurer - med den konsekvens, at spændingerne er blevet større.

Uighurerne er generelt utilfredse med at blive oversvømmet af Han-kinesere, som er Kinas dominerende befolkningsgruppe. I 1940'erne udgjorde Han-kinesere omkring fem procent af befolkningen i Xinjiang. I dag ligger tallet på cirka 40 procent af de i alt 20 mio. indbyggere i provinsen, der udgør en sjettedel af Kinas areal.

En reel trussel?

Beijing har beskyldt militante uighurer for at samarbejde med al-Qaeda for med vold at forsøge at oprette en selvstændig stat under navnet Østturkistan. Uighur-separatister var specielt aktive i slutningen af 1990'erne med en række angreb på busser, politistationer og politiske ledere. Efter terrorangrebet i USA den 11. september 2001 støttede Washington Kinas krav om, at ETIM blev anført som en terrororganisation af FN.

Oberst Tian Yixiang, der leder OL-sikkerheden, sagde fredag, at "Østturkistan terrorgrupper repræsenterer den største trussel mod Legene" sammen med tibetanske separatister og den forbudte religiøse bevægelse Falun gong.

Uighur-grupper nægter, at separatister planlægger angreb i Xinjiang og angriber derimod Kina for en stramning frem mod OL over for de aktivister, som søger større frihed for provinsen. En anklage, som enkelte menneskerettighedsgrupper støtter. Beijing siger, at alene i de første seks måneder af dette år er 82 personer blevet anholdt for at planlægge terrorangreb mod OL, bl.a. kidnapning af OL-atleter og forsøg på at springe et indenrigsfly i luften. Men det forbliver uklart, om dette var seriøse terrortrusler eller et forsøg fra kinesisk side på at retfærdiggøre de øgede sikkerhedsforanstaltninger iværksat forud for OL.

Xinjiangs viceguvernør, Kuerxi Maihesuti, udtrykte sidste uge tvivl om, hvorvidt terrorister fra provinsen overhovedet er en reel trussel: "Siden begyndelsen af året har sikkerhedsorganerne i Xinjiang stoppet terrorplaner, og der var kun tre til fire sådanne sager. Vi kan se, at disse terrorgrupper ikke er i stand til at iværksætte massive sabotageaktiviteter, som nogle fjendtlige kræfter ellers havde håbet at se," sagde han.

Ved en pressekonference i Beijing i går sagde OL-talsmanden Sun Weide, at de kinesiske arrangører er overbeviste om, at de er i stand til at afholde et "bekymringsløst" OL.

"Vi har styrket sikkerheden ved alle olympiske anlæg og i den olympiske landsby," sagde Sun.

"Vi er velforberedt til at håndtere enhver form for trussel."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og hvad er det lige disse "terrorister" vil opnå ?
Jo, FRIHED fra Maoist-fascisternes diktatur der har skabt
Historiens største tvangs-arbejdslejr, til stor glæde for stort set de samme kapital-grupperinger der profiterede lidt syd for Dannevang ..

Jakob Schmidt-Rasmussen

Kort før jordskælvet arrasterede de kinesiske myndigheder en uighurisk terrorcelle af islamister, der ville oprette en shariastyret stat.

Kina står tilsyneladende overfor et nyt Tjetjenien.

For ikke alt for længe siden ville i have bifaldet 'disse frihedskæmpers kamp mod den kommunistiske svøbe'...

Jeg venter stadig på at krigen mod idiotisme starter. Den kommer til at tage laaaaang tid....

Der var ikke alt for længe siden en tid hvor enhver mellemøstlig, afrikansk, asiatisk eller central- og sydamerikansl diktator og tyran kunne være sikker på USAs støtte og penge ved at påstå at hans aktioner mod befolkningen var kamp kommunisme.

Nu til dags gælder det samme, bare med 'terrorisme' og 'anti-islamisme' som de nye trigger-ord.

For det ser ud til at Kina måske lige har overdrevet lidt med deres påstand om terrorisme: http://www.iht.com/articles/2008/08/05/asia/kashgar.php?page=1

Specielt en af de sidste paragraph fra en Israelsk terror-ekspert, som jo nok givetvis er tættere på end os alle her, er meget sigende:

"To the best of my knowledge," he said, "ETIM - if it exists at all - does not have the weapons, manpower or experience to carry out this kind of attack."

Jakob Schmidt-Rasmussen

Du har nok ret, Holm. Det er jo aldrig islamister, der står bag islamistisk terror ...

Det var som bekendt CIA og Mossad, der stod bag 9/11, de russiske sikkerhedsstyrker, der massakrerede skolebørn i Beslan og ETA, der stod bag Madridbomberne.

Hvorfor er alle dog på nakken af disse heltmodige frihedskæmpere, der bare gerne vil bo i deres eget religiøse diktatur, hvor det er DEM, der undertrykker anderledes tænkende ...

Ja, ja, ja, det sædvanlige, nedladende bras når du ikke får dine 'islamister' til at gejle dig op over.

Forhold dig hellere til de ting der bliver sagt i artiklen om at der muligvisdikke engang er en organisation der hedder ETIM.

Og jeg vil hvad angår islamistisk terror ti gange hellere tro en Israeler der har haft den tæt på end dig der bare fyrer 'jingo' af.