Læsetid: 4 min.

Saakashvili er ingen nikkedukke

Mikhail Saakashvili var frontkæmperen for et nyt, vestligt Georgien. Men nu er bliver præsidenten selv anklaget for korruption, undertrykkelse og magtmisbrug
Georgiens præsident Saakashvili har vendt den tidligere sovjetrepublik mod Vesten, men den kontroversielle statsleder er mere end blot en vestlig lakaj.

Georgiens præsident Saakashvili har vendt den tidligere sovjetrepublik mod Vesten, men den kontroversielle statsleder er mere end blot en vestlig lakaj.

Zurab Kurtsikidze

15. august 2008

Der gik kun et par måneder efter, at han var kommet til magten, så havde Mikhail Saakashvili tvunget den første udbryderrepublik tilbage til Georgien. Det russiskvenlige Adjarien ved Sortehavet nægtede ligesom de to andre udbryderrepublikker, Ab-khasien og Sydossetien, at rette sig efter den georgiske regering. Men med en rask militær manøvre lykkedes det Saakashvili at overrumple den lokale leder, Aslan Abashidze.

Episoden øgede om muligt Mikhail Saakashvilis popularitet blandt den georgiske befolkning endnu mere. Han fik allerede status som national frelser, da han som leder af Roserevolutionen i 2003 afsatte den daværende præsident, Eduard Shevardnadze.

Ved det efterfølgende præsidentvalg fik han 96 procent af stemmerne på løfter om at slå hårdt ned på korruption, genrejse landets økonomi og vinde udbryderrepublikkerne tilbage i ét samlet Georgien.

Planen var at orientere Georgien langt mere mod Vesten, hvilket også afspejler sig i Mikhail Saakashvilis personlige stil.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu