Læsetid: 2 min.

Korsfæstet frø skaber rørei Sydtyrol

Borgere og politikere i det katolske Sydtyrol, hvor paven planlægger at holde sommerferie, hidser sig op over et kunstværk, der sårer deres religiøse følelser
Borgere og politikere i det katolske Sydtyrol, hvor paven planlægger at holde sommerferie, hidser sig op over et kunstværk, der sårer deres religiøse følelser
9. august 2008

Paven planlægger at holde sommerferie i den tysk-prægede, allernordligste del af Italien. Nærmere bestemti Bolzano, hovedstaden i den autonome provins Sydtyrol. Men en frø med hang til øl og æg har skabt røre op til det kirkelige besøg, selvom den ikke har sagt et kvæk, men blot hænger og dingler i al fredsommelighed på et kors.

Den tyske avantgardekunstner Martin Kippenberger, der døde i 1997, står bag frøen, som er udstillet på det nyåbnede museum for samtidskunst i Bolzano. Kippenberger er kendt for at lege provokerende med traditioner og tabuer, og med sin korsfæstede frø, der holder en øl i den ene hånd og et æg i den anden, har han virkelig ramt plet. Det katolske samfund er rystet.

Det startede med protestdemonstrationer og underskriftsindsamlinger. Denne blasfemiske padde må fjernes, mente byens borgere. Andet kan man ikke byde paven. Den konservative lokalpolitiker Franz Pahl indledte en sultestrejke.

"Jeg bliver her om natten, sådan at det ikke hedder sig, at jeg er gået hjem og har fyldt maven," erklærede Pahl på en offentlig plads foran museet og holdt stand i en uges tid, indtil han blev indlagt på sygehuset i Bolzano efter at være besvimet af sult.

Frøen forflyttet

Ministerpræsidenten for Sydtyrol, Luis Durnwalder, er også modstander af den stakkels frø, hvis naturlige fjender ellers ikke tæller mennesker, men storke, fiskehejrer og snoge. Museet er tænkt som en indretning, der skal formidle moderne kunst til befolkningen, argumenterede han i sidste uge, ikke provokere og såre religiøse følelser.

I første omgang svarede museet i Bolzano tilbage ved at pakke frøen ind i aviser. Tilsløringen var imidlertid ikke nok for befolkning og politikere, og nu er kunstværket blevet forflyttet til tredje sal, hvor den aldrende pave næppe vil stige op.

Dermed er der i første omgang lagt låg på sagen. Men måske paradoksalt nok til ærgrelse for byens politikere. For som den tyske avis Süddeutsche Zeitung påpeger, er der valg i Sydtyrol i efteråret, og der er ingen tvivl om, at Kippenbergers frø var et kærkomment tema i valgkampen.

Meget sigende udtalte Franz Pahl tilbage i maj måned, at frøen ikke generede ham spor. Men da et formiddagsblad tog sagen op i anledning af pavens besøg og kort før valget, havde Pahl pludselig skiftet mening og var blevet en så helhjertet modstander af dyret, at han indledte den skæbnesvangre sultestrejke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu