Læsetid: 3 min.

USA: Rusland i sneglefart ud af Georgien

Rusland siger, at tilbagetrækningen fra Georgien fuldføres fredag, men USA kritiserer russerne for at bevæge sig i sneglefart
Rusland siger, at tilbagetrækningen fra Georgien fuldføres fredag, men USA kritiserer russerne for at bevæge sig i sneglefart
Udland
22. august 2008

Russiske styrker er på vej ud af Georgien i sneglefart og kunne sagtens sætte tempoet op. Sådan lød kritikken fra en amerikansk Nato-general fredag.

- De bevæger sig i sneglefart - og det er alt for lidt og alt for langsomt. De må op i tempo, sagde general John Craddock på en pressekonference i Tbilisi.

USA's præsident, George W. Bush, ringede torsdag til sin georgiske kollega, præsident Mikhail Saakasjvili, for at sige, at han ønsker en hurtig afslutning på Ruslands "belejring" af den tidligere Sovjetstat. I Washington sagde Det Hvide Hus, at Rusland bryder de aflagte løfter til georgierne.

- Tilbagetrækningen må finde sted, og den må finde sted nu, fastslog den amerikanske talsmand Gordon Johndroe.

USA vil fredag demonstrere sin støtte til Georgien ved at sende det amerikanske krigsskib USS McFall ind i Sortehavet, som er den russiske flådes baggård. Det amerikanske skib skal levere nødhjælp til Georgien. Den russiske præsident Dmitrij Medvedev har erklæret, at alle russiske soldater - undtagen 500 - vil blive trukket ud af Georgien, og Rusland gentog torsdag, at man vil fuldende en tilbagetrækning fra Georgien i løbet af fredagen.

Russiske styrker bliver
Men det bliver ikke en omfattende tilbagetrækning, som det kræves af Vesten. Russerne siger, de vil beholde en styrke i det centrale Georgien.

Ifølge en russisk topgeneral planlægger Rusland at anlægge en bufferzone rundt om det omstridte Sydossetien med otte militærposter og et flyveforbud gældende for georgisk flytrafik. Rusland vil desuden opretholde en militær tilstedeværelse rundt om Abkhasien, oplyser general Anatolij Nogovitsyn.

I Vesten er der i stigende grad utålmodighed over, at russiske soldater bliver i landet. For der er næsten gået en uge siden indgåelsen af en våbenhvile, der stoppede den krig, som blev indledt, da Georgien forsøgte at tilbageerobre kontrollen med løsrivelsesregionen Sydossetien.

I denne uge har Nato ophævet sine kontrakter med Rusland i protest mod konflikten, og Rusland har slået tilbage ved at stoppe et militært samarbejde med den vestlige alliance. Ifølge Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har Rusland ikke planer om smække døren i over for Nato. Men han tilføjede, at Natos handlinger kan føre til, at forholdet løber af sporet.

- Det afhænger alt sammen af Nato-prioriteterne: Hvis de foretrækker at støtte Saakashvilis fallitregime frem for deres partnerskab med Rusland, så er det ikke vores fejl, sagde Lavrov.

Hans bemærkning var møntet på Georgiens præsident, Mikhail Saakasjvili.

Ekspert: Ingen fuld tilbagetrækning
Mikkel Vedby Rasmussen, Chef for Dansk Institut for Militære Studier, forudsiger, at den russiske tilbagetrækning fra Georgien givetvis ikke vil være fuldendt fredag midnat, som landet ellers har lovet.

- Rusland har en interesse i at holde konflikten i gang. De har ikke lyst til at være i krig, men de vil samtidig gerne have noget at rive i. Den sikreste måde at have det, er ved at trække sig tilbage, men ikke fuldt og helt, siger han.

Mikkel Vedby Rasmussen mener derfor, at det passer russerne fint, at der er uro i regionen.

- Russernes magt i området kommer af, at der er ufred og krig. Hvis grænserne var anerkendte, ville der ikke være grund til at have 'fredsbevarende styrker' i de egne. På den måde er uroen en forudsætning for, at Rusland fortsat kan have kontrol over de landområder, der tidligere har tilhørt dem, siger han.

Hvis profetien går i opfyldelse, og russerne ikke overholder tilbagetrækningsaftalen, mener Mikkel Vedby Rasmussen, at særligt amerikanerne vil være i tvivl om, hvordan de skal reagere.

- En mulighed er, at man accepterer det og går videre til næste punkt på dagsordenen. En anden mulighed er, at man erkender, at russerne bluffer, og man derfor vælger at yde Georgien økonomisk støtte og eventuelt rykker dem tættere på et Nato-medlemskab. Altså en reel sikkerhedsgaranti. Hvilken en af mulighederne, man vælger, tror jeg stadig, man vakler imellem - særligt i Washington, siger han.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her