Analyse
Læsetid: 3 min.

Krig mellem Georgien, Rusland og Vesten

Kaukasus er på randen af en storkrig, efter at Georgien forleden invaderede Sydossetien, og Rusland blandende sig - måske fremtvunget af NATO's planlagte udvidelse med Georgien
Her viser russisk tv-s Kanal 1 lig af dræbte georgiske soldater i Sydossetiens hovedstad, Tshkinvali, i går. Russerne mistede mindst 10 soldater i går, mens hundreder af georgere meldes dræbt.

Her viser russisk tv-s Kanal 1 lig af dræbte georgiske soldater i Sydossetiens hovedstad, Tshkinvali, i går. Russerne mistede mindst 10 soldater i går, mens hundreder af georgere meldes dræbt.

Kanal 1

Udland
9. august 2008

Rusland opfordrede til fredsforhandlinger mellem Georgien og udbryderrepublikken Sydossetien. EU gjorde det samme. Og USA gjorde det samme.

Alligevel gik noget helt galt natten til i går, hvor der ellers netop var planlagt forhandlinger i den lille kaukasiske republiks hovedstad, Tskhinvali. Og alligevel kunne de i går i FN's Sikkerhedsråd ikke blive enige om en russisk resolution med en opfordring til parterne om at stoppe krigshandlingerne.

'Nogen' mener åbenbart ikke, at forhandlinger er en god idé.

De georgiske militærstyrker gennemførte natten til i går og hele i går et regulært og blodigt, militært angreb på hovedstaden Tskhinvali og en række mindre byer i Sydossetien med mange civile og militære ofre, også blandt de russiske fredsbevarende styrker. Begrundelsen var officielt, at Georgien ønskede at komme Rusland i forkøbet, fordi Moskva ifølge georgiske oplysninger var i færd med at infiltrere georgiske områder med flere soldater og store mængder våben.

I en tale til nationen i går sagde den georgiske præsident Mikhail Saakasjvili, at Georgien nu må mobilisere alle sine styrker for at redde landet, og han anklagede samtidig Rusland for at have sendt jagerfly ind over Georgien og have smidt bomber mod georgiske landsbyer.

Iraksoldater trækkes ind

De georgiske styrker syntes om eftermiddagen stort set at have indtaget Tskhinvali og det meste af Sydossetien, men sidst på dagen meldte georgierne om en midlertidig ensidig våbenhvile for at lade civile og militærpersoner, som ville nedlægge våbnene, slippe ud af Tskhinvali.

I aftes meddelte Georgien, at det trækker sine 1.000 særligt trænede soldater hjem fra Irak for at indsætte dem i den igangværende konflikt med Rusland og de sydossetiske oprørere. Det oplyste lederen for Georgiens Sikkerhedsråd, Kakha Lomaia.

De georgiske styrker i Irak indgår i den internationale koalitionsstyrke.

"Vi har allerede kommunikeret til vores amerikanske venner, at vi vil trække halvdelen af vores kontingent af soldater i Irak tilbage, fordi vi er udsat for russisk aggression," sagde Lomaia.

Samtidig kom der meldinger om, at Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, og premierminister Vladimir Putin havde gjort alvor af deres trusler om direkte russisk indgriben i tilfælde af et georgisk angreb på Sydossetien.

Begrundelsen var, at Georgien havde opført sig "forræderisk", og at Rusland derfor var tvunget til at beskytte sine borgere i Sydossetien. Rusland har nemlig givet statsborgerskab til mange borgere i både Sydossetien og den anden georgiske udbryderrepublik Abkhazien. Og russerne hævdede at det georgiske angreb havde kostet mindst 10 russiske 'fredsbevarere' livet og mange sårede.

Ifølge flere uafhængige kilder var op mod 150 russiske kampvogne på vej ind nordfra i Sydossetien via den flere kilometer lange bjergtunnel mellem russiske Nordossetien og georgiske Sydossetien med retning mod den sønderskudte hovedstad Tskhinvali, som russerne nåede frem til sidst på dagen.

Samtidig meddelte georgiske kilder, at de havde skudt to russiske bombefly ned.

Parterne i konflikten beskylder gensidigt hinanden for at bryde indgåede aftaler og genoptage krigshandlingerne Rusland hævder, at USA, NATO og Ukraine har forsynet Georgien med nye våben, mens Georgien anklager Moskva for at have forsynet Sydossetien også med våben. Men meget tyder på, at en sydossetisk borger, som i går snakkede med BBC, har ret i, at: "Ingen her ønsker at slå hinanden ihjel, men det er som om, at nogen ønsker en krig for alt i verden".

Kynisk storpolitisk spil

Hvem disse nogen er, er der ingen, der siger direkte. Men alt tyder på, at der ligger storpolitiske intriger bag. USA og NATO ønsker at få fodfæste i Georgien både af geopolitiske årsager i forholdet til Rusland og til Mellemøsten, og fordi Georgien er en vigtig transportrute for olieleverancer til Vesten. Strømmen af højtstående vestlige besøgende i de georgiske udbryderrepublikker, bl.a. 15 EU-ambassadører, Per Stig Møller, EU's udenrigskoordinator Solana og USA's Condolezza Rice har været der i den senere tid. Det vidner om Vestens store interesser i området. Rusland lægger ikke skjul på, at Moskva er en indædt modstander af dette og vil bruge næsten alle midler for at forhindre NATO's udvidelse til Georgien.

Et sådant middel kunne være de såkaldte 'nedfrosne konflikter' i Abkhasien og Sydossetien som handleobjekter i en kynisk storpolitisk studehandel, som kan betyde, at Georgien ikke bliver medlem af NATO, men til gengæld får Abkhasien og Sydossetien tilbage i folden.

Intet tyder på, at Ruslands nye og 'bløde' præsident har tænkt sig at bløde op i dette benhårde udenrigspolitiske spil. Han talte dunder i aftes, efter at de seneste dage har kostet snesevis af uskyldige kaukasere livet og i disse timer truer med at udvikle sig til en regulær krig mellem Georgien og Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Dette kan da vist roligt kaldes en politisering af de olympiske lege...

Tidspunktet kan næppe være en tilfældighed...

Heinrich R. Jørgensen

Erik Boalth:
"Hvor er popcornene?"

Men at kalde dette for "TV underholdning for enhver smag", er til gengæld vel lidt for smagløst? ;-)

Skrivebordsgeneralerne er i fuldt sving igen. At påstå en krig kan føres tabsløs er noget Kejseren gjorde i første verdenskrig, Hitler i anden, og Bush den II. i Irak.

Det her viser hvad der sker når man ophæver en nationalitet/ethnicitet over alle og alt andet og gør alt hvad man kan for at forhindre at den bliver en del af et multi-etnisk, multi-kulturelt, multi-nationalt samfund.

Eller også viser det, hvad der sker, når man ikke respekterer folks nationalitet og pisser dem op og ned ad ryggen med et påtvunget multikulturelitet.

Heinrich R. Jørgensen

Thomas Holm:
"Det her viser hvad der sker når man [...]"

... for alt i verden bør have så megen olie som muligt.

Apropos skrivebordsgeneraler, så er det vel ikke helt forkert at sige, at WWII på sin vis blev afgjort pga. olie (sådan cirka fra samme region). At Sovjet vandt og Tyskland tabte, kan vel tilskrives deres respektive succes med at sikre sig tilstrækkeligt med olie fra området? Og det er vel ikke forkert at fabulere om, at mekanismerne til sejt hhv. nederlag i 1940'erne var de samme succeskriterier som gælder i dag, blot i meget mindre mindrestok og langt mere konkret dengang?

"At påstå en krig kan føres tabsløs er noget Kejseren gjorde i første verdenskrig, Hitler i anden, og Bush den II. i Irak."

Hvorfor må præsident George H.W. Bush (I.) ikke være med. Han lancerede dog udtrykket "Den rene krig".

Så længe tyskerne havde oliefelterne i Ploesti i Rumænien, var de vel godt nok kørende, så umiddelbart tror jeg, at det er en overdrivelse.

Der bliver heller ingen WWIII ud af, at russerne rydder lidt op i egen baghave, og underlægger sig endnu en vassalstat i Kaukasus.

Tabsløse bliver de vel aldrig, men de kan føres med utroligt små tab på vindersiden, som netop Golfkrig 1 og 2 beviste.

Heinrich R. Jørgensen

Enig, Bush I regimenet anvendte begreber om krig og krigsoperation, der lyder som klinisk kirurgi, og får et militært angreb til at lyde som ufarlig bortskaffelse af cancervæv.

