Læsetid: 2 min.

Salman Rushdie i ny censursag

Tidligere livvagt for Salman Rushdie fremstiller forfatteren som en nærig horebuk. Pure opspind, hævder den velrenommerede forfatter
Forfatteren Salman Rushdie fremstilles i en ny bog som en ildelugtende og liderlig personage. Bogen er skrevet af en af Rushdies tidligere sikkerhedsvagter og forventes at udkomme om en uges tid. Rushdie benægter samtlige slibrigheder og har truet forfatteren med et sagsanlæg, hvis bogen bliver udgivet.

Forfatteren Salman Rushdie fremstilles i en ny bog som en ildelugtende og liderlig personage. Bogen er skrevet af en af Rushdies tidligere sikkerhedsvagter og forventes at udkomme om en uges tid. Rushdie benægter samtlige slibrigheder og har truet forfatteren med et sagsanlæg, hvis bogen bliver udgivet.

Nicholas Kamm

6. august 2008

Salman Rushdie er en af ytringsfrihedens mest prominente fortalere. Nu vil Rushdie imidlertid selv have en bog censureret, som en af hans tidligere livvagter har skrevet.

Lige siden ayatollah Khomeini i 1989 udstedte en fatwa over Rushdie, har den indisk-engelske forfatter måttet leve under politiets beskyttelse. Betjenten Ron Evans er en af dem, Scotland Yard satte på opgaven, og han fortæller i bogen On Her Majesty's Service, der efter planen skal udkomme i næste uge, om sin tid som Rushdies livvagt.

Evans beskriver blandt andet, hvordan Rushdie, der må have tjent en formue på sit forfatterskab, tog sig godt betalt for politibetjentenes overnatning i hans hus, som den engelske regering vel at mærke stillede til rådighed. Som Evans skriver:

"Vi betalte, eller rettere skatteyderne betalte Rushdie for at beskytte ham."

Den tidligere livvagt kan også berette om mere intime detaljer. Da Rushdies skjulested på et tidspunkt blev afsløret, og forfatteren og hans kæreste Elizabeth West samt livvagter i al hast og midt om natten måtte søge tilflugt i digteren James Fentons feriehytte, blev Rushdie pludselig liderlig. Og så måtte livvagterne ellers pænt vente oppe på loftet, mens Rushdie besteg sin kommende, tredje kone.

Til gengæld var livvagterne ikke selv særlig elskværdige over for Rushdie. De kaldte ham Scruffy, fordi de fandt ham usoigneret, og ved en enkelt lejlighed låste de ham inde i et skab, mens de selv tog på pub, fortæller Evans.

En upålidelig fortæller

Selv hævder Rushdie, at historierne om hans person er det rene opsind, og at han vil sagsøge Evans, hvis ikke han trækker sin bog tilbage og korrigerer de løgne, han allerede er fremkommet med.

Evans har da heller ikke fået opbakning fra andre af de livvagter, der har passet på den forfulgte forfatter. Tværtimod har en overordnet fra Scotland Yards beskyttelsesenhed angiveligt ringet Rushdie op for at undskylde og fortælle, at politistyrken finder hele sagen yderst pinlig.

"Det minder om en dårlig komedie. Mit forhold til livvagterne var hjerteligt, og jeg er stadig venner med enkelte af dem. Ved afslutningen af mine ni års beskyttelse holdt de en reception for mig. Jeg fik en masse sympati og forståelse fra politiet. Vores forhold var præcist det omvendte af, hvad der er blevet skrevet," siger Rushdie til The Guardian.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu