Baggrund
Læsetid: 3 min.

Phelps er bassinets ubestridte konge

Svømmekonkurrencerne ved OL i Beijing er i fuld gang, verdensrekorder på stribe skylles ud med badevandet, og amerikaneren Michael Phelps er på jagt efter en snart 40 år gammel rekord
Michael Phelps håber at kunne slå Mark Spitz- 36 år gamle rekord på syv guldmedaljer. Phelps- hovedsponsor har lovet ham en bonus på en million dollar, hvis det lykkes.

Michael Phelps håber at kunne slå Mark Spitz- 36 år gamle rekord på syv guldmedaljer. Phelps- hovedsponsor har lovet ham en bonus på en million dollar, hvis det lykkes.

Timothy Clary

Udland
12. august 2008

Den olympiske historiebog er fyldt med legender om feterede navne som Bob Beamon, Paavo Nurmi og Jesse Owens. Og om Mark Spitz, amerikaneren, der i 1972 vandt hele syv guldmedaljer i svømning, heraf fire i individuelle discipliner; en præstation ingen har gentaget, uanset sportsgren. Det er denne rekord, som står på spil for den unge Michael Phelps, som i en alder af blot 23 allerede fremstår som den ubestridte konge af bassinet. Han debuterede i en alder af 15 år ved OL i Sydney, hvor han blev nummer fem i 200 meter butterfly, og siden har ingen mennesker, og sikkert kun ganske få arter af fisk, kunnet følge efter ham. Ved OL i Athen vandt han seks guldmedaljer og to bronzemedaljer, hvilket skal ses i lyset af, at han kun deltog i otte discipliner. Det er disse samme discipliner, han forventes at vinde på stribe i år, hvilket vil være en rekord, som bliver svær nogensinde at slå. Hans hovedsponsor, badetøjsproducenten Speedo, har derfor også udlovet en bonus, der kan (undskyld!) vaske sig: Vinder han dem alle, får han en million dollar. Selv om det med den nuværende dollarkurs næppe kan beløbe sig til mere end et par håndører, er forventningen blandt eksperterne, at det er den ekstra motiverende faktor, der skal sikre Phelps' kanonisering som ikon i olympiadens annaler.

I lyset af svømmesportens lidt blakkede ry og med tanke på, at OL foregår i Kina, som i 1980'erne var berygtet for systematisk doping af svømmere, bliver fokus tit rettet mod doping. Derfor vakte det naturligvis også et vist postyr, da Jessica Hardy trak sig fra det amerikanske hold, efter en positiv prøve blev taget, mens holdet var samlet i træningslejr. Som repræsentant for atleterne kommenterede Phelps dette på et pressemøde med en karakteristisk ro og loyalitet: Han har gennem hele sin karriere pure nægtet at diskutere dopingprøver fra andre svømmere end sig selv, uanset om de måtte være konkurrenter, og forklarer sig med, at folks samvittighed jo er forskellig, han lover blot, at hans egen er ren.

Højdramatisk finale

Natten til mandag vandt han så sin anden guldmedalje ved disse lege, i den anden disciplin han deltog i. Han var en del af det amerikanske hold på 4 gange 100 meter fri, som i en højdramatisk finale i det uhørt hurtige olympiske bassin forvandlede den blot få dage gamle verdensrekord til en dampsky med hele fire sekunder. Fem af de otte finalenationer var hurtigere end den eksisterende verdensrekord, heriblandt Sverige, som forbedrede den nordiske rekord med tre og et halvt sekund, og samtlige lande satte national rekord. Frankrig, som havde ført både andet og tredje heat, blev forvist til andenpladsen med blot otte hundrededele af et sekund.

Paradoksalt nok er dette absolut ikke Phelps' favoritdisciplin, og det var da også landsmanden Jason Lezak, der i fantomtiden 46,06 sikrede sejren. Da det kun er første svømmers tid i stafet der kan tælles som individuel rekord, bliver dette ikke talt som verdensrekord. Den satte australieren Eamon Sullivan dog ca. to minutter forinden med en tid, som var knap et sekund langsommere.

Phelps' første sejr kom i hus dagen før ved en præstation, der næsten virkede lidt for overkommelig, da han for ottende gang på seks år forbedrede verdensrekorden i 400 meter medley, en disciplin hvor han i samme periode har været næsten uden reel konkurrence. Dagen inden havde han i sit indledende heat sparet på kræfterne ved at sætte farten noget ned på sidste banelængde og nøjedes derfor med at sætte ny olympisk rekord. Over de næste seks dages konkurrencer kan den vanvittige jagt på medaljer og rekorder følges fra tidligt om morgenen på DR1, og de fleste eftermiddage på TV 2.

Set med Team Danmark-øjne, er det tvivlsomt, hvor succesrig årets olympiade vil være, da Danmark stiller med et meget ungt hold med de to 24-årige Julie Hjorth-Hansen og Louise Mai Jansen som de mest erfarne svømmere. Resultaterne fra de første tre konkurrencedage har da også været ydmyge, men 20-årige Lotte Friis kan glæde sig over at have sat ny nordisk rekord i 400 meter fri, hvilket lover godt for torsdagens deltagelse i hendes favorit-distance på 800 meter. Kul-turelt set kan vi dog glæde os over, at den amerikanske svømmer med det læst med danske briller noget særprægede navn Larsen Jensen har vundet en bronzemedalje i mændenes 400 meter fri. Ja, det er fornavn og efternavn!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her