Nyhed
Læsetid: 4 min.

Det regner på Republikanerne

Orkanen Gustav kunne ikke være ankommet på et værre tidspunkt for John McCain, der har stærkt behov for en plads i solen. Nu løber afmeldingerne ind til partikongressen i Minneapolis
Der gøres klar til republikanernes partikongres i Minneapolis onsdag og torsdag. Orkanen Gustav truer nu det der skulle have været en triumf for McCain med aflysninger, dårlig pressedækning og en påmindelse for amerikanerne om præsident Bushs mangelfulde håndtering af Katarina-katastrofen for tre år siden.

Der gøres klar til republikanernes partikongres i Minneapolis onsdag og torsdag. Orkanen Gustav truer nu det der skulle have været en triumf for McCain med aflysninger, dårlig pressedækning og en påmindelse for amerikanerne om præsident Bushs mangelfulde håndtering af Katarina-katastrofen for tre år siden.

Robert Galbraith

Udland
1. september 2008

BOSTON - Inden starten på Republikanernes partikongres i dag har den gigantiske tropiske orkan Gustav tvunget John McCain til at lægge kursen drastisk om for at hindre en public relations-fiasko.

I går kunne McCains kampagne ikke bekræfte andet, end at partikongressen vil finde sted under en eller anden form, fordi præsidentkandidaten og hans makker Sarah Palin skal kåres af partidelegerede forsamlet i Minneapolis. Det skal efter planen ske onsdag og torsdag aften. Men ingen kan på nuværende tidspunkt sige, hvor eller under hvilke omstændigheder det vil ske.

McCain har endda overvejet at holde sin takketale via video fra en af de delstater på Golfkysten, som forventes ramt af den truende storm, i sympati med de formodede ofre. Men der er også en mulighed for, at Gustav ikke vil blive 'århundredets storm', som New Orleans' borgmester Ray Nagin forudsagde i går i forbindelse med sin ordre om at tvangsevakuere byen.

I går blev stormens styrke målt til kategori 3 i en afstand af 500 kilometer fra staten Louisianas sydkyst. Under normale omstændigheder vil vindhastigheden blive forstærket, når Gustav bevæger sig over de varme vande i den Mexicanske Golf, hvilket kan forvandle den til en kategori 5-storm - den højeste på skalaen. Det ville gøre den til en mere ødelæggende orkan end Katrina, som smadrede ind i den amerikanske sydkyst for tre år siden og efterlod 1.300 omkomne og skader for milliarder af dollar i New Orleans og langs Mississippis kyststrækning.

Ingen gnister

Myndighederne i New Orleans frygter, at diger - som holdt vandet tilbage i 2005 - kan blive oversvømmet af en stigende vandstand på tre-fire meter. Guvernører i tre stater, Louisiana, Mississippi og Alabama, har givet ordre til tvangsevakuering af kystbefolkningen, og præsident George W. Bush og vicepræsident Richard Cheney aflyste i går deres deltagelse i partikongressen mandag.

Den mulige naturkatastrofe har potentiale til at kaste skygger over McCains plads i rampelyset i en uge, hvor han havde en enestående chance for at tiltrække uundværlig opmærksomhed til en præsidentkampagne, der ikke ligefrem har kastet gnister af sig. Store amerikanske tv-stationer og aviser kan ikke ignorere Gustav og den efterfølgende storm Hannah. Det betyder, at de vil sende journalister og kamerafolk fra Minneapolis til stormområdet og sendetiden fra kongressen bliver af den grund skåret ned til et absolut minimum.

En omdirigering af ressourcer og skærmtid ville være utålelig for McCain-kampagnen. Det kan gøre det vanskeligere at indhente Obamas føring i meningsmålingerne, taget efter demokraternes succesrige partikongres i sidste uge. I første omgang rejste McCain og Palin i går til Mississippi for at blive briefet af den republikanske guvernør Haley Barbour. Det kastede nogle værdifulde tv-billeder af sig.

Velgørenhed

I anden omgang planlægger republikanerne at invitere Røde Kors indenfor i kongrescentret i Minneapolis, hvor tv-kameraer vil transmittere billeder af delegerede, der indsamler penge til stormofre. I tv-transmitterede taler fra kongressen vil republikanske politikere desuden komme med sympatitilkendegivelser for indbyggerne i de berørte områder.