Desværre var CNN lige blevet opfundet, og kunne have sat billeder på, hvis kampagnen havde udviklet sig yderligere...

@Kim,

som kunne ses i Kosovo...

P.

skal vi så også forvente at alle dem der hylede op omkring Kosovo's evige og ubrydelige tilhør til Serbien nu vil hylde Rusland som den nye forsvarer af menneskerettigheder?

Nå, det var hurtigt overstået. Georgien har lige lavet en Dansker: lagt sig ned, spredt benene og erklæret et ønske om våbenhvile...

P.,

sådanne ting som 'yttringsfrihed' og 'trykkefrihed'...

Nu er den analogi ikke så slående igen.

Det var Osseterne der fordrev Georgerne, ikke omvendt som i Kosovo.
Georgien anerkendte Ossetien som et selvstændigt område i Georgien, det gjorde Serberne ikke med Kosovo.
Georgien tillod det Ossetiske sprog, den Ossetiske Kultur, en egen Ossetisk uddannelsespolitik, en egen Ossetisk politi, det gjorde Serbien ikke i Kosovo.
Georgien tillod valg til et selvstændigt regionsparlament og en selvstændig regionspræsident I Ossetien, det gjorde Serbien ikke i Kosovo.
((Der var to valg, begge omtrent lige 'frie'. OECD anerkendte det valg de selv erklærede som 'mindre belastet end det andede'. Det er taberen af dette valg der p.t. anfører 'frihedskampen'/'invasionen' sammen med Russerne))
Det var Georgierne der trak sig ud af Ossetien og overlod feltet til Russerne og Osseterne, det gjorde Serberne ikke.

Den eneste analogi jeg sådan lige kan finde, er at Georgien beskylder Osseterne for at være et nøglepunkt i den lokale våben- og narkotika-smugling som sker næsten ukontrolleret gennem den tunnel der forbinder Nord- og Syd-Ossetien.

Det er da godt, at du kan tilbagevise din egen analogi.

Nu har jeg aldrig lavet den analogi. Hvis du henviser til min 'skrivebordsgeneraler'-kommentar, der burde været ret klart at modstanderne mod integration er delvis Osseterne og størstedels Russerne.

Bente Simonsen

Måske skulle man lade de to landområders befolkninger afgøre, hvilket land de vil tilhøre eller om selvstændighed er sagen ved en folkeafstemning.

Men ...

Ja, men... Det der med demokrati og hvem der nu lige hører til hvor har afaik kun fungeret i Nord-Schleswig. Derefter begyndte der at gå alt for meget nationalisme i det. Specielt fordi de til højre jo altid bræger højt op om 'nationalstatens og dens grænsers uantastbarhed'. Både Ossetien og Kosovo er sådanne tilfælde hvor grænserne ikke helt passede med befolkningen og dens udvikling.
Nok det bedste at opløde alle nationalstater og istedet arbejde i et overnationalt forbund med det laveste niveau af regioner som befolkningen nu lige kan blive enig over. Ville ikke undre mig hvis Danmark selv ville blive til Jylland, Øerne og København...

Nu er det vist dig, der drømmer Thomas.

Nationalstaten er den eneste garant for borgernes rettigheder. Det, du taler om, er et blændværk, der ville lave EU om til en ufattelig stor udgave af Bosnien Hercegovina.

Jeg er rimeligt ligeglad med alle der selvstændighedsbevægelser. Jeg er så langt demokrat nok at sige hvis en del af en befolkning ønsker at fraspalte sig, så er de velkommen til det og må så gerne danne en ny stat.

Kim, min virklige drøm er den totale opløsning af alle nationalstater og nationaliteter og redux til to ord: verdenen og menneske, istedet for nation og national-borger. Når vi alle engang er blevet voksene måske, om et par hundrede år.

Og et EU som føderalstat (ikke ulig USA) bestående af regioner er i min mening bedre end det vi har nu. Kommisionen og Rådet trænger til en decideret demokratisk fundering med EU-Parlamentet som bestemmende enhed.

Problemet i Syd-Ossetien ligger delvis også i at der er to uafhængighedsbevægelser. Der er en Russisk-støttet omkring Eduard Kokoity, som vil have en total løsrivelse af Syd-Ossetien og en uafhængig stat. Han har blandt andet fordømt vestlig demokrati som korrupt og til enhver tid underlegen kaukasiske stammestraditioner... Der er som modstander den Geogisk- og OSCE-støttede Dmitry Sanakoyev, som ønsker en fuldstændig indre autonomi af Syd-Ossetien med model i Alto Adige/Südtirol.

