Læsetid: 2 min.

Britiske partier konkurrerer på klimapolitik

Labours Gordon Brown vil reducere Storbritanniens CO2-udledning med 80 procent. For en gang skyld er den politiske kamp til gavn for klimaet, vurderer ekspert
Udland
26. september 2008

Der var ikke rigtig nogen, der lagde mærke til det, da Gordon Brown forleden holdt tale på Labours kongres. Fokus var på Browns politiske liv, men i talen varslede Brown faktisk også en langt mere ambitiøs klimapolitik.

Storbritanniens CO2-udledning skal reduceres med 80 procent i 2050, og ikke med 60 procent som hidtil har været Labour-regeringens målsætning, bebudede premierministeren.

»Jeg foreslår, at klimakomiteen (en arbejdsgruppe nedsat af Brown sidste år, red.) kommer med konkrete forslag til, hvordan vi kan reducere udledningen af CO2 ikke med 60, men med 80 procent i 2050. Jeg ønsker, at britiske arbejdere og virksomheder griber denne historiske mulighed for at skabe job i en grøn økonomi. Jeg tror, vi på den måde kan skabe mindst en million nye job,« sagde Brown til kongressen.

Hans udmelding bliver betegnet som skelsættende af iagttagere.
»Det er en dramatisk – ja, nærmest revolutionær ændring,« siger professor Iain McLean fra Oxford University.

»Der er sket en stor ændring af klimapolitikken her i landet. Både Labour og Konservative har indset, at det er nødvendigt at gribe ind. Og i stigende grad er det også noget, der gør politikere populære,« vurderer han.

Godt signal
McLean har forsket i miljø- og klimapolitik i en årrække og har netop udgivet et studie om klimaforandringerne og britisk politik for tidsskriftet The Political Quarterly.

McLean ser Browns udspil som et svar på den trussel, som de konservative udgør på klimaområdet.

»Siden han blev valgt til formand for de konservative i december 2005, har David Cameron (den konservative leder, red.) succesfuldt positioneret de konservative som Storbritanniens grønne parti,« siger McLean, der mener, det er det, Brown med sin tale har forsøgt at reagere på.

»Labour har tidligere haft førerpositionen på dette område. Og de har levet op til det i praksis. Men den generelle opfattelse har været, at de konservative har været mere aktive. Derfor var det nødvendigt for Brown at markere sig,« siger Iain Mclean.
Han mener, at Storbritanniens to største partier nu konkurrerer om, hvem der er mest grøn.

»Der er konkurrence om at være mest grøn. For en gangs skyld er det klimaet, der nyder godt af den politiske konkurrence«, siger McLean.
Browns kursændring bliver også hilst velkommen af Ed Matthew fra miljøorganisationen Friends of the Earth.

»Det er et rigtigt signal. Det er den slags, der er brug for, hvis vi skal holde klimaforandringerne i ave,« siger Matthew ifølge avisen The Daily Telegraph.

A-kraft eller ej
Samme dag som Brown holdt sin tale, bekendtgjorde det franske energifirma EDF, at de overtager 90 procent af de britiske atomkraftværker.

Det vil ifølge EDF føre til yderligere reduktion i udledningen af CO2, og det franske firmas planer er blevet hilst velkommen af industriminister John Hutton, der har ansvaret for Storbritanniens kernekraftværker.

»Atomkraft er en ren form for energi. Det er én af de energiformer, vi skal satse på for at få reduceret forbruget af fossile brændstoffer«, siger Hutton til BBC.
Den begejstring for kernekraft deles ikke af miljøorganisationer – endsige af de konservative.

»Der skal satses på andre – og mere langsigtede – energiformer,« siger Zac Goldsmith, der var formand for det udvalg, som udformede de konservatives miljøpolitik. Han er tidligere redaktør af tidsskriftet The Ecologist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her