Gustav-orkanens landing i dag er det værste scenarie, man kan forestille sig for den republikanske præsidentkandidat, fordi den minder vælgerne om præsident George W. Bushs inkompetente og skødesløse håndtering af Katrina-katastrofen for tre år siden. McCains største aktiv som præsidentkandidat har fra starten været, at han ikke er en typisk republikaner som Bush, men en politiker med mod til at vise uafhængighed. Nu risikerer McCain at blive associeret med en af den upopulære præsidents værste øjeblikke - det skæbnesvangre tidspunkt i september 2005, hvor der for første gang blev prikket et stort hul i amerikanernes tillid til ham.

McCain bedste udvej kan være at opgive sin plan om at gå efter Obama og i stedet præsentere sig som en politiker, der hæver sig over partiskel og tjener som et samlingspunkt i en national krise.

"Jeg lover, at vi fra mandag aften (i dag, red.) og gennem hele kongressen vil optræde som amerikanere og ikke som republikanere, fordi Amerika har brug for os nu," sagde McCain under sit besøg i Jackson, Mississippi i går.

"Uagtet hvem vi er, demokrater eller republikanere, har Amerika behov for, at vi gør, hvad amerikanere altid har gjort i tider med krise og udfordring."

Mat affære

I forvejen så den republikanske partikongres ud til at blive en glansløs affære. Mindst 10 kendte republikanske senatorer og adskillige senatskandidater har meldt afbud. En række vigtige guvernører er enten forhindret eller ønsker ikke at blive identificeret med det republikanske partimærke. Guvernører fra så vigtige stater som Florida og Texas har aflyst på grund af orkanen. Det samme har guvernørerne i Mississippi og i Louisiana - og den lovende unge politiker Bobby Jindal af indisk afstamning og på et tidspunkt tippet som mulig vicepræsidentkandidat.

Også den populære guvernør Arnold Schwarzenegger i Californien, hvis hustru støtter Barack Obama, bliver hjemme. Den republikanske senator Norm Coleman fra Minnesota, hvor værtsbyerne Minneapolis og St. Paul ligger, har endda sagt, at han end ikke ville have deltaget i kongressen, hvis den havde fundet sted i en anden stat.

Kontrasten til demokraternes kongres i Denver kunne næppe være større. Her var der kamp om adgangsbilletterne. Men demokraterne og deres bannerførere, Obama og Joe Biden, har ikke råd til at være skadefro. Nogle republikanerne havde inderst inde håbet på, at det ville regne, da Obama skulle holde sin takketale ude i det fri sidste torsdag aften. Nu regner det i stedet på republikanerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der Èr en Gud....og han er demokrat.

For godt en måned siden bad James Dobson, leder af den kristent-fundamentalistiske gruppe "Focus on the Family" sine tilhængere om, at de sammen skulle bede Gud om regn.

Vel at mærke styrtende plaskende regn. I Denver. Når Obama holdt sin tale for demokraternes konvent.

Gad vide, hvordan Dobson nu vil bortforklare denne her.

Glenn Lynge Andersen

Martin Burcharth udtrykker sig lidt uklart her:

"Guvernører fra så vigtige stater som Florida og Texas har aflyst på grund af orkanen. Det samme har guvernørerne i Mississippi og i Louisiana - og den lovende unge politiker Bobby Jindal af indisk afstamning og på et tidspunkt tippet som mulig vicepræsidentkandidat".

Den lovende unge politiker Bobby Jindal ER guvernør i den stormtruede stat Louisiana, og kan af samme grund selvfølgelig ikke være til stede på konventet.

Derudover er det stadig ikke til at sige, hvilken indflydelse Gustav vil få for konventet (selvom det sandsynligivs vil blive overskygget af stormen) og for republikanernes valgkamp.

Man kan dog ikke udelukke, at republikanerne vil få held til at fremstille McCain som meget "præsidentiel" i en krise, men paradoksalt nok bliver der nok ikke så megen lejlighed til det, eftersom vejrudsigterne tyder på, at stormen ikke bliver så slem endda. Da New Orleans er betydeligt bedre forberedt end sidst, bliver der nok heller ikke tale om en kæmpe "krise".

Selv vejret er imod republikanerne i år.