Thomas,

Europa er ikke USA. Vi har ikke fælles sprog, og vores kulturelle forskelligheder er rodfæstet i tusind års historie.

Din vision afskaffer jo hverken nation, nationalitet eller nationalisme, men derimod kun nationalstaten.

Hvem skal garantere de nationale rettigheder i et sådan system?

Eller hvis vi skal bringe det helt ned på jorden. Hvilket sprog skal der undervises på i sønderjylland, når procenten af indvandrede tyskere når 51?

Det system, du taler om, vil lægge kimen til etniske konflikter over hele kontinentet.

Alf Vestergaard

W--H--Y----A--R--E----W--E----N--O--T----S--U--R--P--R--I--S--E--D----?

Du vil ikke læse det i Michael Jarlners reportage i Politiken eller i Palle Weiazzmannz ditto i Information. De mener ikke du kan tåle at høre det, og vil helst tygge den mad du skal æde. Hvor ironisk er det så ikke at den israelske, , Jerusalem-baserede Engelsk sprogede ”open source military intelligence website”, “DEBKA file” idag skriver at 1000 israelere var på plads for at hjælpe Georgierne indtage Syd-Ossetiens hovedstad i Fredags.
___________________________

DEBKA file
Israel backs Georgia in Caspian Oil Pipeline Battle with Russia

DEBKAfile Exclusive Report

August 8, 2008

Georgian tanks and infantry, aided by Israeli military advisers, captured the capital of breakaway South Ossetia, Tskhinvali, early Friday, Aug. 8, bringing the Georgian-Russian conflict over the province to a military climax.

Russian prime minister Vladimir Putin threatened a “military response.”

DEBKAfile’s geopolitical experts note that on the surface level, the Russians are backing the separatists of S. Ossetia and neighboring Abkhazia as payback for the strengthening of American influence in tiny Georgia and its 4.5 million inhabitants. However, more immediately, the conflict has been sparked by the race for control over the pipelines carrying oil and gas out of the Caspian region.

The Russians may just bear with the pro-US Georgian president Mikhail Saakashvili’s ambition to bring his country into NATO. But they draw a heavy line against his plans and those of Western oil companies, including Israeli firms, to route the oil routes from Azerbaijan and the gas lines from Turkmenistan, which transit Georgia, through Turkey instead of hooking them up to Russian pipelines.

Saakashvili need only back away from this plan for Moscow to ditch the two provinces’ revolt against Tbilisi. As long as he sticks to his guns, South Ossetia and Abkhazia will wage separatist wars.

DEBKAfile discloses Israel’s interest in the conflict from its exclusive military sources:

Jerusalem owns a strong interest in Caspian oil and gas pipelines reach the Turkish terminal port of Ceyhan, rather than the Russian network. Intense negotiations are afoot between Israel Turkey, Georgia, Turkmenistan and Azarbaijan for pipelines to reach Turkey and thence to Israel’s oil terminal at Ashkelon and on to its Red Sea port of Eilat. From there, supertankers can carry the gas and oil to the Far East through the Indian Ocean.

Aware of Moscow’s sensitivity on the oil question, Israel offered Russia a stake in the project but was rejected.

Last year, the Georgian president commissioned from private Israeli security firms several hundred military advisers, estimated at up to 1,000, to train the Georgian armed forces in commando, air, sea, armored and artillery combat tactics. They also offer instruction on military intelligence and security for the central regime. Tbilisi also purchased weapons, intelligence and electronic warfare systems from Israel.

These advisers were undoubtedly deeply involved in the Georgian army’s preparations to conquer the South Ossetian capital Friday.

In recent weeks, Moscow has repeatedly demanded that Jerusalem halt its military assistance to Georgia, finally threatening a crisis in bilateral relations. Israel responded by saying that the only assistance rendered Tbilisi was “defensive.”

This has not gone down well in the Kremlin. Therefore, as the military crisis intensifies in South Ossetia, Moscow may be expected to punish Israel for its intervention.

*****************

http://www.debka.com/article.php?aid=1358

Jens Thorning

Så fik den danske højrefløj den krig mod Rusland, den ikke fik i 1980'erne. Hvornår sender Fogh de første danske styrker til Kaukasus?

Alf Vestergaard

A-h,---- t-h-a-t--- m-a-k-e-s--- t-h-i-n-g-s--- c-l-e-a-r-e-r

Jerusalem-baserede Engelsk sprogede ”open source military intelligence website”, “DEBKA file” idag skrev fredag (FØR RUSLANDS ANGREB) at 1000 israelere var på plads for at hjælpe Georgierne indtage Syd-Ossetiens hovedstad i Fredags.
___________________________

DEBKA file
Israel backs Georgia in Caspian Oil Pipeline Battle with Russia

DEBKAfile Exclusive Report

August 8, 2008

Georgian tanks and infantry, aided by Israeli military advisers, captured the capital of breakaway South Ossetia, Tskhinvali, early Friday, Aug. 8, bringing the Georgian-Russian conflict over the province to a military climax.

Russian prime minister Vladimir Putin threatened a “military response.”

DEBKAfile’s geopolitical experts note that on the surface level, the Russians are backing the separatists of S. Ossetia and neighboring Abkhazia as payback for the strengthening of American influence in tiny Georgia and its 4.5 million inhabitants. However, more immediately, the conflict has been sparked by the race for control over the pipelines carrying oil and gas out of the Caspian region.

The Russians may just bear with the pro-US Georgian president Mikhail Saakashvili’s ambition to bring his country into NATO. But they draw a heavy line against his plans and those of Western oil companies, including Israeli firms, to route the oil routes from Azerbaijan and the gas lines from Turkmenistan, which transit Georgia, through Turkey instead of hooking them up to Russian pipelines.

Saakashvili need only back away from this plan for Moscow to ditch the two provinces’ revolt against Tbilisi. As long as he sticks to his guns, South Ossetia and Abkhazia will wage separatist wars.

DEBKAfile discloses Israel’s interest in the conflict from its exclusive military sources:

Jerusalem owns a strong interest in Caspian oil and gas pipelines reach the Turkish terminal port of Ceyhan, rather than the Russian network. Intense negotiations are afoot between Israel Turkey, Georgia, Turkmenistan and Azarbaijan for pipelines to reach Turkey and thence to Israel’s oil terminal at Ashkelon and on to its Red Sea port of Eilat. From there, supertankers can carry the gas and oil to the Far East through the Indian Ocean.

Aware of Moscow’s sensitivity on the oil question, Israel offered Russia a stake in the project but was rejected.

Last year, the Georgian president commissioned from private Israeli security firms several hundred military advisers, estimated at up to 1,000, to train the Georgian armed forces in commando, air, sea, armored and artillery combat tactics. They also offer instruction on military intelligence and security for the central regime. Tbilisi also purchased weapons, intelligence and electronic warfare systems from Israel.

These advisers were undoubtedly deeply involved in the Georgian army’s preparations to conquer the South Ossetian capital Friday.

In recent weeks, Moscow has repeatedly demanded that Jerusalem halt its military assistance to Georgia, finally threatening a crisis in bilateral relations. Israel responded by saying that the only assistance rendered Tbilisi was “defensive.”

This has not gone down well in the Kremlin. Therefore, as the military crisis intensifies in South Ossetia, Moscow may be expected to punish Israel for its intervention.

*****************

http://www.debka.com/article.php?aid=1358

Alf Vestergaard

Formanden for BP er (var?) en meget aggressiv jøde og homoseksuel. Han blev fornylig afsløret i en pervcers sex-affære.Jeg husker ikke hans navn. akkurat den type som russerne - og jeg - ville kalde a bloody bastard.

Altså i hans aggressive fremfærd for denne ledning - viser han nu en foragt overfor russerne - for Moder Rusland - et begreb som han ikke har noget tilovers for. Han er blevet engelsk Lord, og hans aggresive tid som CEO i BP har gavnet aktionærerne som ingensinde før, ingen tvivl om det.

Den store strategiske nødvendighed i disse ledninger - altså om ikke mere det gavner de private firmaers strategi - er sværere at få øje på.

