Læsetid: 4 min.

Den problematiske mediedarling

Efter et ti dage langt besøg i Frankrig møder Dalai Lama endelig officielle repræsentanter fra landet i morgen. Men der er ikke tale om en statsmodtagelse. I stedet møder den åndelige leder præsidentfruen og udenrigsministeren i et kloster. Symptomatisk siger tibetologer, fordi de fleste af verdens ledere stadig frygter Kina
Den franske oppositionspolitiker Ségolène Royal mødes med den tibetanske leder, Dalai Lama, under dennes besøg i Frankrig, mens præsident Nicolas Sarkozy har sendt sin kone. Lamaen har stor folkelig sympati, så han er god at lade sig fotografere ved siden af. Politikere har altid travlt med at møde ham, når de sidder i opposition, mens det pludselig er meget sværere, når de sidder i regering.

Den franske oppositionspolitiker Ségolène Royal mødes med den tibetanske leder, Dalai Lama, under dennes besøg i Frankrig, mens præsident Nicolas Sarkozy har sendt sin kone. Lamaen har stor folkelig sympati, så han er god at lade sig fotografere ved siden af. Politikere har altid travlt med at møde ham, når de sidder i opposition, mens det pludselig er meget sværere, når de sidder i regering.

Arnaud Jaffrey

Udland
21. august 2008

Først ville han godt. Så ville han ikke alligevel. Og nu sender han så sin frue og udenrigsminister i stedet for.

Diskussionen om, hvorvidt den franske præsident, Nicolas Sarkozy, skulle møde Tibets åndelige eksilleder Dalai Lama, har længe bølget frem og tilbage i Frankrig.

Men efter den kinesiske ambassadør i Paris advarede "om seriøse konsekvenser for de to landes bilaterale relationer", hvis et møde fandt sted, annoncerede Sarkozy endelig i begyndelsen af måneden, at han ikke kunne møde Dalai Lama under hans 11 dage lange besøg i Frankrig. Et besøg, der har været planlagt i to år. I stedet rejste præsidenten til OL-åbningsceremoni i Beijing.

Som et plaster på såret sender præsidenten dog fredag sin kone, Carla Bruni-Sarkozy, ned til et buddhistisk tempel i Sydfrankrig, som Dalai Lama indvier på sin næstsidste dag i Frankrig.

Ifølge fransk lov er landets førstedame nemlig ikke en del af det officielle Frankrig. Så selv om hun paradoksalt nok for kineserne garanteret trækker mange flere fotografer til sådan en begivenhed end præsidenten, så vil hendes tilstedeværelse i Sydfrankrig være langt mindre kontroversiel, end hvis Nicolas Sarkozy havde modtaget Dalai Lama på trappen til præsidentpaladset i Paris.

Lettest for oppositionen

Med på turen til Sydfrankrig har Carla Bruni-Sarkozy Frankrigs særlige statssekretær for menneskerettigheder, Rama Yade, og udenrigsminister Bernard Kouchner.

Også Kouchner har danset stoledans omkring Dalai Lama. Skal-skal ikke, og nu bliver det altså skal. Det har fået oppositionen i Frankrig til at fare i flint. Mandag, da det blev klart, at Kouchner alligevel ville, lød det fra Socialistpartiet, at der kun var tale om "et fattigt forsøg på at gøre tingene gode igen efter den totale fiasko for Sarkozys diplomati i forhold til Kina".

Socialistpartiets slagne præsidentkandidat, Ségolène Royal, mødtes personligt med lamaen i lørdags. Og det er netop situationen omkring Tibets leder i en nøddeskal, mener eksperter.

"Dalai Lama er en meget karismatisk person, og han har stor folkelig sympati, så han er god at lade sig fotografere ved siden af. Politikere har altid travlt med at møde ham, når de sidder i opposition, mens det pludselig er meget sværere, når de sidder i regering. Så er det helt andre hensyn, der spiller ind," siger den franske forfatter Claude Levenson, hvis bog Tibet - en anderledes udfordring netop er blevet oversat til dansk.

"Kina er lynhurtig til at skrue bissen på, når Dalai Lama melder sin ankomst nogle steder, og det er de færreste, der har mod til at stå imod det pres fra en magt, der bliver mere og mere indflydelsesrig. Det fører til de her langvarige diskussioner, der ofte får regeringerne til at fremstå latterlige, som det nu er sket i Frankrig," siger Claude Levenson, der efterlyser større mod fra de vestlige regeringer til at mødes med Dalai Lama.

Værre end længe

Det samme gør tibetolog Trine Brox, der i øjeblikket er ved at skrive sin ph.d.-afhandling om Tibet ved Københavns Universitet.

"Det er nu man skal stå fast over for Kina. Nu her efter OL, hvor landet har strakt sig langt i forhold til vestlige værdier. Det er dér, chancen er der for at holde kineserne fast på, at de rent faktisk ønsker at forbedre sig, når det gælder menneskerettigheder og dermed også i forhold til situationen i Tibet," siger Trine Brox, der mener, at Vesten i øjeblikket lader sig spise af med billig retorik fra Kina.

"Kina mødtes med repræsentanter fra den tibetanske eksilregering op til OL for at lægge låg på de uroligheder, der var omkring Tibet i foråret. Det har Kina været god til at kommunikere til omverdenen, og det virker som en lettelse for de vestlige politikere, at de nu kan gribe fat i, at der sker noget. Men ifølge tibetanerne er forholdet mellem parterne værre end længe. De plejer ellers at være meget positive i forhold til udlægningen af deres dialog med Kina. Det betyder, at situationen er virkelig slem i Tibet, hvor overvågningen af befolkningen er blevet skærpet. Folk stoppes på gaden og undersøges, og flere unge mænd er forsvundet," siger Trine Brox.

Et foto er nok

Det er da også det budskab, Dalai Lama har haft med til Frankrig, hvor han i diskretion har mødtes med flere medlemmer af det franske senat, og her har han ifølge senatorerne givet udtryk for, at undertrykkelsen i Tibet kun bliver værre, og han frygter, at Kina efter OL vil bosætte en million kinesere i det, der nu er en kinesisk provins.

"Det er ikke specielt meget, statslederne skal gøre i forhold til Dalai Lama. Hans besøg behøver ikke følges op af hårde udtalelser mod Kina. Det, at politikere med reel indflydelse mødes med Dalai Lama og holder ham i hånden på et billede, er allerede et meget stærkt signal," siger Trine Brox.

Ifølge tibetolog Per Sørensen, der er professor ved universitetet i Leipzig, har det altid kørt meget i bølger, hvor velkommen Dalai Lama har været blandt verdens ledere.

"Efter studenteroprøret i 1989 på Den Himmelske Fredsplads i Beijing, var Dalai Lama pludselig meget velkommen overalt, men afhængig af hvor fremtrædende en rolle Kina spiller på dagsordenen, så går det ind imellem den anden vej. Det er det, Sarkozy har mærket nu, hvor besøget faldt sammen med OL. Derfor er det umuligt at sige, hvordan han vil blive modtaget om et halvt eller et helt år," siger Per Sørensen.

Og lamaen selv - ja han tager postyret om sin person på sin sædvanlige rolige facon. Oven på polemikken i Frankrig har han blot stilfærdigt konstateret, at for ham er det vigtigste 'folkets støtte'.

Serie

Kina efter OL

Seneste artikler

  • Dalai Lama til Danmark

    21. august 2008
    Den tibetanske eksilleder besøger Danmark i maj, og fra alle sider af Folketinget opfordres statsministeren til at modtage lamaen
  • Kinesiske aktivister forbereder kampen efter OL

    21. august 2008
    Kinas rettighedsgrupper er begyndt at forberede sig på Kina efter OL. Men hvordan skal man kæmpe, og er små fremskridt nok? Informations udsendte har mødt en gruppe af Kinas fremmeste rettighedsaktivist
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her