Læsetid: 2 min.

McCain og Palin fra Alaska

John McCain har udpeget Alaskas guvernør, Sarah Palin, som sin kandidat til vicepræsidentposten. Hun er en kvinde på 44 år, og hun vil have Hillarys vælgere
John McCain har udpeget Alaskas guvernør, Sarah Palin, som sin kandidat til vicepræsidentposten. Hun er en kvinde på 44 år, og hun vil have Hillarys vælgere
29. august 2008

DAYTON - Sarah Palin hedder Republikanernes vicepræsidentkandidat.

Den 44-årige Alaska-guvernør blev fredag præsenteret som republikanernes præsidentkandidat, John McCains valg til posten som vicepræsident, og Palin var ikke sen til at gøre opmærksom på, at hun er kvinde.

Hun forsøgte at gøre indhug i de demokratiske vælgere, der hellere havde set Hillary Clinton end Barack Obama som Demokraternes præsidentkandidat.

McCain præsenterede hende ved et vælgermøde i Dayton, Ohio, og hun talte om kvindelige forgængere i toppen af USA's politiske system. Hun sagde, at hun følger i fodsporene på Geraldine Ferraro, der var Demokraternes første vicepræsidentkandidat i 1984.

Og hun talte med respekt om Hillary Clinton, der fik 18 millioner stemmer i sit forsøg på at blive Demokraternes præsidentkandidat.

- Det ser ud til, at Amerikas kvinder ikke er færdige endnu, og vi kan ryste det hele en gang for altid, sagde Palin, der også slog på McCains patriotisme.

- Der er kun én kandidat, der i sandhed har kæmpet for Amerika, og det er John McCain, sagde hun med henvisning til, at McCain var krigsfange i Vietnam i mere end fem år.

McCains valg blev modtaget med jubel, da han fortalte, hvorfor han vil have Palin med til Washington.

- Hun er præcis den, jeg har brug for, sagde McCain, der skal dyste om vælgernes gunst med Barack Obama og hans vicepræsidentkandidat, Joe Biden.

McCain sagde videre, at Palin er den, der "bedst kan hjælpe mig med at ryste op i Washington og få det til at fungere igen for det folk, der stoler på os".

44-årige Palin er den første kvinde, der har været guvernør i Alaska. Hun er blandt andet kendt for at have skubbet på for at få gang i udvinding af olie i et arktisk naturreservat, hvilket også er en central del af McCains energistrategi.

Hun har også tidligere fået folkelig opbakning, da hun gik til kamp imod korruption blandt sine partifæller i Alaska.

De første kommentarer til McCains valg fra Obama-lejren virkede ikke til, at Demokraterne er imponeret.

- I dag har John McCain placeret en tidligere borgmester for 9000 borgere med nul erfaring i udenrigspolitik et hjerteslag væk fra præsidentposten, sagde Bill Burton, Obamas talsmand.

Han kritiserede også valget, fordi hun støtter boring efter olie i naturreservatet i Alaska og er imod abort.
/ritzau/AP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hun giver ham sikker støtte blandt fundamentalisterne i USA. Det er bare en skam at hun er for olie og imod videnskab, når USA har mere brug for en VP der er det omvendte.

Lennart Kampmann

Hun er ikke et solidt valg til VP-kandidat. Hvis McCain falder fra, vil hun blive præsident. Vælgerne vil klart overveje om McCain har tænkt mest på USA eller mest på sin egne principper i denne sag.

Obama har da valgt en erfaren VP-kandidat, hvilket han sikkert vil fremhæve ofte i den kommende tid.

Måske er det et spin. Palin trækker sig om en uge eller to, og en ny VP-kandidat med masser af erfaring kommer i spil. Så står Republikanerne bedre.

med venlig hilsen
Lennart

Egentlig er der næppe den helt store sikkerhedspolitiske forskel for Europa, om det bliver McCain eller Obama næste gang.

Forskellen vil nok mere ligge i tilgangen til WTO-forhandlingerne, som er hamrende vigtige for os allesammen , og i metoderne til den økonomiske genopretning i USA ( - dollaren er bl a på vej op - skal det ske på rene markedsvilkår hele vejen , eller skal der accelereres med føderale tiltag.).

Historisk har demokraternes præsidenter ikke været blege for at at tage konfrontationer ( Cuba-krisen, Vietnam o s v), og det var en republikansk præsident, der afsluttede Vietnam-krigen - bare lige for at erindre om, at virkeligheden er lidt mere spøjs end det sort-hvide billede medierne ofte arbejder med.

Begge kandidater er egnede til jobbet, og jeg synes egentlig, at det er friskt af amerikanerne , at de ikke er blege for at opstille en højtuddannnet , farvet , elitær Havard mand som Obama og en ældre herre som McCain.

Der er sandelig ikke noget med aldersdiskrimination og racediskrimination i det kandidat-udbud. (Bare vi var lige så fordomsfrie i Danmark.)