Rusland er ikke i OPEC, men såvel de som OPEC har en direkte interesse i at sælge os olie - så markedet vil sørge for at vi ikke kommer til at mangle

Jens Thorning

Medierne fremstiller det konsekvent, som om Ukraine, Georgien - og så i øvrigt alle De Baltiske Lande med 60 pct. russere i befolkningen - "vil" med i NATO, idet de progressive, vestligt orienterede indbyggere tæller dobbelt.

Erik Boalth, din galgenhumoristiske sans fortjener et bifald.
Det her er sgu da noget man er nødt til at grine af, for ikke at græde.
Et spørgsmål : hvilken indflydelse tror I at det her vil få på den amerikanske valgkamp?

Det var også det jeg tænkte.
Tilfældighed?

Nu hedder han jo for øvrigt Obama :-P

Nu har Bush-regeringen gjort klar at de IKKE har tænkt sig at intervenere militært, så der bliver INGEN US eller NATO tropper i Georgien.

De har alt for meget brug for Rusland's tilstemmelse og tilladelse mht. Irak, Afghanistan og snart og specielt Iran.

Frederik Jørgensen

Alf Vestergaard, jeg takker for din dybe indsigt (når nu ikke der er andre der gør det). Jeg tænkte sgu nok det var jøderne der stod bag - de er jo skyld i al død og ødelæggelse her i verden.

Erik,

at lige du påkalder FN... Og så vil Rusland og Kina tilsammen indlægge veto mod at der sker noget, hvorefter USA og UK vil rykke på skuldrene og sige 'Vi prøvede...'.

Russerne vil jo sikkert påkalde sig den 'unilaterale ret til at indgribe' som USA og venner skabte for sig selv da de gik ind i Irak.

Nok fordi de også kan se realiteterne:
Et kæmpe Rusland med stor militær overmagt som deler grænse med Georgien.
En Russisk flåde lige om hjørnet.
Alle forbundsfæller langt væk og svært beskæftiget med egne problemer.

Så han vil nok sluge all de der militaristiske pladderfraser om 'nobler at dø i kamp for fædrelandet...' som alligevel kun siges af skrivebordsgeneraler der aldrig har været i krig og begynde at lave real-politik.

Samtidigt med at han ved at 'for øjeblikket opgive' Abkhasien og Syd-Ossetien slipper af med to problem-zoner som han nu kan overlade til Russerne, han kan være sikker på en vældig masse good-will fra hele verdenen som nok vil kunne beregnes i ret så mange € og $, og han har gjort nok for at befolkningen kommer til at se ham som en 'krigs-helt' som sikrer ham og hans venner genvalg.

Heinrich R. Jørgensen

Erik Boalth:
"Hvis dette er Putins håndværk, er han en ny Richelieu."

Ja, det virker unægteligt som om Putin var velforberedt...

Hvorfor sammenligningen med Richelieu? Fordi Putin officielt spiller andenviolin, men reelt er den begavede chefstrateg?

Heinrich R. Jørgensen

Ah, derfor sammenligningen med Richelieu... Jo, bliver succes'en gentaget flere gange med tilsvarende overbevisning, er der noget om snakken.

Hvorfor skulle der ikke findes brilliante ledere? Hvad med Alexander den Store (selv om han nærmest for lidt vild og næsten mistede hæren i Indien)? Julius Gaius Cæsar, som ikke var militærmand, men ledte hæren godt (selv om der var enorme tab)? Napoleon Bonaparte (selv om Rusland var en svipser, og Europa rottede sig sammen mod ham)? Mahatma Gandhi (eller er det blasfemi at nævne en pacifist?)? Winston Churchill (selv om prisen for Storbritanniens frihed var tabet af det halve Commonwealth, og grove krigsforbrydelser mod civile)?

Den er genial. En omvendt Kosovo. Der er win win til russerne på alle hylder. Putin fremstår som nationalhelt, der har udstillet NATO's impotens, og hvis han fortsætter lidt endnu, er Georgien russisk indenfor en uges tid.

Det er iøvrigt morsomt at betragte jøde- og Bushhaderne prøve at fremsætte ny konspirationsteorier.

Heinrich R. Jørgensen

Du har nok ret, at Gandhis succes i vid udstrækning skyldtes Churchills dumhed. Ærgerligt - jeg var begyndt at kunne lide min lommefilosofiske tese om, at beslutsomme og fredelige statsmænd med integritet og gennemslagskraft naturligt og bedst blev formet gennem langvarig erfaring med Sydafrikas undertrykkende samfundsorden ;-)