Læsetid: 2 min.

Britiske konservative vil være sociale

De britiske konservative appellerer til indvandrere og lavindkomstgrupper ved årsmødet i Birmingham
Udland
29. september 2008

BIRMINGHAM – Solen skinnede fra en skyfri blå himmel, da den konservative partileder David Cameron ankom til sit partis årsmøde i den midtengelske industriby. Det er første gang, partiet holder årsmøde her. Normalt er den slags henlagt til badebyer som Blackpool, Bournemouth og Brighton. Men i år er partiet draget til Birmingham, en af Englands mest multikulturelle byer og et område med sociale problemer. Det er ikke nogen tilfældighed.

»Vi appellerer til alle befolkningsgrupper. Ikke kun til de grupper der traditionelt har støttet de konservative. Siden David Cameron blev partileder, har vi gjort meget for at sikre os en bredere repræsentation af befolkningen«, siger Oliver Letwin. Letwin er medlem af parlamentet og partiets politiske koordinator.

Opsving soldet bort

Den tidligere filosofilektor er afslappet og tilbagelænet, da vi mødes for en kort snak på Birmingham New Street. Han har ikke slips på.

»Vi skal aldrig blive for overmodige. Men der er en udbredt følelse af, at befolkningen har fået nok af Gordon Brown og hans regering. Labour har været ved magten i 11 år, og de har soldet det økonomiske opsving bort. Det er der ikke forståelse for blandt almindelige mennesker«.

Som følge af den økonomiske krise betaler den gennemsnitlige britiske boligejer 4.000 kroner mere om måneden end for blot et år siden.

»Det er noget, der kan mærkes for folk med gennemsnitsindkomster. Det lyder derfor hult, når Gordon Brown siger, at han kom ind i politik for at ’tage vare på de svage’,« siger Letwin. »Vi i det konservative parti har måske haft et dårligt image blandt de lavestlønnede. Men det er ikke længere tilfældet. Iain Duncan Smith (tidligere partileder, red.) har etableret The Centre for Social Justice. De leverer ammunition. Det er nu de konservative, der sætter dagsordenen for den socialpolitiske debat«, mener Letwin.

Det er ikke rent spin. Ifølge en undersøgelse foretaget af professor Anthony King fra University of Essex opfatter et flertal af vælgerne de konservative som det parti, der bedst kan sikre social retfærdighed.

Historisk position

Det er første gang nogensinde, at de konservative er i denne position. De konservative har en føring i meningsmålingerne på knap 13 procent. Partiet står til 44 procent.

Det er dog et fald i forhold til opinionsmålingerne for en uge siden. Dengang var de konservative på 54 procent.

»Gordon Brown og Labour havde en relativt succesfuld konference«, indrømmer Letwin. »Men husk på dette: sidste år var vi 11 procent bagud. Nu er vi foran. Og i modsætning til Labour er vi et enigt parti. Vi bruger tiden på at diskutere politik. Labour bruger al tiden på indbyrdes stridigheder«, sagde den konservative partileder David Cameron i går til BBC.

Der skal ikke afholdes parlamentsvalg i Storbritannien før senest i 2010.

På grund af Labours dårlige meningsmålinger forventes det, at Gordon Brown venter indtil sidste øjeblik med at udskrive valg. Hvis Brown derimod væltes som formand, forventes nyvalg i begyndelsen af næste år.

qvortrup@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her