Nyhed
Læsetid: 1 min.

Vicepræsident har fået mere indflydelse

Tidligere var amerikanske vicepræsidenter nærmest overflødige, men Gore og især Cheney har haft betydelig indflydelse på præsidentens beslutninger.
Udland
23. august 2008

De første vicepræsidenter i USA mente, at embedet var et trættende tidsspilde, men jobbet har fået stedse mere indflydelse. Der har næppe været nogen mere magtfuld vicepræsident end den nuværende, Dick Cheney.

Demokraten Barack Obama udpegede tidligt lørdag senator Joseph Biden som sin makker ved præsidentvalget i november. Det er hans måske vigtigste enkelte beslutning forud for valgdagen.

Under Cheney og dennes umiddelbare forgænger, Al Gore, blev vicepræsidenten en ægte partner for præsidenten, værdsat for sin indsigt i, hvordan politiske beslutninger træffes i Washington, sine politiske råd og sin evne til at påvirke Kongressen.

Sådan har det ikke altid været. Den første amerikanske præsident, George Washingtons, stedfortræder, John Adams, sagde, at landet havde skabt "det mest ubetydelige embede, som menneskets opfindsomhed nogensinde har udtænkt, og som hans forestillingsevne har ført til".

John Nance Garner, som var Franklin D. Roosevelts vicepræsident, sagde, hvilket bliver husket, at hans embede ikke var "en pot pis værd".

På Adams' tid blev vicepræsidentembedet automatisk givet til den, der blev nummer to ved præsidentvalget. Men dette arrangement blev snart ubærligt, fordi der opstod to store partier med forskellig politik.

Men internt i partierne har vinderen af nomineringen ofte valgte ham, der blev nummer to. På den måde kunne fløjene i partiet samles. Men hensyn til geografisk balance og politisk kunnen har også været vigtige.

Vicepræsidentens officielle opgaver er begrænsede: Han er formand for Senatet og kan afgive en udslagsgivende stemme, hvis det står 50-50 i dette kammer. Og selvfølgelig overtager han præsidentembedet, hvis denne dør eller bliver ude af stand til at fortsætte.

Ni vicepræsidenter er senere blevet præsident. Den seneste var Gerald Ford, som i 1974 afløste Richard Nixon, som trådte tilbage i utide på grund af Watergate-skandalen.

/ritzau/AFP

lørdag Washington

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her