Note
Læsetid: 1 min.

Verdensbanken støtter kulkraftværker

Udland
14. august 2008

Verdensbanken prioriterer indtægter over hensynet til miljøet. Sådan lyder beskyldningerne efter at Verdens-banken i april valgte at delvist at tilvejebringe midler til et nyt kuldrevet kræftværk i Vestindien, der regnes for at blive et af verdens 50 største udleder af drivhusgasser. Det sker på trods af, at præsidenten for Verdensbanken, Robert Zoellick, sidste år lovede at optrappe støtten til bekæmpelse af klimaforandringer. "De lån Verdensbankens giver lever ikke op til Zoellicks retorik," siger en konsulent for the Bank Information Center, der er en amerikansk vagthundsorganisation til Bloomberg News. "Institutionen har ikke indskrænket dens betydelige finansiering af projekter med fossile brændstoffer, der de næste 20 - 40 år vil udsende drivhusgasser," forklarer han. Banken har ydet det indiske Tata Ultra Mega kraftværk lån og garantier for over 2.2 mia. kr. og overvejer at opkøbe aktieposter for 250 mio. kr. Tidligere har Verdensbanket finansieret blandt andet 1,5 mia. kr. til privatiseringen af det kuldrevne Calaca kraftværk på Filippinerne og 250 mio. kr. til Salamander Energy til at lede efter olie og naturgasser i Sydøstasien. "Verdens-bankens opgave er at bekæmpe fattigdom, og en af måderne den gør det på, er at øge adgangen til energi," siger Somit Varma, leder af Verdensbankens olie, gas, udvinding og kemikalie afdeling, til Bloomberg News. "Og at sikre adgang er ikke muligt kun ved brug af vedvarende energikilder," forklarer hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her