Læsetid: 2 min.

Rusland lægger afstand til NATO

Rusland vil ifølge norsk avis afbryde alt militært samarbejde med NATO, og russerne lægger samtidig op til at anerkende Sydossetien og Abkhasien som selvstændige nationer
Udland
21. august 2008

Rusland varslede i går det norske Udenrigsministerium om, at ledelsen i Moskva om kort tid vil meddele Norge og de øvrige NATO-lande, at Rusland afbryder ethvert militært samarbejde med dem. Det skriver den norske avis Aftenposten.

Russiske militærlastvogne kørte i går ud af Georgien og ind i Rusland, men der var stadig ingen tegn på den større og hurtigere tilbagetrækning, som Vesten har krævet, skrev Reuters. Omkring 40 lastvogne dækket af presenninger krydsede grænsen ved middagstid, oplyste Reuters' korrespondent. Nogle så ud til at være tynget af deres last - men de fleste virkede tomme, og der var ingen tegn på hverken pansrede køretøjer eller artilleri.

Vestlige lande har via FN og NATO lagt pres på den russiske præsident, Dmitrij Medvedev, som de mener bør fremskynde den lovede tilbagetrækning efter to ugers voldelige konfrontationer.

"Tre gange har Medvedev sagt, at Rusland vil trække sig tilbage - men det er ikke sket," siger Frankrigs udenrigsminister, Bernard Kouchner, til International Herald Tribune.

Også Tyskland erklærede sig i går "meget utilfreds" med den russiske tilbagetrækning fra Georgien, og tyskerne opfordrer Rusland til at holde sit løfte om at være ude af konfliktzonen inden weekenden.

"I øjeblikket får vi modsatrettede informationer, men vi har ingen faste beviser, der indikerer, at den russiske tilbagetrækning virkelig er begyndt. Situationen er meget utilfredsstillende. Tilbagetrækningen må og skal være fuldendt ved midnat fredag, som det er aftalen," fastslog en talsmand for den tyske regering på en pressekonference.

Præsident Medvedev har erklæret, at alle russiske soldater - undtagen 500 - vil blive trukket ud af Georgien torsdag og fredag.

Optrapper konflikten

I går meddelte formanden for det russiske parlaments overhus, Føderationsrådet, at rådets medlemmer er klar til at optrappe konflikten med Georgien ved at anerkende udbryderregionerne Sydossetien og Abkhasien som selvstændige lande. Overhuset er indkaldt til hastemøde om det ømtålelige emne på mandag.

"Føderationsrådet er parat til at anerkende Sydossetiens og Abkhasiens selvstændighed, hvis det er det, som befolkningerne i disse republikker ønsker, og hvis der foreligger en tilsvarende beslutning fra den russiske præsident," sagde formand Sergej Mironov.

Abkhasien har allerede bebudet, at man vil sende en formel ansøgning til Ruslands parlament om at blive anerkendt som selvstændig nation.

Ifølge en russisk topgeneral planlægger Rusland at anlægge en bufferzone rundt om det omstridte Sydossetien med otte militærposter og et flyveforbud gældende for georgisk flytrafik. Det vil kun være tilladt for russiske fly at flyve over zonen.

General Anatoly Nogovitsyn oplyste desuden, at Rusland også vil opretholde en militær tilstedeværelse rundt om Abkhasien. ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her